Adventski sajam ispred Nacionalnog kazališta / Foto: Vikend Manijaci

Već smo zaista puno puta pisali o Bratislavi, no ovaj grad nas svaki puta toliko oduševi, da smo jednostavno morali ponoviti svoj posjet u ovo magično Adventsko doba. I zaista, Advent u Bratislavi je zaista magičan.

Bratislava je glavni i najveći grad Slovačke te sjedište Bratislavske pokrajine, broji oko 460.000 stanovnika. Zanimljiva je činjenica kako se nalazi svega 40 minuta udaljena od glavnog grada Austrije – Beča, te je idealna za kombinirani posjet.

 

48 sati u Bratislavi

DAN 1

PRIJEPODNE

Glavni trg u Bratislavi / Foto: Vikend Manijaci
Glavni trg u Bratislavi / Foto: Vikend Manijaci

Kako je dva dana zapravo vrlo malo za upoznavanje cijele Bratislave, u ovom ćemo se članku bazirati samo na atrakcijama koje realno stignete posjetiti. Tako ću vam predložiti da svoj prvi dan započnete razgledavanjem Staroga grada (“Stare Miesto”) koji je zaista poseban. Nalazi se na istočnoj obali Dunava te je zapravo većim dijelom pješačka zona, što je i više nego dobro. Ovdje se tako nalazi i većina kulturnih i povijesnih znamenitosti grada kao što su Gradska vijećnica tj. kompleks zgrada podignutih u 14/15.st, Mihaelova vrata – jedina očuvana vrata nekadašnjih srednjovjekovnih gradskih zidina koja se ujedno smatraju najstarijom građevinom u Bratislavi, te katedrala Sv. Martina. U Starom gradu nalaze se i mnoge druge zanimljivosti – od najuže kuće u Europi do čudnovatih uličnih kipova.

POPODNE

Bratislava (16)
Slovak Pub / Foto: Vikend Manijaci

Nakon razgledavanja grada, sigurno ćete ogladniti, te vam tako preporučam posjet tradicionalnom pubu imena Slovak Pub koji nudi zaista ukusna jela pripremljena od domaćih namirnica. Po ručku, vrijeme je za malo rekreacije, što bi značilo da je vrijeme da se popnete do bratislavskog dvorca. Dvorac se nalazi iznad grada, a sa njega se pruža zaista spektakularan pogled na moderni dio grada Petržalka.

Bratislavski dvorac / Foto: Vikend Manijaci
Bratislavski dvorac / Foto: Vikend Manijaci

Kontakt Slovak Pub: Obchodná 613/62, 811 06 Bratislava – Staré Mesto-Staré Mesto, Slovakia // +421 2/529 263 67
Kontakt dvorca: Bratislavski dvorac, 11 06 Bratislava, Slovakia // +421 2/544 114 44

NAVEČER

Večer je idealna za posjet brojnim božićnim sajmovima i atmosferom toplim uskim uličicama grada. Ovo je doba kada će vas u lijepom adventskom ugođaju dočekati svi blagdanski sastojci – od mirisnih kolača, vina i medarskih proizvoda, pa sve do božićnih zvijezda, ukrasnih kuglica i Djeda Mraza! Tu je i bogati zabavni program na više pozornica, a ne nedostaje ni dobrih toplih zalogaja kao ni pića.

Advent u Bratislavi / Foto: Vikend Manijaci
Advent u Bratislavi / Foto: Vikend Manijaci

Bratislavu često nazivaju i Partyslava budući da je najpoznatija po svom noćnom životu, te brojnim ugostiteljskim objektima koji garantiraju dobru zabavu, stoga i ne čudi da je to jedna od najposjećenijih destinacija za dobar provod. Ako se poželite dobrog noćnog provoda, imajte na umu da sadržaja neće nedostajati.

DAN 2

PRIJEPODNE

Drugi dan, nakon doručka savjetujemo vam da se zaputite prema Dvorcu Devin koji je smješten svega 20 minuta lagane vožnje od centra Bratislave. Dvorac Devin se nalazi na stijeni iznad rijeke Dunav te je zaista predivan za posjetiti. Dvorac je izgrađen u 9. stoljeću, a gradio se sve do 17. stoljeća kada je izgrađena posljednja fortifikacija. Vjeruje se kako je ovo najstariji dvorac u Slovačkoj.

POPODNE

Nakon razgleda dvorca Devin, prijedlog je da vrijeme provedete u shoppingu. Dobra stvar je ta što su u Bratislavi svi dućani otvoreni gotovo cijeli dan, pa i vikendom, a ako se poželite noćnog shoppinga, tu je i TESCO koji je otvoren od 0-24 (nalazi se na cesti koja vodi prema popularnom kupalištu Zlaté Piesky). Najpoznatiji shopping centri su Aupark Shopping (svakodnevno do 10 do 21, petkom i subotom od 9 do 21), Eurovea Gallerija (svakodnevno do 10 do 21) i Polus City Center (svakodnevno do 9 do 21).

Pogled na Bratislavski dvorac / Foto: Vikend Manijaci
Pogled na Bratislavski dvorac / Foto: Vikend Manijaci

Adresa dvorca: Muránská, 841 10 Bratislava-Devín, Slovačka // +421 2/657 301 05

Gdje spavati?

Mi smo se ovaj put odlučili za smještaj u najboljem hotelu Bratislave, točnije u Grand River Park Hotelu koji je smješteni tik uz rijeku Dunav, udaljen svega 12 minuta lagane šetnje od glavnog gradskog trga. Moram priznati da sam ostao oduševljeni, kako dizajnom, tako i ponudom jer ovaj hotel ima zaista sve.

Bratislava (10)
Predivni ambijent hotela / Foto: PR služba

Luksuzno opremljene sobe su dizajnirane u klasično-minimalističkom stilu, a svaki kutak sobe odiše finoćom i elegancijom. Što i ne čudi, jer Grand Hotel River Park je zapravo “Luxury Collection Hotel”.

Hotelska soba / Foto: PR služba
Hotelska soba / Foto: PR služba

Otvoren je ne tako davne 2010. godine, te je jedini hotel visoke kategorije u gradu. Ima točno 231 sobu i suiteva, a prostire se na čak 11 kateva.

Restoran  / Foto: PR služba
Restoran / Foto: PR služba

Osobno, za vrijeme boravka moram priznati da sam ostao najviše oduševljeni gastronomskom ponudom, pogotovo onom za doručak koja se sastojala od lokalnih i zdravih namirnica, a tu je bio i šampanjac koji se dobro uklapa u ovo adventsko doba. Ako poželite okusiti i neka od specijaliteta iz ponude za večeru, svakako vam preporučam posjet River Bank Restoranu koji se nalazi u prizemlju hotela, tik uz rijeku Dunav.

Hotelski suite / Foto: PR služba
Hotelski suite / Foto: PR služba

U ovom će hotelu uživati kako mali, tako i veliki, a razlog tome je što iako nema pretjerano puno atrakcija za djecu, hotel ima u ponudi wellness tretmane za sve uzraste, a ispred hotela je postavljeno i klizalište koji pruža zaista nezaboravni doživljaj klizanja.

Pogled iz kupaonice / Foto: PR služba
Pogled iz kupaonice / Foto: PR služba

Kontakt hotela: Dvořákovo nábrežie 7528/6, 811 02 Bratislava, Slovakia // +421 2/322 382 22

Rezerviraj hotel ovdje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here