Zimski odmor u Salzburgu za vrijeme Adventa

Zimski odmor u Salzburgu dobro će vam doći! Uz povorke krampusa, u kojima sudjeluje nekoliko stotina razbarušenih likova s đavolskim maskama, vrhunac zime u Salzburgu predstavljaju dražesni božićni sajmovi. U podnožju utvrde Hohensalzburg, odmah pored salzburške katedrale, održava se svjetski poznati salzburški božićni sajam, najstariji božićni sajam u Austriji sa svojim nezaboravnim ugođajem, prožetim mirisom finih božićnih kolačića, kuhanog vina, vrućih kestena, tamjana, uz vrijedne rukotvorine i kontemplativan glazbeni program.

Zimski odmor u Salzburgu
Foto: (c) SalzburgerLand Tourismus

Među obiteljima je posebno omiljena Hellbrunška adventska čarolija / Hellbrunner Adventzauber/, s jahanjem na ponijima, pečenjem kobasica na logorskoj vatri i ljupkim zoološkim vrtom u kojem se životinje smiju dirati i gladiti.

Zimski odmor u Salzburgu
Foto: Salzburg – Krampuslauf (c) SalzburgerLand Tourismus

Ponudu zaokružuju kontemplativni božićni koncerti i tradicionalni adventski napjevi. Mi smo Hellbrunn posjetili prošle godine i zaista smo ostali oduševljeni dvorcem i parkom.

>> Više o tome što vidjeti u Salzburgu pročitajte ovdje.

Upoznajte povijest iza pjesme “Tiha noć”, najpoznatije božićne pjesme na svijetu

U Salzburgu je nastala i najpoznatija božićna pjesma na svijetu. Ovdje možete krenuti tragovima Josefa Mohra koji je napisao tekst pjesme „Tiha noć“, koja je premijerno izvedena 1818. godine u slikovitoj kapelici  u Oberndorfu pored Salzburga. Od tada do danas katolički su ju i protestantski misionari proširili svijetom, te ja pjesma postala globalno popularna. Samim time, pjesma je prevedena na preko 300 jezika i dijalekta, a snimljena je u svim glazbenim žanrovima. 

Jeste li znali da je Tiha noć, sveta noć ubilježena je na UNESCO-ov popis austrijske nematerijalne kulturne baštine?

Božićni muzej na Mozartovom trgu

Božićni muzej na Mozartovom trgu u Salzburgu jedna je od najvećih atrakcija za posjetitelje tijekom Adventa. U europskim okvirima jedinstvena kulturno umjetnička zbirka božićnih eksponata iz razdoblja od 1840. do 1940. izložena je u središtu muzeja, otvorenog tijekom čitave godine, uz informacije o tradicionalnim poklonima, običajima i ukrasima u vremenu oko Božića.

Više o Božićnom muzeju možete potražiti ovdje.

Opustite se uz taktove Mozartove glazbe na Mozartovom tjednu

Mozartovim tjednom (26. siječnja do 4. veljače 2018.) tradicionalno započinje festivalska godina. Najbolji orkestri, ansambli i izvođači još od  1965. godine pronose slavu ovog jedinstvenog festivala, čija je najvažnija zadaća svaki put iznova oživjeti Mozartova djela. Svjetski poznati operni pjevač Rolando Villazón imenovan je službenim Mozartovim ambasadorom udruge Mozarteum. Osim toga, Villazón će od sezone 2019. postati novi intendant Mozartovog tjedna.

Kompletan program možete istražiti ovdje.

Ako se odlučite za zimski odmor u Salzburgu, svoj smještaj možete rezervirati ovdje.

Naslovna fotografija: (c) SalzburgerLand Tourismus

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here