Turistička ponuda grada Karlovca uskoro će biti obogaćena jedinstvenom ustanovom. Radi se o akvariju – Aquatika – prvom slatkovodnom akvariju u Hrvatskoj i najvećem u ovom dijelu Europe, čije će se otvorenje održati u subotu, 22. listopada 2016. godine. Budući posjetitelji imat će priliku istražiti slatkovodni akvarij i upoznati bogati biljni i životinjski svijet koji obitava ispod površine hrvatskih rijeka. Akvarij će biti otvoren za sve posjetitelje od ponedjeljka 24. listopada.

Foto: Denis Stošić
Foto: Denis Stošić

Koncept u skladu s prirodnim okruženjem

Autor projekta arhitekture Aquatike je Studio 3LHD. Zgrada akvarija, smještena neposredno uz slap rijeke Korane, prostire se na približno 3.000 kvadratnih metara i oblikovno je u potpunosti uklopljena u okoliš. Krovovi su pod zemljom prekriveni zelenilom, koncept oblikovanja nadahnut je nasipima i šancima karlovačke zvijezde, dok se u središtu nalazi trg sa ulaznim prostorom, suvenirnicom, caffe barom, čitaonicom i uredima. Izložbeni postav prati tok krške rijeke, počinje „izvorom“ na trgu, uz rampu s akvarijima se spušta u podrumsku etažu sa špiljskim i močvarnim staništima. U njemu se može vidjeti više od 100 vrsta riba te više od 40 endemskih vrsta. Sveukupno se radi o oko 5.000 živih jedinki čija ukupna masa premašuje jednu tonu.

Foto: Denis Stošić
Foto: Denis Stošić

Javna ustanova Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac nastala je u okviru projekta pod nazivom „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.- 2013. u iznosu 36.222.282,45 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.691.939,25 kn. EU prepoznala je važnost i vrijednost ove ideje i uvrstila projekt među 15 od ukupno 144 pristigla projekta.

Foto: Denis Stošić
Foto: Denis Stošić

Grad na četiri rijeke – Kupi, Korani, Mrežnici i Dobroj – sa svojom bogatom riječnom povijesti i tradicijom, logičan je izbor za lokaciju prvog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj. Osim što će Aquatika obogatiti turističku i muzejsku ponudu grada Karlovca, pridonijet će zapošljavanju i kvaliteti života, ali i prepoznatljivosti Karlovca kao grada susreta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here