Vjerujemo da ste bar jednom u životu poželjeli posjetiti ili ste posjetili Bled, gradić u slovenskim Alpama prepoznatljiv po prekrasnom jezeru i njegovom čarobnom okruženju za koje je zaslužna priroda. Ako ste posjetili, primijetili ste ga i istražili… Ako niste, kada ćete stajati pred Bledskim jezerom i diviti mu se, jednim ćete okom zasigurno odmah zapaziti strmu stijenu. S nje će vam namigivati veličanstveni Bledski dvorac, ili Blejski grad kako ga nazivaju domaćini. Obilazak dvorca je doživljaj koji ne smijete propustiti!

Bled
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

Najstariji slovenski dvorac

Kada ćete se penjati po uređenim stepenicama na 130 m visine, da bi zaboravili na napor ako niste u kondiciji, sjetite se da je Bledski dvorac najstariji slovenski dvorac. Prvi put je pismeno ovjekovječen 1011. godine u darovnici njemačkog kralja Henrika II. Njom je dotični vladar imanje Bled, u tadašnjoj pokrajini Kranjskoj, darovao briksenskoj biskupiji. Biskupu Adalberonu daruje Castellum Veldesdvorac na stijeni. Obnavljanjem i umjerenim zahvatima, dvorac izgleda autentično, ali svježe; ostaje srednjovjekovni, ali ne i ostarjeli.

Bledski dvorac
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

Uživajte u naboljem pogledu na Bled i okolicu

Jednom kada uđete u dvor, nemoguće se odlučiti što ćete promatrati… Čas zurite van zidina jer panorama koja se pruža oduzima dah, čas promatrate veličanstvene zidine i odmjeravate što ćete prvo posjetiti. Na tri razine postoje različite radnje i izložbene prostorije: na 1. se nalaze dućančić s proizvodima od meda, vinski podrum i srednjovjekovna tiskara, a na 3. se razini nalaze kapelica, muzej, kovačnica i suvenirnica.

Bledski dvorac
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

Vjerojatno ćete se najprije čuditi čarobnom pogledu na cijelo jezero, okolna mjesta i planine. Prekrasnu paletu boja čine bijeli vrhovi kojima se diče gorostasne planine i,  naspram njih maleni, crveni krovovi mnogobrojnih kućica. U plavetnilu jezera odbljesak bijelih oblaka romantično okružuje slavni otočić s crkvicom, a točkice koje se kreću jezerom su čamci s veslačima. Malenkost čovjeka naspram prirode s te je točke neobično umjetnički izražena. Najprije utažite tu želju i okinite nekoliko fotografija, a zatim krenite u istraživanje.

Vodič na mobitelu pomoću QR kodova

Jedna od zaista zanimljivih stvari je mogućnost vođene ture, vlastitim tempom na vlastitom mobitelu. Sve što trebate imati jest pametni telefon i aplikacija kojom ćete čitati QR kodove. Na vidljivim mjestima nalaze se check pointovi na kojima samo otvorite čitač, učitate kod i slijedi nekoliko riječi o određenoj točki na kojoj se nalazite. Prepoznat će odmah kojim se jezikom koristite, pa tako vodstvo može biti i na hrvatskom jeziku.

Autentičnost iskustva – srednjovjekovna kovačnica i tiskara

Bledski dvorac nudi autentična srednjovjekovna iskustva. U pravoj kovačnici koja se nalazi pokraj kapelice, posjetite profesionalnog kovača. Pune police autentičnih radova okružuju vatru i željezo koje se kuje, a primjerci su podosta skupi. No, probajte se cjenkati, uslužni kovač na svako će vam vaše pitanje rado odgovoriti. Na ulazu u kovačnicu, dočekat će vas kovani zmaj. No, ne bojte se, vezan je željeznim lancima.

Bled
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

U Dvorskoj pak tiskari (Grajska tiskara) pogledajte repliku Gutenbergova stroja na kojem čak možete pokušati i otisnuti svoje ime ili neki tekst po želji na ručno rađeni papir. Naravno, uz pomoć profesionalca koji će vam rado dati posjetnicu na kojima možete vidjeti da u slobodno vrijeme održava radionice tiskarstva.

Bled
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

Iskustvo svih aspekata života na dvoru

Bledski dvorac nudi iskustvo svih aspekata života na dvoru. U Muzeju saznajte sve o povijesti Kranjskog kraja; pronađite zlatnu pločicu iz brončanog doba koja je najstariji zlatni predmet u Sloveniji, pogledajte kako se prostor Bleda mijenjao po geološkim razdobljima i educirajte se o životu prvih ljudi na tom području.

Bledski dvorac
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

Prošećite gradskim zidinima do kule promatračnice gdje ćete naći sobu punu fotografija izloženih na televizorima. Usput uživajte u pogledu na planine kroz skrivene prozore bledskih zidina.

Bledski dvorac
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

U restoranu se fino najedite, npr. isprobajte Bledske kremšnite (Bledske kremne rezine), a ako rezervirate stol prije samog dolaska, imate besplatan ulaz u dvorac.

Cijena ulaznice za odrasle osobe jest 11 eura, za studente 7, a radno vrijeme i ostale pojedinosti provjerite na njihovoj službenoj stranici.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here