Iako samo što nije stigao Božić, red je da damo ocjenu i budimpeštanskom adventskom sajamu. Prije nekoliko dana posjetili smo adventski sajam u Budimpešti i moram priznati ostali ugodno iznenađeni.

Advent u Budimpešti (Mađarska) - Vikend Manijaci (28)

Dok razmišljam o Mađarskoj, odnosno bilo čemu vezanoj za nju, prvo mi na pamet pada slaba organizacija i još slabija izvedba. Ne znam zašto je to tako, valjda zbog činjenice što živim blizu mađarske granice i svako malo sam svjedočio glupostima s one strane granice.

Taj osjećaj me pratio i ovog putovanja prema Budimpešti. Iako volim Budimpeštu kao grad i njezinu arhitekturu, ne volim Mađare koji su u mnogo slučajeva bili arogantni i nerazumljivi, posebice trgovci koji jako teško natucaju engleski ili njemački – a tko mi je kriv što nisam učio ruski.

Nakon standardnog razgledavanja grada s visina Ribarske tvrđave i još jednog neuspjelog pokušaja ulaska u Gerbeaud slastičarnu – najpoznatija slastičarna u Mađarskoj – spustili smo se do centra grada i krenuli u istraživanje ponude adventskog sajma.

Advent u Budimpešti (Mađarska) - Vikend Manijaci (9)

Moram priznati da sam odmah na prvu ostao zapanjen i iznenađen. U Budimpešti se prodaju samo ručno rađeni suveniri, a poslužuju samo lokalni specijaliteti. Dok je ponuda bečkog, bratislavskog, ali i zagrebačkog adventa većinom bazirana na kobasicama na milijun načina, ovdje u Budimpešti naći ćete sve osim kobasice. Dobro ima neki ‘auslender’ koji još uvijek smatra da su kobasice hit, ali on se izgubi kada ugledate sve one čvarke, bunceke i sarme. Da, dobro ste pročitali. Umjesto krumpira i kestenja ovdje se prodaju čvarci i to ne bilo kakvi, nego čvarci na milijun načina – najpopularniji su oni s mađarskom paprikom.

Fascinantan mi je bio jedan štand na kojem su se kuhani ali i sušeni bunceki prodavali kao ukras za božićna drvca, ne znam kakvo bi to drvce moralo biti da izdrži sve bunceke ali sigurno se ne bih bunio da Badnjak provedem pokraj jednog takvog.

Advent u Budimpešti (Mađarska) - Vikend Manijaci (35)

Iako se ne bi moglo reći da je tradicionalno mađarski, no čak je i losos pronašao svoje mjesto na jednom štandu, a red ispred njega bio je poprilično dug. Sve vrste riba i morskih plodova pripremale su se na licu mjesta i prodavale ljudima koji su znali čekati i po pola sata u redu kako bi dobili svoju porciju lignji, pastrve ili lososa.

Ne mogu više pisati otvorio mi se apetit, a vi bacite oko na galeriju i pomoću fotografija doživite barem djelić atmosfere s adventskog sajma u Budimpešti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here