Bratislava je jedan od onih gradova koji nude utočište za sve koji žele provesti vikend daleko od Hrvatske, a opet da ne moraju puno planirati, rezervirati avionske karte ili se bojati hoće li stići popodne do tamo i slično.

To je zaista jedan poseban grad koji nudi bezbroj turističkih atrakcija, kako u centru tako i izvan grada, a o gastronomskoj ponudi ne trebamo ni puno pisati! Ovo je gastronomski raj. Hrana se ne razlikuje puno od one u Hrvatskoj, a opet, totalno je drugačija i nudi specijalitete kao što su puževi ili mega popularna juha od češnjaka servirana u kori kruha.

Iako ima tek nešto manje od pola milijuna stanovnika, to je najveći grad Slovačke, udaljen svega 60 kilometara od austrijske prijestolnice Beča. Zanimljivo je kako su upravo ta dva grada prije Prvog svjetskog rata bila povezana električnim tramvajem. Tko bi rekao!

Kroz Bratislavu prolazi rijeka Dunav uz čiju je istočnu smješteni i stari dio grada, dok je moderni dio smješten na zapadnoj strani rijeke. Kao središte višestoljetne kulture Bratislava obiluje brojnim kulturno povijesnim građevinama koje su većinom smještene u starom dijelu grada koje je glavno mjesto bogatih kulturnih događanja tijekom cijele godine.

Valuta: Euro (EUR) / 1EUR= 7,6kn

Službeni jezik: Slovački


 

Kako do Bratislave

Javni prijevoz

Ako poželite skoknuti do Bratislave na jedan nezaboravni vikend, vaš odabir bi svakako trebao biti osobni automobil. Ako krenete autom do Bratislave trebati će vam oko 4 sata lagane vožnje, a ako volite stajati, računajte na oko 5 sati. Možete ići autoputem prema Beču, pa od Beča dalje starom cestom, no mi vam savjetujemo staru cestu kroz Mađarsku koja vodi kroz nezaboravne i slikopisne Mađarske ravnice koja su jednostavno predivna.

Krenite prema graničnom prijelazu Mursko Središće te slijedite cestu prema Lentiju. Tamo ćete skrenuti lijevo prema gradu Zalalovo, koji će vas dovesti do malo većeg grada imena Szombathelya. Kada stignete u Szombathely prevalili ste nešto manje od pola puta od Hrvatske granice do Bratislave. Slijedite cestu prema Bratislavi. U jednom trenutku (ako pratite GPS) naći ćete se na mađarskoj autocesti. Nemojte se brinuti jer za ovu malu dionicu koja će vas dovesti do Bratislave ne trebate kupovati vinjetu.

Parking u Bratislavi

Parking u Bratislavi pronaći ćete lakše nego hotel u kojem ste smješteni! Ima ga svim stranama, a dobra stvar je da se u Bratislavi vikendom parking NE plaća! Dobar parking u centru grada nalazi se u Dunajskoj ulici.

Foto: Flickr / xlibber

Javni prijevoz u Bratislavi

Javni prijevoz 2

Ukoliko se po Bratislavi želite kretati sredstvima javnog prijevoza savjetujemo vam da istražite autobusne linije (i to njih 60 dnevnih i 20 noćnih) te 13 tramvajskih linija. Tu su i trolejbusi s 13 linija.

Autobusne karte potrebno je kupiti unaprijed jer vam ih vozač autobusa ne može prodati. Također, ako ste student ili dijete imate pravo na 50% popusta!

Cijene javnog prijevoza

15 minuta 0.70€
60 minuta (vikendom vrijedi 90 minuta) 0.90€
24 sata 3.50€
48 sati 8.30€
3 dana 10€
Tjedna karta 15.00€

Linije javnog prijevoza

Što raditi u Bratislavi

Bratislava je jedan od onih gradova koji su poput živog muzeja i nude ponešto za svakog i to na svakom uglu. Brojni mostovi, predivna arhitektura i na stotine restorana samo su dio onog što grad nudi, a u nastavku vam donosimo savjete za provođenje najkvalitetnijeg vremena u Bratislavi.

1. Istražite staru jezgru Bratislave

Provedite vrijeme u starom djelu Bratislave gdje možete upoznati brojne kamenom popločene ulice na kojima se nalazi bezbroj kuća predivne arhitekture koje kao da su iz nekog drugog vremena. Svakako posjetite gradska vrata koja datiraju u davno 14. stolijeće.

2. Ponašajte se kao da ste slovaci

Sjednite u jedan od kafića ili restorana, naručite kavu ili pivo te se opustite na otvorenom. Na ovaj način ćete najbolje dobiti sliku o različitostima ljudi koji ovdje žive.

3. Jeste li za muzej?

Posjetite jednu od galerija kao što je Gradska galerija Bratislave koja se nalazi u Pallfy palači. Ako volite muzeje preporučujemo vam posjet Muzeju satova ili Muzeju farmacije.

4. Istražite Bratislavski dvorac

Zaputite se do Bratislavskog dvorca koji se nalazi iznad Bratislave. S ovog ćete dvorca imati zaista predivni pogled na cijeli grad, a ako imate sreće ispred dvorca ćete naići na brojne turističke grupe koje vode vodiči, pa slobodno malo otvorite uši i saznajte više o povijesti dvorca koja je zanimljivija nego što mislite.  Dvorac je jedno od rijetkih mjesta odakle se vide tri države: Slovačka, Austrija te Mađarska.

5. Dobro se najedite

Provedite večer u jednom od tradicionalnih restorana Bratislave. Naša preporuka je jedno zaista posebno mjesto imena “Slovak Pub” koji se nalazi u ulici Obchodná 62. Jelovnik nudi isključivo slovačke specijalitete, a cijene su zaista ugodne. Interijer restorana se prostire kroz čak 10 prostorija koje su tematski uređene. http://www.slovakpub.sk

6. Što kažete na noćni shopping?

Vjerovali ili ne, ali u Bratislavi se nalazi Tesco, nešto poput našeg Konzuma koji nudi sve od garderobe, bicikla, hrane, pića, namještaja i automobilskih guma, a ono što je posebno pri ovom dućanu je da je fakat ogroman i radi 0-24 sata! Da, moramo priznati da je posebni gušt gurati kolica i kupovati stvari koje su napola jeftinije nego kod nas u 2 u noći!

7. Napravite selfie s jednom od uličnih skulptura

Bratislava je grad u kojem ćete na svakom koraku pronaći neko umjetničko djelo. Najpopularnija ulična skulptura je ona koja prikazuje radnika koji izlazi iz šahta. Svakako ga uhvatite i napravite jedan selfie.

8. Jeste li za “Cesnakovu Polievku”?


Ovo je prava tradicionalna slovačka juha koju simbolizira punoća okusa i gustoća koja pomalo podsjeća na krem juhu od vrganja. Juha se često nalazi na meniju turista, a moramo priznati da smo je mi probali samo iz razloga jer nas je zaintrigirao način serviranja. Naime juha se servira u domaćem raženom kruhu gdje kruhova korica ima ulogu tanjura. Treba li napomenuti da od juhe i kruha nije ostalo ništa? Ovo morate probati.

9. Istražite okolicu

Ako u Bratislavu dolazite na vikend, predlažemo vam da prije povratka kući posjetite dvorac Devin koji se nalazi nekih 15 kilometara sjevernije od Bratislave. Iako nije na putu prema Hrvatskoj, ovaj dvorac svakako valja posjetiti.

10. Provedite vrijeme na kupanju

január

Ako posjećujete Bratislavu kroz ljetne mjesece predlažemo vam posjet na “Zlaté piesky”, najveći rekreacijski centar Bratislave, jezero koje će vas podsjetiti na gužve kakve možete vidjeti jedino na obali Jadranskog mora. Jedina razlika od ovog jezera i ovih plaža i onih kod nas je ta što je ovdje voda slatka!

1 KOMENTAR

  1. Budite oprezni sa taksistima! Dakle, ruta od 10 km, Centar-Podunajske Biskupice. Prve večeri “oderao nas je za 30 eura”, onda sam uzeo aplikaciju Hopin i opet muljaža: destinacija Hvjezdoslavovo Namestie – P. Biskupice, jedan dan 7 eura, sutradan potpuno ista destinacija 10 eura. Znači da neki voze dužom rutom kako bi naplatili više. Lopovluk!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here