Ako putujete u London, brzo nakon što stignete možete primijetiti kako je to grad za koji bi se moglo reći da je muzej na otvorenom. Kultura i običai svakodnevice, pa i sam ritam života ovdje su spoj mnogih kultura i naroda jer je upravo London među najmnogoljudnijim gradovima na svijetu. Samim time što je velik, London je među kulturno najzanimljivijim gradovima, a kada govorimo o muzejima, njih ovdje ima na stotine.

Ne znam zašto, no svaki put kada posjetim London, posjećujem i iste atrakcije. Možda je razlog tome što iz njih uvijek naučim nešto novo. Tko zna. U nastavku vam donosim 9 muzeja Londona koje svakako preporučujem za posjet!

1. British Museum

british.jpg-1024x768

Jedan od najvećih muzeja na svijetu, British Museum je meni osobno i najdraži. Svaki put kad u njega uđem krenem drugim hodnicima tako da se rijeko kad dogodi da sam na istom mjestu dva put. Svakako vrijedi posjetiti! Posjet muzeju je besplatan.

2. Victoria & Albert Museum

Victoria & Albert London

Ovaj muzej me nije toliko jako impresionirao kao primjerice Britisth Museum ili Natural History Museum, no svakako ga vrijedi posjetiti. Ovaj muzej dekorativne umjetnosti i dizajna nalazi se nasuprot ceste od Science Museuma. Posjet muzeju je besplatan.

3. National Maritime Museum

National Maritime Museum

Ako ste ljubitelj stvari koje imaju veze s nautikom tada ćete u ovom muzeju provesti zaista puno vremena. Otvoren je davne 1937. godine, a nalazi se na Greenwichu. Saznajte sve što je poznato o brodovima i mornarima koji su oplovili svijet.

4. Museum of London

Museum-of-London-881x661

Ovaj muzej je zaista nešto posebno. Utemeljen je ne tako davno – 1976. godine, a približiti će vam bogatu povijest Londona od davnih rimskih dana, preko velike kuge koja je poharala London i velikog londonskog požara, pa preko srednjovjekovnih vremena i više.

6. National Portret Gallery

National Portret Galery London

Ova najpoznatija gradska galerija nalazi se na Trafalgar Squareu u samom sreduštu grada. U galeriji se nalazi kolekcija od preko 2300 umjetničkih djela od sredine 13. stoljeća sve do 1900. godine. Ulaz u galeriju je besplatan, a posjetitelji mogu dati dobrovoljne priloge.

7. Prirodoslovni muzej – Natural History Museum

Natural_History_Museum_London_Jan_2006

Ovo je muzej kojeg nikako ne smijete zaobići. Po meni ovo je najbolji prirodoslovni muzej na svijetu (nije da sam obišao sve, no obišao sam ih zaista puno), a zanimljivo je na koje sve interaktivne načine muzej prikazuje i educira svoje posjetitelje o svemu što nas okružuje.

Foto: “Natural History Museum London Jan 2006” by Diliff – Vlastito djelo postavljača. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

8.  Tate Britain

3778871772_0021a92846_b

Ova galerija nalazi se uz samu rijeku Temzu, te je jedna od najpoznatijih svjetskih galerija. To je nešto poput našeg Muzeja Suvremene Umjetnosti u Zagrebu,pa ako volite… Lijepo je za vidjeti i prošetati, a svakako pronađite i poznato djelo Andyja Warhola – Marlyn Monroe. Muzej je besplatan.

9. Science Museum

3341598685_0b3f29f6ff_b

Ovaj muzej se nalazi tik do prirodoslovnog muzeja (Natural History Museum), te je po meni jedan od top 5 koja morate posjetiti! U njemu ćete se upoznati s svim što vima veze sa znanošću, a u samom muzeju se možete zadržati i cijeli dan! Posjet muzeju je besplatan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here