Dunavska biciklistička staza

Vjerojatno najpoznatija i najomiljenija od svih biciklističkih staza prati jedinu europsku rijeku koja teče od zapada prema istoku, od svojeg izvora u njemačkom Donaueschingenu pa sve do ušća u Crno more. Prva atrakcija na austrijskom tlu petlja je Schlögener Schlinge gdje Dunav radi petlju od 180 stupnjeva. Nakon toga biciklistička staza vijuga kroz dojmljive krajolike kao što je romantični Wachau sa svojim rustikalnim vinogradarskim mjestašcima i usput se dotiče mnogih kulturnih znamenitosti: samostani, zaklade Engelszell i Wilhering, glavni grad Gornje Austrije Linz, srednjovjekovni grad Enns, muzej na otvorenom Keltendorf u Mitterkirchenu, slikoviti brodarski gradić Grein sa starim gradskim kazalištem i dvorcem Greinburg, raskošna zaklada Melk, zaklada Klosterneuburg kao i arheološki park Carnuntum.
Biciklistička staza Donauradweg
Dunav Austrija

Bicikliranje uz rijeku u Mostviertelu

Biciklistička staza Traisental-Radweg polazi s Traismauera na Dunavu. Duga je 111 kilometara i prati općinu Traisen sve do Mariazella. Stvarno je zahtjevna samo posljednja etapa od Kernhofa. Sve do te točke staza je prikladna i za djecu. Tko stazom vozi u suprotnom smjeru, počinje u St. Aegydu am Neuwalde i sve do Dunava praktički se lagano spušta nizbrdo. Biciklistička staza Traisental služi osim toga i kao hodočasnička biciklistička staza. Uz rijeku Pielach vodi biciklistička staza „Pielachtal-Radweg” duga 56 kilometara. Prvi je dio staze od Melka ravan, dok pred kraj postaje prilično strmovit. Cilj je ove staze u Dobersniggu. Biciklistička staza Triesting-Gölsental-Radweg duga 60 kilometara jedna je od sedam velikih biciklističkih staza u Donjoj Austriji. Povezuje biciklističke staze Thermenradweg i Traisentalradweg, a ruta prolazi od Wienerwalda u Mostviertel.
Mostviertel turizam

Biciklistička ruta uz općinu Piesting

Dražesni krajolici vodoplavnih šumica, sjenovita odmorišta, slikovite šljunčane plaže: dolina Piesting poslužila je kao inspiracija još Ferdinandu Raimundu, Johannesu Brahmsu i povjesnim slikarima Friedrichu Gauermannu i Leopoldu Kupelwieseru. Arhitektonski uvid u epohu Biedermayera nude neki paviljoni uz  potpuno asfaltiranu biciklističku rutu Piestingtal-Radroute dugu 21 kilometar. Od općine Piesting biciklistička staza prolazi kroz područje vodoplavnih šumica u podnožju ruševine Stahremberg, preko Kirchenriegla i riječnog krajolika uz rijeku Piesting i dalje preko Reichentala u kotlini Pernitzer Becken prema Gutensteinu.

Biciklistička ruta Kamp-Thaya-March-Radroute

Kamp-Thaya-March-Radroute duga 420 km vodi kroz najljepše krajolike šumskih i vinorodnih predjela. Dražesne vinorodne regije, Nacionalni park Thayatal, brojne kule, dvorci, ruševine, samostani i muzeji nižu se poput perlica na velikoj petlji.

Biciklistička staza Thermenradweg

EuroVelo 9 vodi od Beč-Inzersdorfa kao biciklistička staza kroz terme uz nekadašnji brodski kanal Bečkog Novog Mesta – prolazeći kroz poznate vinograde Guntramsdorf, Gumpoldskirchen, Baden i Bad Vöslau – u Pittental te naposljetku u alpski krajolik Wechselgebieta i kroz Štajersku sve do granice sa Slovenijom.

U sportskom duhu uz rijeku Enns

Biciklistička staza Ennsradweg vodi na liniji od 93 kilometara kroz Gornju Austriju. Istraživači sportskog duha kroz Nacionalni park Kalkalpen bicikliraju uz Rijeku sve do romantičnog grada Steyra. Kovnice željeza svjedoče o vremenima kada je regija zahvaljujući proizvodnji željeza uživala u blagostanju i bogatstvu.
Bicikliranjem kroz divlje romantični krajolik ide se dalje preko Großraminga prema Reichramingu koji poziva u obilazak centra za posjetitelje nacionalnog parka. Preko Ternberga, „doline proizvođača džepnih nožića”, staza dalje vodi u romantični grad Steyr čiji stilovi gradnje iz različitih epoha stvaraju jedinstveni ansambl. U blizini Ennsberga, koji je najstariji grad u Austriji, impozantna se rijeka naposljetku ulijeva u Dunav. Otuda posjetitelji po želji bicikliraju po Dunavskoj biciklističkoj stazi dalje prema Linzu. Biciklistička ruta uz Enns većinom prolazi po mirnim cestama i biciklističkim stazama – uvijek imajući rijeku na vidiku. Staza mjestimično ima male uspone koji zahtijevaju sportske napore.

Više informacija: www.austria.info

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here