Orange Wine Festival u Izoli

_IGP1072

GDJE: Izola, Slovenija
KADA: 29. travnja 2016.

U središtu Izole, mjesta na slovenskom djelu Istre, će se 29. travnja održavati već peti Orange Wine Festival. Na njemu će se sa svojim bijelim maceriranim vinima predstaviti otprilike 60 vinara iz Slovenije, Italije, Austrije, Hrvatske, Srbije i Gruzije. Degustaciju vina će nadopuniti bogata ponuda domaćih proizvoda i kulinaričnih miniatura vrhunskih chefova.

Narančasta vina su bijela vina proizvedena po tradicionalnoj metodi sa produženim doticajem kožica bobica grožđa s moštom, znači po istoj metodi korištenoj za crna vina. Tu ide za tradicionalni postupak proizvodnje u zemljama uz sjeverni Jadran, na  takav način se proizvode vina u Gruziji te na mnogobrojnim mjestima u Europi. Tradiciju svojih predaka vinari su nadogradili s modernim spoznajama i znanjem te s snažnom osviještenosti da je za za dobra vina esencijalna vrhunska kvaliteta grožđa. Proizvođači narančastih vina teže ka ekološkoj poljoprivredi i proizvodnji u skladu sa svojom okolinom.

_IGP9375

Budući da se sve više vinara okreće prema tradiciji, te da su narančasta vina postala vrlo tražena, porodila se ideja o festivalu bijelih maceriranih vina. Izola, od uvijek mjesto ribara i vinara, je postala dom za festival, koji je vrlo brzo dobio odanu publiku iz cijele Europe. Organizatori uz domaći festival, koji se odvija u dvije povijestne palače u centru Izole, pripremaju svake jeseni isti festival u Beču. Festivali su postali najšira i najreferentnija izložba proizvodnje vrhunskih bijelih maceriranih vina.

Festival narančastih vina je vrhunski gastronomski doživljaj. Na njemu se susreću vinari istomišljenici, kulinarični majstori koji kuhaju u skladu sa svojom okolinom i prirodom, te šarena publika, koja cijeni takvo usmjerenje, te prvenstveno osobni kontakt s vinarima, među kojima su mnogobrojni sa svjetskim ugledom.

Orange Wine Festival će se odvijati u petak 29. travnja, s početkom u 14 sati, te će biti otvoren sve do 21 sat. Sa svojim vinima predstaviti će se otprilike 60 vinara iz mnogobrojnih evropskih država te približno 20 gastronomskih majstora i proizvođača. Široku vinsku ponudu dopuniti će isto tako široka gastronomska: pršut i ostali suhomesnati proizvodi, boutique siri, vrhunsko maslinovo ulje, tradicionalna riblja jela, istarski tartufi te još mnogo toga u nezaboravni vjenac splesti će kuharski majstori s međunarodnim ugledom.

www.orangewinefestival.com

DubrovnikFestiwine

Dubrovnik Wine Fest
Dubrovnik Wine Fest
GDJE: Dubrovnik, Dubrovačka
KADA: 25. travnja – 1. svibnja 2016.

Tijekom 3. Dubrovnik FestiWine-a, koji će se održati posljednjeg vikenda u travnju, od 25. travnja do 1. svibnja u Dubrovniku, brojni zaljubljenici u vino uživat će u vrhunskim vinima priznatih vinara Dubrovačko – neretvanske županije,  družiti se s vinarima, sudjelovati na vinskim radionicama i kušati birane delicije.U okviru FestiWinea, međunarodni ocjenjivački žiri, sastavljen od renomiranih vinskih stručnjaka, enologa, novinara, sommeliera i bloggera koji u Dubrovnik dolaze sa svih strana svijeta, birat će najbolja vina hrvatskog juga. U Malom Stonu,  kao dio jedinstvenog događaja, ‘Blind date: In love with Ston oyster’,  ocjenjivački sud,  mediji i prijatelji Festivala,  ocjenjivat će dvadesetak bijelih i rose vina te izabrati ono koje najbolje ‘ljubi’ nadaleko poznatu poslasticu, stonsku kamenicu.

FestiWine Gala gourmet večera,  koja će se održat 28. travnja u hotelu Dubrovnik Palace, sa očaravajućim pogledom na Elafitsko otočje, predstavit će neka od najboljih vina Vinogorja Komarna uz pomno odabrana jela, u režiji jednog od vodećih Chefova Hrvatske, Zdravka Tomšića.  Cjelokupni prihod ove raskošnog gala spektakla namijenjen je stipendiranju i daljnoj edukaciji mladih talenatau području kulinarstva i  vina.

indexhgh

29. i 30. travnja rezervirani su za izložbu vina, centralni vinski događaj koji tradicionalno okuplja priznate vinare, brojne posjetitelje, stručnjake i medije. Završnog dana Festivala, 1.svibnja, planirane su vinokušnje u brojnim vinarijama na obližnjem Pelješcu, u okviru događaja ‘Idemo na Pelješac u carstvo vina’.

Posljednjeg tjedna u travnju, Festival je događaj s kojim živi cijeli grad,  te su svi posjetitelji FestiWine-a pozvani da u okviru programa ‘Dubrovačka vinska setemana’posjete dubrovačke ugostiteljske objekte i kušaju vrhunska regionalna vina koja se izvrsno sljubljuju s finim delicijama dubrovačkog kraja, po posebnim FestiWine cijenama.

www.dubrovnikfestiwine.com

Vinistra u Poreču

Vinistra 2015 (2)

GDJE: Poreč, Istra
KADA: 13.-15. svibnja 2016.

Izložba vina i vinarske opreme, regionalna je i međunarodna izložba istarskih vina i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo. Najdugovječnija izložba ovog tipa već se tradicionalno održava u Poreču i svake godine sve većim interesom potvrđuje svoj značaj. Ove godine Vinistra otvara vrata sportske dvorane Žatika od 13.-15. svibnja. Izložba se sastoji od ocjenjivačkog i izlagačkog dijela, a osim vina, na Vinistri se ocjenjuju maslinova ulja i rakije.

Tijekom trajanja izložbe više tisuća ljubitelja vina kuša i istražuje vinski svijet Istre,  a na popratnom gastronomskom kutku izložbe, Vinistra Gourmetu, posjetitelji mogu kušati razne delicije domaćih i svjetskih chefova sljubljene s vinima naših izlagača. Bogat popratni program posjetiteljima  nudi i brojne vinske degustacije te degustacije ostalih delicija.

Cilj Vinistre je povećanje kvalitete istarskih vina, promocija vinske kulture i afirmacija vina u Istri i šire;  predstavljanje vinara, proizvođača rakija i maslinovog ulja, koji se, osim stvaranja novih poslovnih kontakata, također upoznaju s posljednjim trendovima i mogućnostima u proizvodnji i promociji.

Vinistra 2015 (1)

Konstantno povećanje broja uzoraka autohtonih sorti pristiglih na ocjenjivački dio izložbe, sve viša razina kvalitete prosječnog uzorka vina na ocjenjivanju i svake godine poneko novo ime nagrađeno od stručnog žirija potvrda su da Istra neprestano napreduje u kvaliteti vina te se potvrđuje kao top eno-gastronomska destinacija.

Kako je Vinistra zakoračila u svoje dvadesete ne smijemo zaboraviti na noćnu zabavu i Vinistra After Partyje u porečkim barovima  Epoca i Papillon. U društvu vinara i uz odličnu glazbu atmosfera Vinistre traje do ranih jutarnjih sati.

www.vinistra.com

Urbanovo – festival mladog vina

Urbanovo

GDJE: Štrigova, Međimurje
KADA: 13.-15. svibnja 2016.

Između 13. i 15. svibnja će se, svega nekoliko kilometara od granice sa Slovenijom održati prava vinska rapsodija. Naime, čeka nas jedna od najvećih gospodarsko-turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske sa 16-godišnjom tradicijom, Urbanovo. Glavni događaj – 8. festival Pušipela ime je dobio po autohtonoj međimurskoj sorti vina – Pušipel kojeg će i ove godine biti dostupno na veliko. Na Festivalu će se osim hrvatskih, austrijskih i mađarskih vinara predstaviti i oni slovenski, a za sve posjetitelje će biti organizirana i razna predstavljanja, stručna druženja i radionice.

Upoznajte podrume vinara za vrijeme dana otvorenih podruma / Foto: Vinska kuća Hažić
Upoznajte podrume vinara za vrijeme dana otvorenih podruma / Foto: Vinska kuća Hažić

Kada bi nas ljubitelj vina zapitao u koju međimursku destinaciju da se zaputi, jedini pravi odgovor bio bi – u Štrigovu. Prekrasni zeleni, pitoreskni brežuljci prekriveni starim vinovim lozama već na prvi pogled otkrivaju kako tradicija vinogradarstva i vinarstva u ovom kraju seže u daleku povijest. Priča kaže kako su prvu lozu zasadili još stari Rimljani, no priče na stranu, Štrigova je zaista najvrjednije međimursko odredište za sve ljubitelje dobre vinske kapljice. Želite li posjetiti jednu od brojnih vinarija na Vinskoj Cesti Međimurja, svakako vam predlažemo da krenete iz Štrigove. Štampar, Hažić, Cmrečnjak, Kocijan, Novak, Belović, Lovrec, sve su to obitelji koje će vam s veseljem otvoriti vrata svojih domova i vinskih podruma, a na vama je samo da se prepustite i pustite nepcu da otkrije neke nove, dosad neistražene okuse i lijepe riječi o ovom kraju širite dalje.

Festival mladog vina Urbanovo će se organizirati od 13. do 15 svibnja, otvoreni podrumi će se održati od 20. do 21. svibnja, dok će se 21. i 22. svibnja održati vinske igre.

www.urbanovo.com

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here