Idemo na bicikliranje u Šibeniku! Krenite na vožnju po šibenskom zaleđu. Otkriti ćete povijesne tvrđave oko rijeke Krke, arheološka nalazišta Burnum i Bribirsku Glavicu, lokalitet Danilo s ostacima iz prapovijesnog doba…Osjetiti ćete duh dalmatinskog sela i doživjeti način života kakvim se nekada živjelo. Put će vas dovesti u biser Dalmacije – renesansni Šibenik, koji sa svojom katedralom sv. Jakova iz XV st. pod zaštitom UNESCO-a i tvrđavama slovi za jedan od najljepših gradova na Mediteranu.

Bicikliranje u Šibeniku

Neizostavno je posjetiti i dva nacionalna parka, Krka i Kornati. S više od 2450 km uređenih staza u regiji možete uživati u raznovrsnosti ponude – bilo da želite voziti se uz obalu i uživati na morskom zraku, ili po stazama u zaleđu upoznavati šumske i gorske puteve, vinograde i maslinike, bilo da imate potrebu za adrenalinskom dozom planinskih staza i istraživanjem kanjona rijeke Krke ili Čikole, sve to i više možete naći u regiji Šibenik.

Veliki broj biciklističkih događaja, razne mountain bike utrke, tematske  biciklijade, XC maratoni zimske lige za odrasle i za djecu  pružaju priliku svima, bilo da ste rekreativac ili profesionalac, da ste veliki ili mali, da isprobaju svoje natjecateljske ambicije. 

Foto: Arhiva TZŽ Šibensko-kninske/ Miranda Trklja

Velik popis atrakcija


Šibenik spada među najveće i najbolje očuvane srednjovjekovne gradove
. Šetnja drevnim ulicama, muzejima, crkvama krije neočekivana iznenađenja i vrijedni duhovni doživljaj. Katedrala sv. Jakova jedinstvena je u svijetu te predstavlja  kulturno povijesni biser pod zaštitom UNESCO-a. Šibenik je poznat i kao grad djece i festivala, riznica glazbene baštine i povijesnih glazbenih instrumenata. Okružen je tvrđavama koje su čuvarice šibenske povijesti – (Barone, Sv. Mihovil, Sv. Ivan i sv. Nikola). Kanal sv. Ante u kojem se nalazi prekrasna šetnica koja uz brojne kulturne i prirodne vrijednosti pruža različite mogućnosti za sport i rekreaciju.

Tri tvrđave / Foto: TZ Grada Šibenika

Značajno je posjetiti i Danilo – Rider koje skriva jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj, te Sokolarski centar u Dubravi koji pruža jedinstven doživljaj. Otok Žirje je najudaljeniji naseljeni šibenski otok, mjesto s prekrasnim uvalama omiljeno među nautičarima a značajno je i spomenuti uređene biciklističke staze te tradicionalnu biciklijada  „Đir za Žir“. Posjet otocima Kapriju i Zlarinu -Otoku koralja gdje se i danas nakit od koralja ručno obrađuje. Također je nekada zvan „zlatni otok“ zbog kristalne čistoće mora. Sve to će vam pružiti pogled na izvorni život otočana i pravi morski doživljaj.

Foto: Foto: Arhiva TZŽ Šibensko-kninske/ Miranda Trklja

Što vidjeti u okolici?

Brodarica je zanimljivo malo naselje u blizini Šibenika, s pripadajućim otokom Krapnjom koji je najniži naseljeni otok na Jadranu, poznat po spužvarstvu i ronilaštvu. Mirno mjesto Grebaštica, između Šibenika i Primoštena sa prekrasnim plažama u nizu uvala, spomenikom kulture na poluotoku Oštrica, izvorom pitke vode“Kanela“, jamom Golubnika te staništem golubova jamara idealno je za obiteljski odmor.

Foto: Foto: Arhiva TZŽ Šibensko-kninske/ Miranda Trklja

Poznate biciklističke staze su Šetnica Sv. Ante, Donje Polje, Roški Slap, Cera, Šibenik-Zaton-Raslina, Krtolin, Lozovac, Krug na Jadrtovac, Žaborić i 4 tvrđave. Dužine staza su od 5 do 86 kilometara što predstavlja mogućnost sudjelovanja svakog zainteresiranog za aktivni turizam. Stoga, bicikliranje po Šibeniku je uvijek dobra ideja!

Više informacija potražite na www.sibenik-tourism.hr


ScreenHunter_01 Jun. 15 14.22

Logo Sibensko kninskaLogo Croatia

 

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here