Pitoreskni gradovi: Briž, Ghent, Antwerpen

Prvi i osnovni razlog zašto biste trebali posjetiti Belgiju svakako je veličanstvena arhitektura, simpatični mali gradovi na jezerima, ali i veliki gradovi kao što je Antwerpen, koji ima toliko toga za ponuditi. Briž je, uz Brisel, najposjećeniji grad u Belgiji. Ovaj slikoviti, šarmantni i nevjerojatno zabavan grad jedan je od omiljenijih gradova u Belgiji koji svake godine posjećuje sve više posjetitelja.

bruges-1288281_1920

No uz Briž svakako se isplati posjetiti i sjajni Ghent – popularni studentski grad s nevjerojatnom količinom šarma. U ovom gradu zabava je zajamčena do dugo u noć, a tijekom dana možete uživati u prekrasnoj arhitekturi. Moj treći favorit je Antwerpen – po mnogima glavni modni grad Belgije. Ako se dvoumite između Brisela i Antwerpena onda trebate znati da je Antwerpen mnogo ljepši, popularan po ispijanju kave u simpatičnim kafićima i malim buticima s pristupačnim cijenama.

Vafli

Ako do sada niste probali belgijski vafel onda se stvarno morate zapitati da li je sve do sada imalo smisla. Belgijski vafli popularni su diljem cijele Europe i dobrog dijela ostatka svijeta. Savršenstvo okusa slatkog tijesta na kojem se stavlja sve što vam srce poželi jednostavno je neopisivo.

waffles-1262435_1280

Bilo da ih volite samo s preljevom od čokolade ili ste spremni na pravu kalorijsku bombu, vafli su neizostavan dio svakog putovanja u Belgiju. Ali imajte na umu da su samo malen dio bogate belgijske gastronomije.

Pomfrit

Ovo svima treba biti jasno. Nigdje, ali nigdje na svijetu nećete naći bolji pomfrit od onog spremljenog u Belgiji. Da, može biti da su dva put prženi. Može biti čak da je tri puta pržen. Ali najvažnije od svega je da su najukusniji krumpirići na svijetu. I savjet, Belgijanci svoje krumpiriće jedu s kombinacijom kečapa i majoneze, stoga ni vi nemojte drugačije.

Nevjerojatna arhitektura

Arhitektura cijelog Brisela je nevjerojatno impresivna i među jednim od najpoznatijih u Europi. Glavni trg, poznatiji kao Grote Markt, svakako se isplati vidjeti samo zbog arhitekture, a imat ćete osjećaj kao da ste otputovali u neko prošlo vrijeme. No imajte na umu, svrha svih vaših putovanja ne bi smjele biti građevine nego dobri ljudi, kojima Belgija obiluje.

brussels-1534989_1920

Pivo

Zašto? Zato jer ćete trebati nešto tekuće da zalijete one krumpiriće. Pivo je svojevrsna institucija u Belgiji i ovdje ćete pronaći varijacije piva koje niste mogli ni zamisliti.

Raznovrsnost jezika

Jedna od najfascinantnijih činjenica zbog koje biste trebali posjetiti Belgiju svakako je njena raznovrsnost. Takoreći, zemlja je podijeljena na dva dijela – nizozemsko govorno područje na sjeveru gdje se govori flamanski i francusko govorno područje na jugu gdje se govori wallonianski. Brisel, kao svojevrsni glavni grad Europe, zbog svih doseljenika još je raznolikiji po pitanju jezika.

Božićne tržnice

Istina, božićne tržnice postoje diljem cijele Europe, ali neke od najljepših tržnica nalaze se u malim belgijskim gradovima. To je i jedan od razloga zašto biste Belgiju trebali posjetiti u vrijeme adventa. Iako se Belgija nalazi na sjeveru, u odnosu na Hrvatsku, začuditi ćete se koliko je tamo u zimskim mjesecima blaga klima. Stoga ne brinite da ćete se smrznuti, kuhano vino i sve će biti ok.

Vegetarijanska središnjica svijeta

Da, i ja sam se začudio kada sam naletio na ovaj podatak, ali Ghent se smatra vegetarijanskom prijestolnicom svijeta. Ovaj grad je pobornik vegetarijanstva i otišli su toliko daleko da su četvrtak proglasili vegetarijanskim danom. Taj dan pokušava se nagovoriti i one koji nisu vegetarijanci da konzumiraju vegetarijanska jela, svaki tjedan jedan dan.

party-1206687_1280

Jednostavnost putovanja vlakom

Belgija je relativno mala, u usporedbi s Rusijom, i ima jako dobro razvijenu željezničku infrastrukturu. Od Brisela do Ghenta vlakom ćete doći za manje od sat vremena, a cijena vožnje je poprilično jeftina. No osim dobre povezanosti unutar države, Belgija se može pohvaliti i s dobrom povezanošću s ostatkom Europe, posebice s gradovima kao što su Pariz i Amsterdam.

Zato jer je Belgija sve samo ne dosadna

To je činjenica, i ako vam netko veli drugačije recite mu da nikada nije bio u Belgiji. Belgija je fenomenalna zemlja u kojoj možete provesti nekoliko dana prateći popularne rute. Ako vas put vodi do Brisela svakako razmislite o tome da vlakom otputujete na kratki izlet do drugih gradova koji imaju puno toga za ponuditi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here