Foto: Trg. Sv. Marka KamrenB Photography - photo on flickr

Želite li ovog ljeta posjetiti Hrvatsku i vidjeti najbolje od kulture i prirode? Mi smo za vas pripremili 3 itinerara koji će vam otkriti koja mjesta treba posjetiti!

Hrvatska u 3 dana

Hrvatska je relativno mala država te su udaljenosti između većih gradova male. Ako želite istražiti Hrvatsku u tri dana, spremite se na puno pješačenja. Osigurajte rezervnu bateriju za vaš fotoaparat jer neće biti baš puno vremena za punjenje baterija!

Ukoliko želite obići i upoznati Hrvatsku u tri dana najbolje da turu započnete u Zagrebu. Cijeli dan u Zagrebu biti će vam dosta da steknete dojam o gradu, te navečer popijete koktel u jednom od zagrebačkih klubova.

- Autor - Ognjen Karabegović.JPG

Iduće jutro uputiti se prema Zadru. Na od prilike pola puta zaustavite se na Plitvičkim jezerima te uzmite barem tri sata za razgled najljepšeg Nacionalnog parka Hrvatske. Nakon razgleda Plitvičkih jezera krenite prema Zadru te provedite ostatak podneva razgledavajući bogatu kulturnu baštinu toga grada.

Treći dan se zaputite u Split gdje možete provesti jutro razgledavajući Dioklecijanovu palaču – jedan od UNESCO zaštićenih spomenika u Hrvatskoj. Nakon ručka u jednom od tradicionalnih dalmatinskih konoba zaputite se u Trogir te provedite ostatak dana u razgledavanju stare jezgre grada.

Hrvatska u 7 dana

U 7 dana možete zaista dobro upoznati Hrvatsku. Najbolje je da vaš put započnete u Zagrebu, i polako se spuštate prema najjužnijoj županiji hrvatske gdje se nalazi poznati „Biser mediterana“ – Dubrovnik.

Foto: Dubrovnik, VikendManijaci
Foto: Dubrovnik, VikendManijaci

Nakon dana provedenog u Zagrebu, posjetite Pulu u Istri. Dok ste u Puli, možete podne provesti u jednom od obližnjih gradova – Poreču ili Rovinju. Ukoliko se odlučite za Poreč, tamo ćete naići na Eufrazijevu Baziliku – UNESCO zaštićenu građevinu koja zaista oduzima dah. Ako vam je dosta gradske vreve, te želite provesti podne u prirodi, onda se uputite na Nacionalni park Brijuni.

Treći dan preporučujemo da odete na Kvarner, te upoznate Opatijsku rivijeru. Tamo možete dan provesti razgledavajući Lovran, Iku i Opatiju. Navečer se uputite u Rijeku gdje vas očekuje odličan noćni provod.

Hotel Agava Opatija

Četvrti dan krenite prema Zadru, no nemojte proći pokraj Nina bez da se zaustavite. Nin je hrvatski kraljevski grad koji svakako morate posjetiti. Nakon Zadra, odite u Šibenik i posjetite jedan od dva Nacionalna parka u blizini – Kornate ili Slapove Krke.

Peti dan provedite u Splitu. Iz Splita možete uzeti katamaran ili trajekt na jedan od obližnjih otoka. Izbor je velik, a na vama je da odaberete.  Šesti dan zaputite se u Dubrovnik, tamo ćete imati cijeli dan što razgledavati. Gastronomska ponuda je zaista bogata, a kulturnom baštinom ćete biti okruženi cijelo vrijeme.

Foto: Izvor - TZ Šibensko-kninske županije (6)
Foto: Izvor – TZ Šibensko-kninske županije (6)

Zadnji dan se vratite u Zagreb, no na putu prema Zagrebu, stanite u Plitvičkim jezerima ili pak Etno selu Rastoke.

 

Tura Kulturne baštine

Ako ste ljubitelj povijesti i želite provesti većinu vremena u muzeju, crkvi  ili dvorcu? Hrvatska je mjesto za vas. Hrvatsku možemo opisati kao živući muzej, gdje svaka kuća ima povijest.

Kulturnu turu je najbolje započeti u Varaždinu, koji je poznat kao „barkoni grad“. Varaždin je nekada bio glavni grad Hrvatske, i najljepši je barokni grad u ovom djelu europe. Nakon razgleda Varaždina, preporučujemo vam da odete do Trakošćana – najljepšeg dvorca Hrvatske u vlasništvu obitelji Drašković.

Trakoscan - Autor - Saša Vugrinec
Trakoscan – Autor – Saša Vugrinec

Nakon Varaždina, svakako vrijedi posjetiti Zagreb. Zagreb, kao glavni grad Hrvatske je ujedno i centar svih kulturnih zbivanja. Možete provesti vrijeme u jednom od mnogobrojnih zagrebačkih muzeja ili pak posjetiti kazališnu predstavu u kultnim kazalištima poput Hrvatskog Narodnog Kazališta, Gavelle ili Male scene.

Nakon Zagreba, zaputite se u Istru, gdje možete posjetiti Poreč. U Poreču se nalazi poznata, UNESCO zaštićena, Eufrazijeva bazilika. Nakon Poreča svakako posjetite Pulu gdje ćete naići na jedan od najvećih Amfiteatara na svijetu. Kad ste u Istri svakako posjetite Hum – najmanji grad na svijetu, te srednjovjekovne gradiće kao što su Motovun, Buje i Roč.

Foto: Pula Autor - Saša Vugrinec (2)
Foto: Pula Autor – Saša Vugrinec (2)

Nakon Pule, zaputite se na otok Krk, te istražite put Glagoljice. Ako volite mala i jednostavna, a ujedno i kulturno bogata mjesta, vaša slijedeća destinacija će biti kraljevski grad Nin. Nakon Nina, na redu je Zadar koji je poznat kao grad sa najljepšim zalaskom sunca na svijetu.

Foto: Zadar - Autor - Saša Vugrinec
Foto: Zadar – Autor – Saša Vugrinec

Nakon Zadra, možete se spustiti južnije prema Splitu i istražiti Dioklecijanovu palaču koja je najveća kasno antička palača na svijetu, a zanimljivo je da ljudi i danas u njoj žive.

Nakon razgleda Splita, neizostavni dio kulturne ture je i grad Dubrovnik u kojem možete osjetiti i doživjeti bogatu povijest Hrvatske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here