Volite putovati, no ponekad vam je teško pronaći inspiraciju? Donosimo vam 15 destinacija koje trebate posjetiti u prvoj polovici 2016. godine!

1. Botswana - DAVID HOLT
Riječni safari / Foto: David Holt on Flickr

1. Botswana

Posjetite državu koja je od jedne od najsiramošnijih, postala jedna od najstabilnijih afričkih država. Proslavite u 2016. godini 60 godina samostalnosti ove države i otkrijte predivne krajolike, slikajte se s divljim afričkim životinjama, zaplešite uz taktove lokalne afričke glazbe i posjetite nacionalni park Chobe. Aktivnosti postoji milijun, a na vama je da odaberete one prema svojim afinitetima.

2. Japan - Geisha - Japanexperterna
Geisha / Foto: Japanexperterna on Flickr

2. Japan

Nije nepoznanica kako je Japan među najčudesnijim državama svijeta. Iako asocira na red, rad i disciplinu, ima Japan i svoje malo nježnije strane. Posjetite neka od japanskih sela, opustite se uz laganu glazbu dok vam u nepce otkriva nezaboravne okuse najboljeg japanskog sushija.

3. SAD - Grand Canyon - Paul Fundenburg
Grand Canyon / Foto: Paul Fundenburg on Flickr

3. SAD

Iako je ovo možda zvuči kao klišej, no Sjedinjene Američke Države mogle bi biti dobar odabir za sve one željne prave avanture. Kada spominjemo SAD, ne mislimo na New York ili Los Angeles, već na destinacije kao što je Grand Canyon, pustinja Nevade, Yellowstone Nacionalni park ili možda Bryce Canyon nacionalni park? Ako panirate putovanje u Sjedinjene Američke Države svakako posjetite stranicu poznatih Putoholičara koji su u 2015. godini napravili kružno putovanje po kontinentu i koji će vam na svom blogu otkriti ono najbolje od Amerike.

4. Marakech
Jemma el Fnaa trg u Marakešu / Foto: VikendManijaci

4. Marakeš, Maroko

Marakeš je jedan od najšarolikijih gradova afričkog kontinenta. Ovdje se afrika spaja sa zapadom što je vidljivo na svakom koraku, a ono što je posebno u Marakešu je to da ćete ovdje zaista otkriti neke nove mirise i okuse. Mi smo posjetili Marakeš u 2015. godini i ostali smo i više nego ugodno iznenađeni onim što smo tamo otkrili. Pogledajte naš vodič kroz Marakeš ovdje.

Planirate putovanje u Marakeš? Pogledajte naš vodič ovdje.

5. Sad, Srbija - VikendManijaci (12)
Glavni gradski trg u Novom sadu / Foto: Vikend Manijaci

5. Novi Sad, Srbija

Još jedna od destinacija koju smo nedavno posjetili. Novi Sad je na nas ostavio zaista pozitivan dojam, a za to su zaslužni ljubazni domaćini u kombinaciji s pregršt aktivnosti. Posjetite petrovaradinsku tvrđavu koja se uzdiže iznad grada ili neki od tradicionalnih restorana kao što je primjerice Lazin Salaš koji je smješteni u samom središtu. Novi Sad je idealna vikend destinacija, od granice s Hrvatskom udaljena svega sat vremena lagane vožnje.

Saznajte više informacija o putovanju u Novi sad ovdje.

6. Tanzanija - Massai - Anita Ritenour
Pleme Massai / Foto: Anita Ritenour on Flickr

6. Istočna Afrika

Kako je Zapadna Afrika nedavno bila žrtva virusa Ebole, na žalost, taj dio kontinenta nije pametno posjećivati. No, ako želite u Afriku, zašto ne iskoristite situaciju koja se dešava u zapadnoj Africi i ne odete u Istočnu? Naime, cijene smještaja i putovanja u cijeloj Africi drastično padaju, tako da je sad idealno vrijeme za posjet Tanzaniji, Keniji ili Ugandi koje su sigurne od spomenutog virusa, a s druge strane nevjerojatno lijepe države s pregršt prirodnih atrakcija.

7. Sarajevo
Jedna od brojnik ćevabdžinica u Sarajevu / Foto: VikendManijaci

7. Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Imamo osjećaj da one bliže turističke destinacije uvijek ostavimo za kraj – to je tako pogrešno. Ponekad nam se ispred nosa nalaze zanimljive atrakcije i destinacije, a jedna od takvih je Sarajevo. Predivni grad koji je svojevrsni simbol suživota više religija i naroda ima što ponuditi svojim turistima. Nalazi se oko 6-7 sati vožnje iz Zagreba, a ako planirate posjet, nikako nemojte izostaviti ni posjet jednoj od brojnih ćevapdžibnica u kojima možete okusiti prave sarajevske ćevape.

8. Medjimurje
Međimurje je prava biciklistička destinacija / Foto: Press služba LifeClass Termi Sveti Martin

8. Međimurje, Hrvatska

Iako smo mi iz Međimurja, ozbiljni smo kada govorimo kako je ovo idilična destinacija za pravi odmor. Ono što vas ovdje očekuje je netaknuta priroda, brežuljci i doline, preko 30 vinarija (od kojih valja izdvojiti Vinsku kuću Hažić i Vinariju Lovrec), ljekovita termomineralna voda Termi Sveti Martin ili lokalni specijaliteti kao što je međimurska gibanica ili zec na temfanje pripremljeni prema tradicionalnim recepturama međimurskih kuharica (preporuka su restoran Mala Hiža i Healthy Dining restoran Le Batat). Dobra stvar je ta da ako planirate putovanje u Međimurje, možete se javiti nama pa vam platimo cugu u jednom od brojnih čakovečkih kafića.

9. Burg Plankenstein, Austrija
Predivno okruženje dvorca zimi / Foto: Facebook Burg Plankenstein

9. Burg Plankenstein, Austrija

Ako ste ljubitelj dobre priče, ovo je mjesto koje morate posjetiti. Dvorac čija povijest seže u 10. stoljeće, priča o vješticama koje su spaljivali na lomači, debeli zidovi dvorca unutar kojim možete spavati i hotel koji nema televizor, a niti pristup internetu. Burg Plankenstein se nalazi u Texingu, 100 kilometara od Beča prema Linzu, a nudi zaista posebno iskustvo boravka u dvorcu iz bajke.

Rezerviraj svoj smještaj u ovom hotelu ovdje.

9. Kapadokija, Turska, Vikend Manijaci
Jeste li znali kako se u Kapadokiji nalaze i podzemni gradovi u kojima su se nekada sakrivali kršćani? / Foto: VikendManijaci

10. Kapadokija, Turska

Volite li avanturistički odmor u nekoj dalekoj, pomalo egzotičnoj destinaciji? Otkrijte Kapadokiju (Cappadocia), regiju smještenu u srcu Turske. Ovo vulkansko područje staro preko četiri milijuna godina naseljeno je još od davnih dana, a svoju atraktivnost danas može zahvaliti zanimljivom krajoliku koji uvelike podsjeća na onaj mjesečev. ‘Vilinski’ dimnjaci uzdižu se u zrak, a upravo su oni kroz godine postali domovi lokalnog stanovništva koje je odlučilo u stijenama izgraditi svoje domove. Mi smo Kapadokiju posjetili u 2015. godini zato stojimo iza svoje preporukue! Nikako nemojte propustiti posjet Goreme Open Air Museumu u Nevsehiru.

Pročitajte više o Kapadokiji ovdje.

10. Meteora, grčka
Meteora je bila skupina od čak 24 manastira, danas je preostalo samo šest (pet muških i jedan ženski).

11. Meteora, Grčka

Jeste li ikada sanjali da odete na neku destinaciju na kojoj ćete pronaći mir, vidjeti nešto novo i provesti vrijeme na jednom od najljepših mjesta na svijetu bez da vas itko ometa? Upravo je Meteora jedna od destinacija koja vam pruža upravo to! Meteora je skupina grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama koje poput stupova strše u nebo, pored grada Kalambakija u zapadnoj Tesaliji.

Saznajte više o Meteori ovdje.

11. Skopje - Ronan Shenhav
Skopje je grad koji se još uvijek gradi i obnavlja, ali svejedno je predivan za posjetiti / Foto: Ronan Shenhav on Flickr

12. Skopje, Makedonija

Jeste li znali kako se u Skopju nalazi najveći Bazar (tržnica) na Blakanu, izvan Istanbula? Također, jeste li znali kako je Makedonija poznata po dobrom vinu? Primjerice, dobar rose (od Tikveša) možete kupiti već za svega 99 denara (što je oko euro i pol). Ako poželite produžiti svoj boravak u Makedoniji i posjetiti neko mjesto izvan Skopja, svakako posjetite Ohrid.

12. Šibenik, Hrvatska, Vikend Manijaci
Šibenska katedrala nalazi se na UNESCO-voj listi kulturne baštine / Foto: VikendManijaci

13. Šibenik, Hrvatska

Šibenik je najstariji samorodni grad na Jadranu koji iz svoje duge i bogate povijesti čuva neprocjenjiva kulturna blaga. Od sakralnih objekata do svjetovnih zdanja, spomenici u Šibeniku oduševljavaju sve njegove posjetitelje. Mi svake godine obavezno idemo u ovaj grad jer ima nešto u njemu što nas poziva na povratak. Ove smo godine posjetili Solaris Beach resort i moram priznati – ostali smo oduševljeni.

Želite saznati više o Šibeniku? Kliknite ovdje.

Uzgajalište brancina - Fonda
Uzgajalište brancina – Fonda / Foto: VikendManijaci

14. Sečoveljske Soline i uzgajalište brancina Fonda, Slovenija

Kao prva i najveća atrakcija regije svakako su Sečoveljske Soline. Smještene na preko 650 hektara površine, danas više nemaju neku gospodarsku ulogu, no njihova važnost za prirodu i kulturu ovoga kraja, pa i samu turističku ponudu je neupitna. Smještene su u samoj uvali između rta Savudrija i slovenske Istre, te su pravi mamac za turiste željne više informacija o proizvodnji soli na tradicionalni način. Iako će većina turista pojuriti u neki od dućana Piranskih Solina koji se nalaze u Portorožu i Piranu, naš savjet je da posjetite Soline jer se i unutar njih nalazi mala suvenirnica u kojoj možete kupiti pravu Piransku sol, bilo onu krupnu ili onu fine obrade “Solni cvet”. Kada ste u obalnom dijelu Slovenije, svakako posjetite i uzgajalište brancina Fonda, a ako poželite ostati dan-dva više, LifeClass Hotels & Spa Portorož  hoteli su i više nego dobar odabir.

Pogledajte više o tome kako provesti jedan (ili više) dana na slovenskoj obali ovdje.

13. Kesztely
Unutar Feštetićevog dvorca / Foto: VikendManijaci

15. Kestel, Mađarska

Kestel je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Mađarskoj, posebno popularan među domaćom populacijom zbog svog položaja na Balatonu, ali i zbog mnogih kulturnih i povijesnih atrakcija od kojih se posebno ističe veliki dvorac Feštetić koji privlači i inozemne turiste. Mi smo nedavno otkrili ovaj grad u kojem je smješteni i predivni dvorac obitelji Feštetić, a o njemu smo čak pisali i za punkufer.hr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here