Različiti su dijelovi Europe kroz povijest otkrivali različite kulinarske tehnike, prihvaćali su različite specijalitete te razvijali određene specifičnosti. Stoga danas Europa, prije svega, nudi veliku raznolikost koja može zadovoljiti gotovo svako nepce. Donosimo vam popis 10 gradova u kojima možete probati veoma zanimljive specijalitete, ali i naučiti nešto novo o kuhanju.

Pečenje kruha u Walesu

5545233842_b68eef8b11_b

Sve manje ljudi peče svoj domaći kruh kod kuće. Iako je taj trend u nekim zemljama prisutan manje, a u nekima više, zahvatio je gotovo cijelu Europu. Koliko pozitivno može biti izrađivati domaći kruh odlučila je pokazati i kompanija iz Velike Britanije, Caroline’s Real Bread. Tvornica se nalazi u srcu Walesa i pokrenula je jednodnevnu radionicu izrade kruha što je veoma brzo postalo turistička atrakcija.

Kuhajte kao vaši preci u Škotskoj

15107416384_8c0861ae16_k

Povratak izvornim kulinarskim vještinama promiče i zanimljiv turistički projekt u Škotskoj. Tamo se, naime, možete priključiti radionici u sklopu koje ćete provesti malo drugačiji gastronomski vikend i to u škotskim visočjima. Radi se o projektu koji vraća ljude njihovim kulinarskim korijenima te ih povezuje s kulinarskim navikama njihovih predaka. Tako polaznici ove radionice sami tragaju za hranom u šumi nakon čega je pripremaju na logorskoj vatri koju su morali zapaliti kremenom. Također, uči se kako izraditi domaće pivo. Svakako veoma zanimljiv projekt koji će vam pokazati kako se kuhalo nekada.

Talijanska tjestenina

3773262747_277f6c6ddb_z

Jedan od najpoznatijih talijanskih proizvoda svakako je pasta. Iako je s vremenom postala popularna u cijelome svijetu, Talijani i dalje prednjače u raznolikim vrstama i načinima pripreme tjestenine. Stoga svakako morate probati originalni talijanski specijalitet u jednom od njihovih restorana, a nije loša ideja ni proučiti ponudu talijanskih trgovina.

Večera u berlinskom klubu

9241684022_dd630dbd15_z

Ako se ne možete odlučiti hoćete li večer provesti u restoranu ili nekom klubu, u Brelinu ne morate birati. Neka od najboljih mjesta za jelo su ujedno i odlična mjesta za zabavu.

Sitne porcije u Španjolskoj

pintxo-de-cecina-y-hongos-confitados

U slikovitom gradiću San Sebastianu na španjolskoj obali mali je zalogajčić uistinu ozbiljan obrok. Tamo su, naime, usavršili izradu malenih obroka „pinxtoa“ koje poslužuju uz piće. Radi se doslovno o porciji koju možete pojesti u jednome zalogaju, a svaki bar u San Sebastijanu ima svoj specijalitet po kojem je poznat.Također, svi posjetitelji od lokalnih majstora mogu saznati kako napraviti pravi „pinxto“.

Vinogradi Velike Britanije

Hunter_Valley_Means_Vineyards

Južna je Engleska poznata po brežuljcima na kojima su se smjestili jedni od najboljih vinograda Velike Britanije. Šetnja tim područjem uistinu je impresivno enološko iskustvo. Možete se diviti slikovitim pejzažima, degustirati poznata vina, ali i uživati u gastronomskoj ponudi. Dovoljno je napomenuti da su se upravo vine iz ove pokrajine posluživala na kraljičinom dijamantnom jubileju.

Belgijske pivovare

GOOD_IBM_Personal_Data_8

Belgija je svjetski poznata upravo po svojim pivima, a njezine se najpoznatije pivovare nalaze u Valoniji. To je frankofonska regija na jugu zemlje čiji je glavni grad Namur. Iako nije moguće turistički proučiti same pivovare Valoniju vrijedi posjetiti jer se u njezinim slikovitim gradićima mogu probati odlične vrste piva kojih nema nigdje drugdje na svijetu.

Pivska staza u Velikoj Britaniji

reale-8-windowsill

Po pivu je poznata i Cumrija, regija na sjeverozapadu Engleske, na samoj granici sa Škotskom. Također, u Cumriji se nalazi i poznati Nacionalni nacionalni park Lake District. Stoga je napravljena jedinstvena željeznička pivska staza koja povezuje jezera, pubove i pivovare. Odlična kombinacija za sve ljubitelje piva i putovanja.

Organski uzgoj u Irskoj

vegetables[1]

U Irskoj se nalaze posebne farme za organski uzgoj voća, povrća i drugih namirnica. Osim što predstavljaju izbor zdrave prehrane, farme su postale i turistička atrakcija jer se na njima odvijaju i specijalizirani tečajevi kulinarstva. Polaznici sami prikupljaju hranu koji zatim pripremaju, a između ostalog, uči se i raditi prava domaća čokolada. Odlična kombinacije zdrave prehrane i Irskih ljepota.

Francuski vinogradi

Clos-de-Vougeot-Vineyard-(France)francu

Na zapadu se Francuske smjestio grad Bordeaux, centar regije u kojoj se rade jedna od najboljih vina na svijetu. Svaki pravi ljubitelj vina trebao bi posjetiti ovaj dio francuske i uživati u Merlotu ili Cabernetu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here