Budimpešta je tako blizu i nudi mnogo razloga zašto bi je trebali posjetiti. Palače, muzeji, crkve, kazališta i svakodnevne manifestacije. Sve to sadrži grad koji slovi kao jedan od najljepših u Europi, a nalazi se samo nekoliko sati vožnje od Zagreba. Grad u kojem ne znate koji je dan u tjednu, u kojem vrijeme samo proleti… Mostovima ne spaja samo obale, već i povijest, tradiciju, kulturu i ljude. Grad je to u kojem Peštu Budim ljubi, grad koji je dokaz da ljubav na prvi pogled postoji. 

Budimpešta – grad čarolije i doživljaja

Ova mađarska prijestolnica, tzv. „kraljica Dunava“ i metropola s raznolikom ponudom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U ovakvoj turističkoj destinaciji u Europi bogatoj tradicijskom mađarskom kuhinjom i restoranima na svakom uglu teško je ostati gladan. No, nahraniti oči još je lakše. Teško je naći dan bez festivala, koncerata, uličnih plesača, truba turističkih vlakića i pregršta zanimljivih događaja za svaki uzrast. Dva grada u jedan spaja devet mostova koji također imaju svoje povijesne odlike i svaki od njih na svoj način ostavlja bez daha.  

Budimpešta

Restorani na svakom uglu 

Prošetati nekom od ulica i ne ugledati nasmiješene konobare koji vas na različitim jezicima „vabe“ da osjetite čari njihovih kuharskih umijeća u Budimpešti je nemoguće. Pravo je to mjesto za probati autohtoni mađarski gulaš koji ničije nepce ne ostavlja ravnodušnim. Ono što vas jedino može iznenaditi nakon finog obroka jest iznos računa. Iznenađenje će svakako biti pozitivno jer Mađarska s razlogom nosi titulu cjenovno najprihvatljivije destinacije u Europi.  

Biciklističke staze 

Za ljubitelje aktivnosti na otvorenom sjajna je vijest da razgledavanje grada mogu obaviti i vozeći se svojim ljubimcem na dva kotača. Naime, Budimpešta nudi 200 kilometara biciklističke staze koja se proteže strožim centrom. Dodatni je užitak pogledati impresivne prizore čarobnog grada ne zamarajući se parkiranjem automobila ili taksi službama. Ako niste u prilici ponijeti vlastiti bicikl, Budimpešta i za to ima rješenje. Tako za već 12 kuna možete iznajmiti bicikl na 24 sata te rekreacijom obogatiti čari i ljepote koje se protežu obalom Dunava.

Budimpešta

Je li Budimpešta „Pariz istočne Europe ?

Simbioza brda s jedne strane i nizine s druge, mnogobrojni uređeni parkovi, osvijetljeni mostovi, nezaobilazna zgrada Parlamenta, dinamičnost Dunava, te grad s bogatom kulturom koja spaja različite tipove povijesnih zbivanja kroz stoljeća s razlogom nosi epitet „Pariza istočne Europe“. Milenijska podzemna željeznica, Budimski dvorac, obala Dunava i Trg heroja neke su od znamenitosti koje je prepoznala i UNESCO-va svjetska baština.  

Budimpešta

Grad je to koji zrači čarolijom i ljepotama majke prirode, grad u kojem ste dobrodošli u svako doba godine, grad za koji vam nije potreban obilan budžet da bi vam pokazao svoju raskošnu ponudu, grad koji spada u red najljepših u Europi, a nama je najbliža ovoliko atraktivna destinacija za posjetu. 

 Autor: Marin Stolnik

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here