U srijedu, 6.prosinca je započela četvrta po redu Adventura u Šibeniku! Već prvu večer oduševili su nas vječni TBF-ovci kao i jedinstvena gastro ponuda na popularnim kućicama u adventskom parku. Preko 5000 ljudi uživalo je u blagdanskoj atmosferi na otvorenju najljepšeg Adventa s mirisom mora! Za samo nekoliko dana, u sklopu Adventa očekuje vas tradicionalno slavljenje „Proslave“ ili „Osmina“ u Šibeniku.

Adventura u Šibeniku – Proslava posvećena fritulama

Običaj slavljenja Proslave osam dana prije Božića, 17. prosinca, jedinstven je za grad Šibenik. Nekada je taj običaj bio mnogo bogatiji, živopisniji. Cijeli grad bi taj dan mirisao po fritulama. U kućama bi se sastajali prijatelji, frigali bi fritule, pili vino i rakiju, spremali večeru, pjevali do ponoći, kad bi po gradskim crkvama, upravo u ponoć, „slavila“ zvona, kao znak dolaska velikog blagdana, Božića.

Adventura u Šibeniku

Zatim se na gradskom trgu, Poljani, okupljalo mnoštvo građana Šibenika. Tu bi u skupinama pjevali božićne pjesme, svirala bi gradska glazba, plesali bi kolo, praskali bi iz maškula i pucali iz kubura. Iz kuća se donosilo vino, rakija i fritule, i posvuda se čula šibenska pjesma. Veselje se nastavljalo sve do zore.

Da bi se barem u gastronomskom dijelu oživio običaj „Proslave“ ili „Osmina“, u sklopu Adventure organizirano je popularno natjecanje Freetulada u pripremanju najdraže božićne slastice, fritula! Biti će to zabavno druženje i obilježavanje „Proslave“, slavlja tipičnog za Šibenik. Svaka od ekipa sudionika imati će priliku koristiti „tajne“ sastojke, a žiri će odlučiti tko je pobjednik.

Adventura u Šibeniku

Nakon Freetulade u adventskom parku, slavljenju „Proslave“ ili „Osmina“ priključuje se i Muzej grada Šibenika sa svojim događanjima za najmlađe, ali i one malo starije 😊

Svi u Šibenik na fritule, a evo i zašto. Pogledajte galeriju fotografija i uvjerite se sami!

Adventura u Šibeniku – Provjerite program za 17. i 18. prosinac

Druženje s Gradskim komornim orkestrom povodom Proslave (uz fritule i kavu) održat će se 17. prosinca 2017. u nedjelja u 12 sati u atriju Muzeja grada Šibenika. Organizatori događanja su Gradski komorni orkestar, te Muzej grada Šibenika i Božićne čarolije.

Božićna radionica za djecu od 6 do 10 godina održat će se u nedjelju 17. prosinca u 12 sati u Muzeju grada Šibenika u dvorani za povremene izložbe MGŠ-a. Prijave možete izvršiti na telefon 213-888 ili 213-880, broj sudionika ograničen a tema radionice bit će Proslava.

Šibenska pričaonica održat će se 18. prosinca 2017. u ponedjeljak u 19 sati u atriju Muzeja grada Šibenika. Pristustvujte pričama o starim šibenskim običajima na kojima će se ovog puta pričati o Proslavi.

Adventura u Šibeniku

Sve o događanjima potražite na:

http://adventura.sibenik.hr/
https://www.facebook.com/advent.u.sibeniku/
https://www.facebook.com/TouristBoardSibenik/
https://www.instagram.com/lovesibenik/
https://www.sibenik-tourism.hr/hr/

Tekst i fotografije: PR, Adventura Šibenik Turistička zajednica Grada Šibenika

Adventura u Šibeniku Adventura u Šibeniku 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here