Čisti planinski zrak okružuje jezero nastalo djelovanjem ledenjaka, najveće prirodno jezero u Sloveniji. Površine 3.3 km² oduzima dah, posebno kada ga promatrate iz obližnjih visokih točaka na koje vam preporučujemo da se popnete. Budući da je Bohinj okružen planinskim masivom Julijskih Alpa, nije ga moguće u potpunosti obići, a ne nudi ni klasičnih turističkih sadržaja koliko i Bled. No nudi netaknutu prirodu, avanturističke rute i poglede koji oduzimaju dah.

Bohinjsko jezero
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

Kako stići do Bohinja?

Iz Bleda do Bohinja možete stići cestom 209. Ubrzo nakon Bledskog jezera, počet će vas pratiti Sava Bohinjka, rijeka koja ističe iz jezera Bohinj i ulijeva se u blizini Bleda u Savu. S njom ćete sve do Bohinja istraživati netaknutu prirodu i veličanstvene planine, a u našem slučaju odjednom smo se našli u posve snježnom dijelu Slovenije, dok u Bledu nije bilo ni pahuljice.

Što raditi?

Bohinj nudi pretežno avanturističke aktivnosti, ali idealan i je za opuštene šetnje ili vožnje jezerom i oko jezera: brodom ili biciklom. Mi vam predlažemo da, nakon što prošećete obalom Bohinjskog jezera i proučite spomenik Zlatorogu koji se nalazi na svim bohinjskim razglednicama, razmislite o drugom pogledu na Bohinj.

  1. Popnite se po inspiraciju do slapa Savice

Pri kraju samog jezera, u mjestu Ukanc, doći ćete na račvanje putova. Odaberete li onaj koji vodi do Slapa Savice na 894 m, očekujte umjerenu potrebu za fizičkim naporom, zabavnu šetnju prekrasnom prirodom i otkrivanje pravog skrivenog dijamanta u stijeni – slapa Savice. Auto možete ostaviti kod Planinarskog doma Savica na 653 m do kojeg imate još 4 km vožnje od spomenutog račvanja.

Lijepo uređena turistička staza sa stepenicama, prilikom našeg je zimskog posjeta bila zaleđena, skliska i službeno zatvorena. Na početku je staze stajala obavijest da ulazimo na vlastitu odgovornost, a pri svakom proklizavanju taj nam je natpis osvanuo u glavi. No, znali smo što nas čeka, pa smo pomoću dobre opreme i malo hrabrosti, uporno nastavljali sve dok nismo stigli.

Slap Savica
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

Kad stignete tamo, shvatite zašto je najveći slovenski pjesnik France Prešeren upravo kod tog slapa dobio inspiraciju za najpoznatiju slovensku pjesmu: Krst pri Savici. Preporučujemo vam da zimi sa sobom ponesete štapove za hodanje i da mislite na primjerenu obuću.

Slap Savica
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com
  1. Na uglu Vogla divite se pogledu

Vogel je poznato slovensko skijalište i vidikovac na koji se možete popeti žičarom i ako niste skijaš. Iz podnožja je gornju stanicu žičare teško uopće pronaći. Naime, sedmominutna vožnja vodi u bajku višu od 1500 metara. Gore vas čeka restoran, pogled na Bohinjsko jezero i cijeli Nacionalni park Triglav te, s druge strane, skijalište prepuno skijaša. Naravno, u zimskoj sezoni.

Povratnu ulaznicu platit ćete 15 eura, a cijene za djecu, mlade i starije životne dobi pogledajte na njihovoj službenoj web stranici.

  1. Za kraj se opustite kao pravi turist

Kada se poželite iz visina spustiti natrag u nizine, razgledajte Bohinjsko jezero turističkim brodom. Vožnju ćete platiti 9 eura, a vodič na brodu zabavljat će vas zanimljivim i edukativnim informacijama o podneblju, znamenitostima i legendama.

Za neke od objedinjenih posjeta Bohinjskoj dolini i njezinih znamenitosti te spomenutih aktivnosti pogledajte letak.

Gdje jesti?

Za nadoknadnu kalorija tijekom ili nakon aktivnosti, istražite slovensku kuhinju i pojedite nešto kako biste mogli nastaviti dalje. U Gostilni Erlah ili pr’ Prstavc okrijepite se juhom ili isprobajte neke od mesnih delicija.

Ako ćete se vraćati u Bled, stanite u pizzeriji Pr’ Košnik u Bohinjskoj Bistrici.

Bohinj u svako doba godine

Izlet u Bohinj možete organizirati kao jednodnevni izlet, a možete i noćiti u nekom od mnogobrojnih smještaja koji se nude. Iz provjerenih informacija, kvalitetan smještaj i opušteniji odmor lakše je pronaći ako se ne zaputite tamo ljeti jer tada Bled i Bohinj vrve turistima.

Bohinj
Autor: Mirela Pintarić / vikendmanijaci.com

Velika prednost ljetnog izleta jest mogućnost kupanja u jezeru. No, zaželite se kupanja zimi, možete uživati u zatvorenim kupalištima poput Vodenog parka u Bohinju.

Koji god period odabrali, nećete pogriješiti, a i jedan dan dovoljan je da shvatite da je Bohinj rajsko mjesto.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here