Nacionalni parkovi Krka i Kornati u blizini, turističko naselje Solaris, blizina prekrasnih otoka Prvić, Zlarin, Žirje… Bogatstvo kulture, povijesti i umjetnosti. Znate li o čemu je riječ? Šibenik krije bezbroj zanimljivosti, a mi smo izdvojili 10 koje vrijedi otkriti.

Prvi spomen Šibenika prije 951 godinu

Petar Krešimir IV. iz dinastije Trpimirovića jedan je od najslavnijih hrvatskih vladara, koji je osnažio jedinstvo hrvatske države. Zbog njega i njegovih velikodušnih djela Šibenik se prvi put spominje službeno već 1066. godine u darovnici kojom svojoj sestri Čiki na Božić daruje posjede u Zadru i njegovoj okolici.

Na šibenskoj katedrali isklesane su 74 glave

Katedrala sv. Jakova u Šibeniku zbog svojih je vrijednosti 2000. godine uvrštena na UNESCO-v popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Na katedrali je radilo nekoliko klesara i graditelja, a jedan od najznačajnijih dijelova je galerija portreta – 71 isklesana ljudska glava po vanjskom obodu apsida i 3 lavlje. Ljudske glave su različite dobi, spola i rasa isklesane u prirodnoj veličini. Do danas nije u potpunosti poznato koga je sve to portretirao Juraj Dalmatinac.

Šibenska katedrala

Najstariji grad koji su sagradili Hrvati

Najstariji hrvatski gradovi na jadranskoj obali, puno stariji od Šibenika, počeli su postojati kao naselja Ilira, grčke kolonije ili rimski gradovi. Šibenik je bio prvi grad koji su sagradili Hrvati.

Dom povijesno značajnim osobama

Šibenik je mjesto gdje su rođene mnoge povijesne ličnosti poput Fausta Vrančića, čija je glava uvijek bila puna ideja. Homo volans ili leteći čovjek ovaj je naziv zavrijedio konstrukcijom padobrana i njegovim prvim iskušavanjem. Šibenčani su obogatili sva područja života: graditelj Juraj Dalmatinac, slikar Juraj Čulinović, košarkaš Dražen Petrović, antologijski pisac Ivo Brešan, pjevač Arsen Dedić samo su neki od onih koji su doprinijeli bogatom šibenskom kulturnom i sportskom životu.

Šibenik

Međunarodni dječji festival Šibenik 2018. slavi 60. rođendan

Svojevrsni zaštitni znak Šibenika predstavlja Međunarodni dječji festival Šibenik, jedinstveni hrvatski i svjetski događaj. Nastao je na inicijativu nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu, a ubrzo se pretvorio u složeni festivalski mehanizam od međunarodne vrijednosti. Kazališne predstave, projekcije dječjih filmova, koncerti, razne radionice… Sve to čeka posjetitelje Šibenika u ljetnim mjesecima kada grad živi punim plućima.

Prva hidroelektrana u Europi

Jeste li znali da je kraj Šibenika sagrađena prva hidroelektrana u Europi i druga u svijetu? Hidroelektrana Jaruga sagrađena je ispod slapa Skradinskog buka na rijeci Krki, a danas se nalazi u Nacionalnom parku Krka. Prije nje proradila je jedino ona na Niagarinim slapovima u SAD-u.

Šibenik dobio ime po šibama?

Postoji nekoliko tumačenja toga kako je Šibenik dobio ime, ali nijedno nije prihvaćeno kao sigurno. Jedno od tih tumačenja, ono Juraja Šižgorića koji opisuje naziv i položaj grada, jest da je grad tako nazvan jer je u početku bio okružen šibama.

U znaku broja 4

Šibenčani su izgradili javnu gradsku cisternu, tj. akumulaciju vode zbog čestih sušnih razdoblja i vojnih opsada. 4 bunara na vanjskom platou mjesto su na kojem se voda mogla crpsti. Osim 4 bunara, u gradu se nalaze i 4 tvrđave: Sv. Mihovila, Sv. Ivana, Barone i Sv. Nikole.

Tri tvrđave / Foto: TZ Grada Šibenika

Šibenski bagatin kao suvenir

Šibenik je kovao novac još za vrijeme mletačke vlasti. Bagatin se zadržao kao sredstvo plaćanja preko 200 godina i vrijedio je 30 mletačkih dukata, a za jedan dukat moglo se kupiti oko 20 kg žita. Danas je u Šibeniku moguće kupiti bagatine kao suvenire na kojima se nalaze slavne šibenske ličnosti, a najpopularniji je onaj s likom Dražena Petrovića.

Koraljni otok – Zlatar

U šibenskom arhipelagu nalazi se otok na kojem se tradicionalno izrađuje nakit od koralja – malih životinjica koje se okamene čim ih izvadite iz mora. Jeste li znali da riječ koralj dolazi od grčke riječi kuralion što znači „kćer mora“?

Ovo su samo neke od mnogobrojnih zanimljivosti o prekrasnom gradu Šibenike… Što biste vi još izdvojili?

Adventura u ŠibenikuAdventura u Šibeniku

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here