Zeleno srce Hrvatske jedno je od najboljih destinacija za aktivni odmor. Bilo da ste raspoloženi samo za rekreativno trčanje ili vas više vuče rafting po nekoj od četiriju rijeka, karlovačko područje idealno je za one koje ne privlači izležavanje na plaži i prženje na suncu.

Da je tome tako govori i bogata ponuda sadržaja. Preko 70 kilometara staza za nordijsko hodanje i šetnju, 90 kilometara planinarskih staza, mnogobrojnih off road staza, raznih mjesta za lov i ribolov, rafting i kanuing na  jednoj od četiri rijeka te preko nekoliko stotina kilometara biciklističkih staza „Zelenog srca Hrvatske“ idealno je za sve zaljubljenike u aktivni odmor. A što se sve nudi?

IMG_3144

Stvarno puno toga. Ja sam za vas izdvojio samo maleni dio iz bogate ponude aktivnog odmora karlovačkog područja.

Survival programi

Unutar karlovačkog područja postoji dovoljno prostora za programe preživljavanja, popularno zvane „survival programi“. Četiri rijeke, puno potoka i izvori s prirodnom pitkom vodom osnova su za ovaj program, a planine i šume s prekrasnim pogledom samo su dodatan plus. No sve to nije dovoljno kako biste preživjeli, ono što vam najviše treba jesu vještine preživljavanja.

pexels-photo-104664-large

Ali vještine ne dolaze same po sebi. Sve znanje koje posjedujete ovdje pada u vodu, jedino što se računa je volja za preživljavanjem. No ne brinite, kroz program će vas voditi iskusni vodiči, bivši vojni stručnjaci za preživljavanje koji će vam omogućiti da pronađete svoje granice.

Photo Safari

Pobjeći od svakodnevice i barem na kratko se udaljiti od silnih obaveza san je svakome od nas. Često maštamo o tome kako lutamo divljinom koja nas opušta i pitamo se da li stvarno postoji mjesto koje bi nam zaista pružilo pravi duševni mir. Karlovačko područje pruža upravo takvo nešto.

off roda-active vacation

Jedinstveno. Taj netaknuti dio prirode, mjesto na kojem ćete osjetiti zov divljine, idealan je za photo safari. Fotografiranje divljači s visokih čeka, vožnja džipovima po prirodnim divljinama i uživanje u šetnjama šumskim putovima samo su maleni dio ovog uzbudljivog programa.

Rafting i kajaking

Ako ste sebe zamišljali kao pustolovnu osobu, koja se ne boji malo hladnjikave vode onda je rafting disciplina koju morate isprobati. Spust niz uzburkanu rijeku podignut će vam adrenalin a sve što vam treba je samo dobra volja i plivačka vještina.

IMG_9062

Sa vama na pustolovinu kreće iskusan skiper, momak koji jako dobro poznaje vode kojima ćete se kretati, slušajući njegove upute kada i kako treba veslati, odnosno kada se treba primiti za čamac, siguran sam da ćete doživjeti pustolovinu koja će dugo vremena biti glavna tema za večerama kod vaših prijatelja.

IMG_8737

Najbolje mjesto za ploviti kanjonima i brzacima je zasigurno karlovačko područje. Zbog svog specifičnog položaja na ušću rijeke Kupe, Korana, Mrežnice i Dobre, Karlovac je postao jedna od glavnih destinacija za rafting i kajaking.

Biciklizam

Ljubitelji biciklizma stvarno imaju prilike uživati u ljepoti nedirnutih dijelova prirode, ali i u gostoprimstvu lokalnog stanovništva. Lokalne ceste prate tokove bistrih rijeka i namijenjene su povremenim, manje iskusnim korisnicima bicikala.

bike

Oni koji žele više zahtjevnije staze, koje će iz vas izvući posljednji atom snage kreću se kroz okolna brda. No bilo kojim putem krenuli svugdje će vas pratiti prekrasna priroda, ali i zavidna ugostiteljska ponuda s bogatim izborom hrane i pristupačnim cijenama. Bogatstvo kulturne i povijesne baštine detalj su koji će privući ljubitelje legendi.

EJ2A4059

Karlovačkim područjem proteže se 6 mapiranih biciklističkih staza, dužine od 24 do 66 kilometara, a koje prate povijesnu i kulturnu te prirodnu baštinu Karlovca i okolice. Ako nemate svoj bicikl moguć je i najam bicikla, a isto tako osiguran je i servis te najam opreme i GPS uređaja.

Ribolov

Ako je čime Karlovac bogat onda je to vodom i ribom, što ga čini savršenom destinacijom za ribolov. Bilo da volite loviti ribu u stajaćim vodama ili vas više vuče lov u potocima, rijekama ili brzacima, na karlovačkom području nećete ostati razočarani. Bogatstvo čistih voda nagrađeno je velikim brojem ribljih vrsta.

fisherman-fishing-reel-river-39854

Zbog brojnih slapova, brzaka i otoka ribolov na Mrežnici predstavlja pravi izazov te je nerijetko potrebno sa sobom uzeti čamac ili zagaziti u vodu smaragdne boje. Ali, imajte na umu da je za ribolov potrebna ribolovna dozvola jednog od lokalnih ribolovnih društva.

Foto: TZ Grada Karlovca

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here