Zamislite ovo… Budite se ujutro, hvatate šalicu kave i krećete pravac jednoj od najljepših plaža naše planete. Sjedate ispod palmice, palite glazbu i opuštate se uz upravo pripremljene morske delicije koja vam poslužuju na plaži. Ma genijalno. No koliko zapravo poznajete Maldive?

Maldives - Tourist board (1)

Republika Maldivi su otočna država u Indijskom oceanu, jugozapadno od Indijskog poluotoka. Sastoje se od oko 1200 otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a ostalih 80 se koristi samo za turizam. Ma ono, imaš otoke na kojima živiš, a s drugima okrećeš lovu? Pravi biznis.

Maldivi nude razne zanimljivosti, pa tako valja posjetiti i glavni grad ove otočne države, a to je Male.  Kada stignete u Male preporučujemo vam posjet Nacionalnom muzeju, najstarijoj zgradi u Maleu i nekadašnjoj kraljevskoj palači koja je pretvorena u muzej, a sadrži odjeću, alate, oružje i prijestolja koja su pripadala kraljevima s prekrasnim primjerima tradicionalne umjetnosti lakiranja drveta (police na kojima su se servirali darovi kraljevima) te relikvije iz predislamskog doba. Zakon, jelda?

Maldives - Tourist board (3)

Zanimljivo je da ako stignete na Maldive, a nudistički ste rastrojeni – zaboravite na svoje želje. Na Maldivima nudizam nije prihvatljiv pa tako niti kupanje u toplessu na plažama. Kretanje u kupaćim kostimima također nije preporučljivo nigdje osim na plaži pa čak niti u hotelu i hotelskom baru blizu plaže. Znači ko da ideš u samostan! Be decent!

Koje bi još zanimljivosti morali znati o Maldivima?

Sigurno niste znali kako je Maldive utemeljio sin indijskog kralja Kalinga ili kako je pismenost među građanima ove otočne države čak 98 posto? Također, ako ste poslovni čovjek, vjerujemo kako bi vas zanimala i mogućnost održavanja sastanaka u tirkizno čistom moru. Da i to je moguće!

Maldives - Tourist board (1)

Također, zanimljivo je to da na otocima vlada samo jedna vjera i to Islam, a ne vezano uz ovu činjenicu – alkohol je dostupan isključivo u hotelskim kompleksima!

I da – ono što sigurno niste znali a trebali bi – Maldiva za 100 godina više neće biti! Razlog tome je to će voda u budućnosti preplaviti svo kopno, čiji najviši vrh iznosi svega 6 metara visine!

* ovaj članak pisali smo za Punkufer.hr u travnju 2014. godine.

Fotografije: Turistička zajednica Maldiva

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here