Osim pilsnera, u Češkoj se danas mogu naći mnoge vrste piva – od tamanih, sladnih dopplebocksa do kombinacije tamnih i svijetlih stilova. Nekoliko pivovara otišlo je toliko daleko da su u kotlove pobacali različite vrste voća, začina, kave i ostalih netradicionalnih sastojaka.

Za svakoga tko je imalo zainteresiran za pivo, mora iskusiti neku od tura po jednoj od mnogih čeških pivovara. A kako bismo vam pomogli pripremiti se za pivski izlet po Češkoj, evo nekoliko zanimljivosti o češkom pivu koje bi vas mogle zanimati.

U Češkoj Republici konzumira se najviše piva po stanovniku nego bilo gdje u svijetu

Prague - Pivo - Češka (7)

Pobjedivši Njemačku, Irsku i Belgiju u Češkoj se konzumira u prosjeku 161 litra pive po osobi svake godine. Međutim, prema podacima koje je iznio The Economist čini se da je proizvodnja pive u opadanju. Sama proizvodnja u posljednjih nekoliko godina pala je za 8 %, što je najniže u odnosu na 1989. godinu kada je bila najniža proizvodnja pive u državi. Ako se taj trend nastavi zemlja bi mogla izgubiti svoju titulu zemlje sa najvećom potrošnjom pive po glavi stanovnika.

Češko pivo kuha se od 993 godine nakon Krista

Photo: Prague Tourism Board
Photo: Prague Tourism Board

Proizvodnja pive u tako ranom razdoblju povezuje se sa samostanima. Pretpostavlja se da je pivo prvi puta na ovom području izrađeno prije 993. godine ali pisani dokumenti datiraju ga u to razdoblje u benediktinski samostan u Brevnovu. Iako je ovo prvi spomen samog procesa proizvodnje pive, vjeruje se da se hmelj u ovoj regiji, u svrhu proizvodnje pive, uzgajao već u prvom stoljeću.

U Pragu pivo je jeftinije od boce vode

Prague - Pivo - Češka (6)
Photo: Prague Tourism Board

Cijena krigle pive u Pragu kreću se od 50 euro centi na dalje, dok ćete za bocu flaširane vode trebati izdvojiti preko 1,5 eura. Naravno govorimo o cijenama u kafiću. Stoga, bolje piti pivu nego vodu. A i tko će piti vodu kada ste u Pragu. To je isto kao da pijete rakiju u Moskvi.

U Češkoj možete spavati u pivovari

Foto: Purkmistr's Facebook
Foto: Purkmistr’s Facebook

Zamislite tu ljepotu, provesti noć u zgradi koja još uvijek miriše po pivi. To ima da se probudiš sa 0,05 promila u krvi. Šalu na stranu. Gradovi poput Stribro i Plzen pretvorili su svoje pivovare u hotele. Od pivovare iz 17. stoljeća Rybiček do više moderne Purkmistr pivovare, popis čeških pivovara pretvorenih u hotele ima neke od najupečatljivijih i jedinstvenih mjesta za onesvijestiti se nakon dugih noći opijanja.

Tradicionalni češki barovi poslužuju samo jednu vrstu pive

Uvijek prvo provjerite čiji znak visi iznad ulaza u bar, jer mogli biste zapeti s tim brandom pive do jutra. Kao većina barova poslužuje samo jednu vrstu pive, konobari će vam puno puta donositi nove runde pive za stol bez da vas prije pitaju, dovoljan će im biti pogled na vaše poluprazne krigle. Ali postoje i neke iznimke u kojima poslužuju čak tri vrste pive, ovisno o količini alkohola koju želite.

Prague - Pivo - Češka (2)
Photo: Prague Tourism Board

Tramvaj u Pragu ima pivski vagon

Pa, na neki način. ‘Prvni Pivni tramvaj’ ili prvi pivski tramvaj vozi linijom br. 11 i na posljednjoj postaji nalazi se tematski pub posvećen tramvaju u Pragu. Sjednite na stare tramvajske klupe i uživajte u Pilsner Urquell, najpoznatijoj pivi u zemlji. Naravno, ako ne želite piti u tom pubu uvijek možete ‘otputovati’ u jednom od mnogih ‘party’ tramvaja koji će vas voziti od kluba do kluba diljem grada sve do jutra.

Više informacija o Pragu saznajte ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here