U današnje vrijeme moderne tehnologije dok su mi različite informacije na minutnoj bazi servirane bilo koda da se okrenem, moram priznati da me rijetko što može oduševiti. No, nedavno sam ostao i više nego pozitivno iznenađen kada sam sasvim slučajno, na kavi u Amsterdamu prelistavao neki letak u kojem sam vidio oglas za amsterdamsku izložbu Body Worlds: The Happines, i nije mi preostalo ništa drugo nego da je i posjetim.

Body Worlds Amsterdam - Vikend Manijaci - Nizozemska (9)

Sjećam se da je na samom ulazu u muzej bila horda ljudi, no neki su prolazili, neki išli na izložbu. Prostor u kojem se nalazi izložba se nalazi na pola puta od Dam trga i Central stanice koja je najveća i najvažnija željeznička stanica u Amsterdamu.

Body Worlds Amsterdam - Vikend Manijaci - Nizozemska (18)

Izložba se prostire na šest kata, a upravo na šestom katu počinje priča o životu. Ovo je jedna od najvećih ironija koje sam ikada doživio, jer mrtva tijela su bila ta koja su mi pružila uvid u moj život. Ovo nisam očekivao. Prostorija u koju sam ušao bila je prepuna ljudskih dijelova tijela, ali i cijelih ljudskih tijela koja kao da su zarobljena u vremena. Ovi ljudi koji su dali svoje posmrtne ostatke za dobrobit znanosti su prezentirani na način kao da provode svoje svakodnevne aktivnosti. Kapetan na brodu, sportaš koji preskače štafetu i par koji vodi ljubav, samo su dio od izložbe.

Body Worlds Amsterdam - Vikend Manijaci - Nizozemska (3)

Zanimljivo je to da i sami možete u ruke primiti dijelove ljudskih organa, kao primjerice, nekad živući ljudski mozak ili jezik. Iako je ovo izložba koja bi u mnogim dijelovima svijeta bila kontroverzna, ovdje se nalazi na popisu izložaba koje posjećuju školske grupe. Pa zašto ne?!

Body Worlds Amsterdam - Vikend Manijaci - Nizozemska (5)

Cijela ideja o očuvanju ljudskih tijela krenula je od “umjetnika” Gunther von Hagensa koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća osmislio način kako ljudsko tijelo sačuvati od propadanja, i to postupkom svojevrsne plastifikacije. Naime, ljudsko se tijelo brojnim procesima čisti od krvi, masnih naslaga i ostalog tkiva, te se posebnim procesom i kemikalijama dovodi do očuvanja. Svako tijelo se zatim stavlja u željenu pozu i tako suši.

Body Worlds Amsterdam - Vikend Manijaci - Nizozemska (8)

Potrebno je nekoliko tjedana, pa čak i do godine dana kako bi se završio cijeli proces očuvanja tijela, a koliko je to postalo popularno među živima govori i činjenica kako je na “listi čekanja” za donaciju tijela preko 14 tisuća osoba. Pa nije to ni toliko loš odabir, obzirom kako će njihova tijela nakon smrti služiti znanosti. Zanimljivo je to da svoje tijelo možete donirati i vi, a sve informacije možete potražiti ovdje.

Body Worlds Amsterdam - Vikend Manijaci - Nizozemska (10)

Izložba Body Worlds je svojevrsni skup izložbi, a dijele se prema temama (serijama): BODY WORLDS & The Story of the Heart (Priča o srcu), BODY WORLDS & The Cycle of Life (životni ciklus), BODY WORLDS Vital (općenito o ljudskom zdravlju), BODY WORLDS: PULSE (od živog tijela do plastinacije) i BODY WORLDS: THE HAPPINESS koju smo mi posjetili.

Body Worlds Amsterdam - Vikend Manijaci - Nizozemska (12)

Izložbu možete posjetiti od nedjelje do srijede od 9:00 do 19:00, od četvrtka do subote od 9:00 do 20:00 sati na adresi Damark 66, 1012 LM Amsterdam. Cijena ulaznice je 18€ za odraslu osobu, 16€ za studente i 12€ za djecu mlađu od 5- 18. Više informacija o samoj izložbi možete potražiti na http://bodyworlds.nl/en/.

Amsterdam

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here