Airbnb je booking platforma pokrenuta još 2008. godine, a danas je koristi više od 60.000,000 korisnika. Na stranici možete pronaći smještaj u više od 34.000 gradova u 191 državi. Zanimljiva je činjenica da prespavati možete i u više od 1.400 dvoraca.

Što je i čemu zapravo služi?  Platforma funkcionira kao posrednik između onih koji nude, i onih koji traže smještaj. Tražite li dvorac, kuću, apartman, smještaj na vodi, na drvetu, uz obalu ili na kontinentu, svejedno je, jer Airbnb ima sve. Pristup platformi omogućen vam je kroz web stranicu www.airbnb.com, a možete skinuti i aplikaciju koja omogućuje pretraživanje smještaja na mobilnim uređajima.

Airbnb sučelje
Airbnb sučelje

Registracija je moguća korištenjem Facebookovog ili Googleovog korisničkog račun, ili pa koristeći drugu mail adresu. Preporučujemo vam da se registrirate koristeći svoj Facebook profil, ali sigurno se pitate zašto. Dodavanjem vlastitog Facebook profila u svoj Airbnb korisnički račun drugima dajete mogućnost da vas kontaktiraju i kroz tu društvenu mrežu, a  kada rezervirate smještaj, možete ga podijeliti i na Facebooku sa svojim prijateljima. Nakon registracije morate postaviti svoju fotografiju (bilo sa Facebooka, bilo koju drugu), te upisujete broj mobitela na koji vam stiže kod za potvrdu. Dobivate potvrdni mail i voilà, imate svoj račun.

Prije nego što krenete s pretragom, evo još par korisnih savjeta. Dopunite svoju biografiju, i dodajte ostale korisne podatke kao što su jezici koje pričate, svoje obrazovanje, interese, željenu valutu u kojoj će se prikazivati smještajni objekti i slično. Možete dodati čak i broj za hitne slučajeve. Airbnb nudi pogodnosti i za one koji odlaze na poslovna putovanja, ali o tome nešto više u drugom članku.

U odjeljku „Trust and Verification“ (ako još niste) povežite svoj Facebook račun, Googleov račun, LinkedIn profil, a za korisnike American Express® kartica postoji mogućnost dodavanja kartice. Potrebno je i potvrditi svoj virtualni identitet, pa ćete morati učitati fotografiju osobne iskaznice ili putovnice. Ovo radite isključivo radi sigurnosti, i tako pomažete izgradnji povjerenja na ovoj mreži. Sve je učinjeno i možete krenuti.

Kako pretraživati smještaj?

U tražilicu upisujete željenu destinaciju i broj gostiju, a ako ste sigurni u datum putovanja, možete upisati i datum vašeg boravka. Kliknite search i prikazuju vam se smještajni kapaciteti slobodni isključivo u navedenim terminima. Korisničko sučelje omogućuje vam prilagodbu cijene, odnosno određivanje najniže i najviše cijene koju ste spremni platiti po noćenju. Možete birati i želite li odsjesti u dijeljenoj ili privatnoj sobi. U slučaju da tražite potpunu privatnost, odabirete opciju „Entire Home“. Postoji mogućnost odabira broja spavaćih soba, kupaonica i kreveta. Dostupna je i „Instant Book“ opcija koja omogućuje bookiranje smještaja bez prethodnog odobrenja hosta, odnosno osobe koja je vlasnik objekta u kojem odsjedate. Tu je i opcija Superhost, koja je 100% garancija da je smještajni objekt visoko na ljestvici izvrsnosti.

Kako biti siguran da je vaš smještaj siguran i pouzdan?

Klikom na željeni smještajni objekt, otvara vam se njegov širi opis. Prikazane su vam fotografije objekta, i recenzije, odnosno komentari onih koji su u njemu odsjeli. Fotografije vam neće biti 100% – na garancija da smještaj izgleda upravo tako, ali recenzije su već ono na što možete računati.

Airbnb review recenzije
Informacije o smještaju iz prve ruke

Kontaktiranje hosta

Prije same rezervacije željenog smještaja, preporučujemo da kontaktirate hosta. Na dnu stranice kliknite na Contact Host, te se pojavljuje sučelje u koje upisujete svoju poruku. Ovu opciju možete koristiti samo u slučaju kad znate u kojem terminu putujete. U poruci objasnite tko ste, te s kim i zašto putujete. Ako imate posebnih zahtjeva, slobodno ih navedite. Tako ćete 100% biti sigurni da je ovo smještaj upravo za vas.

Rezervacija i plaćanje

Nakon što odlučite da je upravo odabrani smještaj onaj kojeg ćete za vrijeme putovanja zvati svojim domom, odabirete opciju Request to Book. S desne strane pojavljuje se detaljna razrada cijene koja uključuje iznos za noćenje, Airbnb proviziju, te iznos za čišćenje. Odabirete opciju plaćanja, i to je to. Novac će hostu sjesti na račun 24 sata nakon vašeg check-ina, što znači da ako se nađete u situaciji da niste dobili ono što je na fotografijama bilo prikazano ili vam je bilo obećano, odmah je potrebno kontaktirati Airbnb i objasniti situaciju.

Airbnb Tricks & Tips za kraj

 • ako vam se nešto svidi, kliknite na Wish list i odabrani smještaj sprema se na vašu listu želja.
 • prilikom logiranja na stranicu prikazuju vam se nedavno pretraživani objekti
 • u odjeljku Gift svojim frendovima i frendicama možete poslati kupon u iznosu koji sami birate.
 • Airbnb izdaje tzv. vouchere ili kupone, pa vam savjetujemo da prije rezervacije iskoristite Google i tko zna, možda pronađete svojih 10% popusta.
 • pišite recenzije. Isto kao što su i vama dobro došle, dobro će doći drugima.
 • skinite aplikaciju na mobilni uređaj. Kad otputujete, jednostavnije je komunicirati kroz aplikaciju, nego kroz internetski preglednik.
 • pazite na opcije koje su dostupne u slučaju otkaza smještaja.
 • pripazite i na depozite. Kod nekih smještajnih objekata potrebno je platiti i tzv. security deposit koji može varirati od 50, pa sve do 200 i više €.
 • u odjeljku Guidebooks pronađite najbolje korisne savjete što posjetiti u destinaciji u koju putujete.
 • nikad se ne dogovarajte o smještaju izvan Airbnb platforme. Ako se to i dogodi, Airbnb ne može utjecati na rješavanje eventualnih poteškoća.
 • sve podatke koje dobivate o smještaju (ulica, kućni broj, broj telefona) spremite na posebno mjesto. Ne ostavljajte ih samo unutar poruka na Airbnb-u.
 • adresa i broj telefona će vam se uvijek i isključivo prikazati samo kroz Airbnbovo korisničko sučelje za komunikaciju.

Dali smo vam dovoljno razloga za registraciju i korištenje. Krenite u potragu, a mi vam dajemo link na popust od 27€. Požurite :)

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here