Advent je razdoblje u godini kojem se svi uvijek vesele i s nestrpljenjem ga iščekuju. Miris kuhanog vina u šalicama različitih prigodnih boja i oblika, žaruljice na boru, tradicionalna božićna hrana, slatkiši i neizostavni suveniri. Sve to očekuje vas i ove godine za vrijeme Adventa diljem Europe. U nastavku vam donosimo što vas čeka u Beču i Klagenfurtu.

Bečki Christkindmarkt 2016.: Magični Advent 12.11. – 24.12.2016.

Advent u Beču neizostavan je doživljaj kojeg bi svaki zaljubljenik u Advent trebao barem jednom doživjeti. Adventski sajam otvara se 11. studenog, a ceremonija otvaranja započinje dan kasnije u 17:30 sati s tradicionalnim programom i paljenjem svjećica na Božićnom drvcu. Nikako ne smijete propustiti sljedeće 4 lokacije: Rathauspark, Rotenturmstraße, Kärntner Straße i Graben.

Došećite do Rathausparka i uživajte u svakodnevnim koncertima austrijskih orkestara ispred božićnog drvca kod gradske vijećnice. Ulaz je besplatan. Prošećite ulicom Rotenturmstraße gdje vas čekaju kreacije od lampica koje vam osiguravaju jedinstven doživljaj. Ulica Kärntner Straße ima svoje posebne čari, gdje uz lampice možete istražiti povijesne građevine, tradicionalne trgovine i posjetiti dućane. Za one željne šopinga, tu je pješačka zona u ulici Graben prepuna tradicionalnih shoppova, restorana, supermarketa i suvenirnica.

video Vienna

Kad već pričamo o hrani, preporučujemo vam da posjetite restoran Skopik & Lohn u kojem možete uživati u austrijskoj, ali i ostaloj europskoj hrani. Cijene obroka kreću od 55 kuna na dalje. Javni prijevoz u Beču dobro je organiziran pa možete birati između podzemne željeznice, tramvaja ili autobusa. Cijene prijevoznih karata kreću se od 2.20 € pa na dalje. Najpovoljniji smještaj možete pronaći na linku, a za ostale informacije o Adventu posjetite stranicu http://www.christkindlmaerkte.at/wien

Klagenfurt Christkindlmarkt 2016.: 19.11. – 24.12.2016.

Predstavljen kao jedan od najljepših adventskih sajmova u regiji Alpe-Adria, Advent u Klagenfurtu jedan je od onih koje obavezno morate posjetiti. Ono što je posebno za ovo blagdansko vrijeme je povorka krampusa, takozvani Krampuslauf koji se ove godine održava 26.11. Ovo je iznimno zanimljiv događaj na kojem možete vidjeti stotine krampusa i uživati u jedinstvenim prizorima koji predstavlja austrijsku tradiciju.

Christkindlmarkt Neuer Platz lokacija je koju ne smijete izostaviti. Uživajte u najvećem adventskom sajmu i posjetite mnoge štandove na kojima možete isprobati tradicionalno vino, punč ili čaj i kupiti upravo izrađene staklene božićne kugle i ostale tradicionalne suvenire kao što su drvene igračke. Tu su i neizostavni zborovi i pjevači s tradicionalnim božićnim pjesmama. Druga neizostavna lokacija je Christkindlmarkt am Pfarrplatz. Unajmite klizaljke i uz pjesmu, veselje i svjetlost lampica uživajte na novootvorenom klizalištu u samom centru grada. Ne zaboravite posjetiti  Domplatz na kojem je smješten božićni sajam gdje glazbe neće nedostajati.

video lackhome

Za one gladne, preporučujemo posjetu restoranu Bierhaus zum Augustin u staroj jezgri grada gdje možete uživati u tradicionalnoj njemačkoj i austrijskoj hrani. Gosti restorana kažu da su porcije velike i zasitne, a osoblje ljubazno. Autobusni prijevoz je u Klagenfurtu dobro organiziran, a za samo 4,80€ dobivate kartu koju za prijevoz možete koristiti 24 sata. Najpovoljniji smještaj možete pronaći na linku, a za ostale informacije o Adventu posjetite stranicu s ostalim informacijama.

Sljedeći tjedan objavljujemo još 2 lokacije. Ako koju od ovih posjetite, pozivamo vas da nam se javite s pokojom prekrasnom uspomenom koju ste fotografirali.

 

 

1 KOMENTAR

  1. Pozdrav,
    Nažalost se javljam jer sam jako razočarana ovim člankom. Ako stavimo na stranu gramatiku i nepovezanost rečenica, nedostatak crvene niti, moram reći da vam je ovo jedan od najlošijih članaka do sad. Jedan Beč, tako predivni, veličanstveni i raskošni grad, a vi ko da pišete o nekoj selskoj zabavi. Nisu spomenute sve najvažnije lokacije, nasumce je nabacano nekoliko mjesta i ulica, i to onako, eto tu možete proći, al ne očekuje vas ništa posebno. Oduzeli ste mu svu čaroliju i bajkovitost. A tekst je pun grešaka, štur, suh i odbojan, nepovezan. Odabir slika je isto loš, nema djelomično veze s temom. Piše advent u Klagenfurtu a ispod toga slika krampusa. Umjesto da dočarate čaroliju Božića s jedne strane i objasnite priču o dobru i zlu, odnosno o krampusima (a ima se šta pisat), nekako sam dobila dojam, pišem čisto da potrošim broj potrebnih znakova, bez duše, osjećaja, povezanosti i neke dublje namjere. Šteta, jer ste prije bili dobri, ali nakon ovog, čovjek jednostavno nema volju otići u te gradove, a ni čitat previše.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here