Velika Britanija nije London! Većina turista koji prvi puta putuju u ovu otočnu državu je često poistovjećuju s njenom megalomanskom metropolom, no istina je daleko ljepša. London je suprotnost ostatku države u svakom pogledu. Čim sjednete na vlak ili autobus, vidjeti ćete kako svega 20 minuta vožnje od grada polako dolazite u neki drugi, puno smireniji svijet.

Ako vam nije mrsku putovati izvan Londona, pri vašem posjetu, svakako vam savjetujemo neke od ispod spomenutih destinacija.

Nottingham

Hans Splinter -Nottingham

Jeste li čuli za Robin Hooda? Grad je poznat po legendi o Robin Hoodu koji je živio u Šervudskoj šumi (engleski: Sherwood Forest) u blizini Nottinghama. Osim njega, glavna atrakcija grada su i Nottinghamske pećine – umjetno napravljene pećine još prije industrijske revolucije dubljenjem u pješčenjak i postale su značajne, jer se stvorila čitava mreža pećina, koje su napravili ljudi. Pećine predstavljaju turističku atrakciju i dio njih se može posjetiti. Tu je i Nottinghamski dvorac te stara tržnica koja se prostire na čak 22.000 kvadratnih metara površine.

Conwy

Stuart Madden Follow - Conwy Castle

Veliki ste ljubitelj dvoraca? Zaboravite na Winsdor i Warwick, Conwy je vaša destinacija. Ovo selo izgleda kao iz bajke, a predivni srednjovjekovni dvorac samo je jedan od razloga zašto bi trebali posjetiti upravo ovu destinaciju. Zanimljivo je kako je prema Guinessovi knjizi rekorda Conwy dom najmanjoj kući na svijetu.

Newcastle upon Tyne

Neil Thompson - Newcastle-upon-Tyne

Grad nosi ime po normanskom dvorcu kojeg je 1080. podigao Robert II. Normanski, najstariji sin Vilima I. Osvajača. U 18. st. je Newcastle bio četvrti centar tiskarstva u Engleskoj (nakon Londona, Oxforda i Cambridgea i razvio je značajnu kulturnu i znanstvenu djelatnost. 1793. je osnovano Literarno i filozofsko društvo. Tada je postao poznat i po proizvodnji stakla. Od atrakcija danas, svakako valja posjetiti gradske zidine iz 13. st. i katedralu sv. Nikole iz 14. st. Povijesni centar se naziva Grainger Town i ima mnogo neoklasicističkih građevina koje podsjećaju na antički uzor.

Castle Combe

Karen Roe - Castle Combe

Odbačeno u netaknutoj prirodi, ovo selo zaista je nešto posebno. Sagradili su ga Rimljani, a preuzeli Normani koji su izgradili i dvorac koji je danas na žalost samo jedna ruševina. Selo ima brojne pubove, predivnu i netaknutu prirodu, a tu je i hotel! Ps. ako ste gledali film Stardust ili War Horse tada znate o čemu pričamo. Upravo je ovo selo bila glavna zvijezda među setovima.

Cambridge

Cambridge

Svi ste čuli za ovaj popularni Sveučilišni centar u Velikoj Britaniji. Nalazi se tek oko 80 km od Londona, a okružen je malim mjestima koja su predivna za jednodnevni posjet. Zanimljiva je činjenica kako je Cambridge grad iz kojeg dolazi jedna od najpopularnijih rock skupina svih vremena – Pink Floyd.

Southampton

Southampton

Southampton je najveći grad na južnoj obali Engleske i najveći grad povijesne grofovije Hampshire. Ujedno, Southampton ima jedna od najvećih engleskih luka, najpoznatiju po isplovljavanju poznatog broda Titanic. U gradu postoje sačuvane srednjovjekovne zidine koje su druge po duljini u Engleskoj. Na njima su u centru grada poznata vrata Bargate. Postoje i mnogi muzeji (najpoznatiji su Pomorski muzej i Muzej dinastije Tudor).

Bibury

Bibury

Bibury je postao popularan kada je u ovom selu snimljen mega popularan film Bridget Jones’ Diary (kojeg vas je sigurno djevojka natjerala da gledate). Ovo selo i dan danas izgleda kao da je zaostalo u vremenu, a tu je mlin, uzgajalište pastrva i nezamislivo predivna priroda.

Mousehole

Mousehole

Šarmantno malo selo koje krasi epitet “najljepšeg sela Engleske” iza sebe ima burnu i dugu povijest. Selo su španjolci sravnali sa zemljom davne 1595. godine, no ipak jednu kuću nisu uspjeli srušiti. Ta kuća i dan danas stoji kao i prije više od 500 godina i prava je turistička atrakcija!

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here