Ovo putovanje bilo je najdalje i najjužnije gdje sam ikada putovala. Zaista, razlika u kulturi, mirisima i arhitekturi je velika, i to je ono što me najviše razveselilo, proširilo vidike i obogatilo na neopisiv, nematerijalan način. Na kraju krajeva, i jedini razlog zbog kojeg sam uvijek spremna spakirati kofere i otići u nepoznato.

bahamas

Prirodne ljepote kao što su prekrasne plaže, visoke temperature tijekom cijele godine, tirkizno toplo more i bijeli pijesak učinile su Bahame popularnom destinacijom Amerikanaca, a posebno onih turista koji obilaze ovu destinaciju luksuznim kruzerima. Bez obzira na lošiji standard ovdašnjeg stanovništva, koji su se s obzirom da žive od turizma prilagodili standardu turista koji ih posječuju, prvenstveno vrlo visokim cijenama svega što se nudi ovdje.

Bila sam na proputovanju istočnom obalom sjeverne Amerike i imala priliku posjetiti glavni grad Bahama, Nassau. Zalasci sunca, osmjesi, temperament i dobrodošlica kojom zrače stanovnici ovog grada su neizmjerni i jedini su razlog zbog kojeg bih se ponovo vratila. To nisu plaže i more, jer iste ljepote samo drugačijeg oblika imamo na našem Jadranu, jedina je razlika što se ovdje može kupati svih 12 mjeseci jer se more nikada ne ohladi, i zaista je vrlo vrlo toplo.

Ovdje se vozi lijevom stranom ceste a platežno sredstvo je Bahamski dolar, koji ima istu vrijednost kao Američki. Za obrok ćeš platiti oko 9 BSD, primjerice ribu, prilog i desert ali ovdje je kao i u ostatku Amerike, napojnica je naknadno uračunata na iznos računa, što treba uvijek imati na umu prije uzimanja narudžbe. Zanimljivi načini za doživjeti ovo otočje je primjerice plivanje s delfinima no, kao što smo mogli i pretpostaviti, ujedno i vrlo skup. No, ukoliko ti restorani i shopping nisu toliko bitni, ulicama Nassau-a može se uživati i sa sendvičem u rukama. Voda je kažu pitka ali nije baš ukusna, a pola litre kupovne vode u trgovini košta oko 4 dolara, no, ukoliko iscjediš limuna u onu iz pipe, sasvim je ok za osvježiti se.

Šetajući ulicama, možeš naići na Bahamsku policiju, s uniformom posebnog starinskog izgleda i šarma.

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-1

Kao najjeftiniji način kako doći sa aerodroma do smještaja nakon 6 popodne kad javni prijevoz busom prestaje voziti, je taksi. Prvi susret sa građaninom Nassau-a protekao je vrlo ugodno, neopisivo se trudio opisati zemlju, ljude, vrijeme i povijest, imala sam osjećaj da se vozimo negdje na izlet s vrlo educiranim turističkim vodičem a ne samo do smještaja. Ono što me iznenadilo je što je znao gdje je Hrvatska, bio je vidljivo iznenađen s udaljenosti koju smo prešli i naravno prokomentirao je naše nogometaše i davno nogometno prvenstvo.

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-13

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-12-e1472059907839

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-7

Grad je vrlo šaren, sve obiluje bojama, tirkiznim morem, zelenim palmama, bijelim pijeskom, rozim školjkama, raznobojnom arhitekturom, šarenim kučicama a šareni su i menii u kafićima. Bilo je neopisivo vruće i sparno već u 10 sati ujutro i hladovinu smo pronašli na njihovoj glavnoj tržnici pod nazivom “Nassau Straw Market”. Opet šarenilo ljudskih osmjeha, ručno izrađenih drvenih figurica, robe, tradicionalnih maski, magnetića. Ništa nema cijenu, i za svaki taj proizvod se morate cjenkati. Cijene su vrlo visoke i prilagođene onim turistima koji dolaze luksuznim kruzerima u luku, to mi je govorila i činjenica da su se svi dućani u gradu zatvorili kada je kruzer isplovio iz grada. Vrlo teško je hodati između štandova da vas prodavači ne povlače za rukav, nagovaraju, dozivaju iz daljine, doslovno mole da kupite nešto od njihovih proizvoda, za koji su itekako spremni se cjenkati, što izvorno njihovih (ručno rađene maske, košarice) ili majice rađene u Kini (na što smo bili upozoreni unaprijed). Prvo pitanje kojim će ti se obratiti je: “Koliko želiš potrošiti?”

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-3

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-4

Nakon njihove najpoznatije tržnice uputili smo se prema restoranu Senor Frogs probati Bahamsku tradicionalnu Conch salatu. Posebna je po tome što uvijek gdje god ju naručili gledate kako ju rade, od početka do kraja. Ispred Vas postavit će štand sa sastojcima. Svježe izvađenu školjku iz mora izvadit će iz ljuske i očistiti ju, narezati na komadiće. Školjka se miješa s kockicama narezane rajčice, paprike, luka, soka naranče i limete. Ova salata izuzetno je osvježavajuća i ukusna a po želji može biti i ljuta! Znaju oni što najviše paše u ovakve vruće dane, salata je savršena za osvježenje!

000209-camesawloved-travel-blog-1

camesawloved-bahamas-8-2

camesawloved-bahamas-6-2

Također, uz Conch salatu vrlo su ponosni na svoju Kalik pivu, koju također ne smijete izostaviti ako dođete u Nassau. Alkohol je skup na Bahamima, pogotovo uvozni, što nije slučaj jedino sa domaćim rumom kojeg proizvode i spomenutom lokalnom pivom.

camesawloved-bahamas-5-2-1

Nakon što smo se okrijepili vitaminima i energijom za razgledavanje grada na 32 stupnja i visoki stupanj vlage u zraku, uputili smo se prema John Watling distileriji ruma. Besplatna edukativna tura, vrlo simpatična vodičica i na kraju degustacija ruma. Distilerija je dobila ime po Johnu Watlingu, čija je kuća pretvorena u distileriju, i istoimenim rumom kojeg nazivaju „Duhom Bahama“. Ova povijesna kuća, sagrađena je 1789. godine i dan danas je mjesto gdje se proizvodi mala serija od tri različita ruma, gdje se svaki dio, od proizvodnje, pakiranja do prodaje obavlja ručno sa svega 10-tak zaposlenika.

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-11

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-10

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-8

Bilo je oko 5 sati, i bilo je mrvicu lakše za disati, ulice su polako utihnule, trgovine su zatvarale svoja vrata i turista više nije bilo na ulicama. Oni koji su ostali na cesti su tamošnji stanovnici, skitnice…koje žive daleko drugačijim životom od onih koji zapravo čine gužvu u gradu u dopodnevnim satima. Od luksuza su ostala samo zaključana vrata trgovina skupocjenog nakita i odjeće u koje s obzirom na standard tamošnji stanovnici zasigurno ne zalaze. Više se nisam osjećala sigurno na ulicama jer smo bili jedini za koje se iz aviona vidjelo da su turisti.

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-16

camesawloved-bahamas-trip-1-2

Nedaleko od distilerije nalazi se prekrasna bijela plaža Junkanoo, sitan pijesak, palme i tirkizno more čija temperatura se ne razlikuje previše od temperature zraka.

Dok smo hodali prema Kraljičinim stepenicama (Queen’s Staircase), sunce je polako zalazilo. Stepenice su poznate pod nazivom „66 koraka“, turističkoj atrakciji koju su davne 1793. izradili robovi u vapnenačkim stijenama kako bi povezali utvrdu Fincastle sa centrom Nassau-a, nazvane tako u čast kraljice Viktorije, koja je vladala 64 godine u Velikoj Britaniji. Danas je vidljivo samo 65 stepenica, najdonja se nalazi ispod asfalta. Kada smo došli tamo nismo susreli nijednog turista već vježbače koji su se znojili penjući se i spuštajući gore dolje po njima, ovo je savršena lokacija za kondiciju jer su stepenice dosta visoke a ima ih hvala Bogu dovoljan broj! Pogled sa vrha je prekrasan!

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-14

Sljedeća fotografija prikazuje ljepotu koja traje vrlo kratko i koja je na sljedečoj fotografiji ili onoj prethodnoj već drugačija. Duboko u sebi znam da se ovakvo putovanje ne ponavlja, ostaju fotografije i uspomene koje nikako ne želim sačuvati samo za sebe i zato dijelim s vama ovaj putopis. I nadam se da te inspirirao barem malenim djelićem, koliko i mene ovo putovanje da ne smijemo nikada prestati istraživati. Zalasci sunca ovdje su prekrasni, taj trenutak u kojem se osjećaš tako malem i beznačajan a opet sretan jer te ispunjava, do beskraja.

camesawloved-nassau-city-bahamas-emina-grcic-1-1

Emina Grčić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here