U podnožju brda Srđ smjestio se najjužniji hrvatski grad, Dubrovnik. Predstavlja administrativno, privredno, kulturno i prosvjetno središte Dubrovačko-neretvanske županije. No, najpoznatiji je po svom turističkom značaju. S pravom se može reći da je Dubrovnik najpoznatiji turistički grad u Hrvatskoj. Svake godine kroz njega prođe više od milijun gostiju bez obzira na godišnje doba jer Dubrovnik je jednako atraktivan ljeti i zimi.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (22)

Unatoč prekrasnim plažama i čak 250 sunčanih dana u godini dubrovački gosti rijetko kad uživaju u morskim radostima. Prva posebnost Dubrovnika krije se unutar gradskih zidina, u starome gradu. Njegova je kulturna ljepota ono što bez daha ostavlja cijelo more ljudi koje ga posjeti. Koliko je Dubrovnik poseban govori činjenica da se grad od 1979. godine nalazi na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine. A osim svojom ljepotom Dubrovnik oduševljava razim manifestacijama kroz cijelu godinu. Na Dubrovačkim ljetnim igrama, festivalu utemeljenom 1949. Godine, u jedinstvenom ambijentu zatvorenih i otvorenih scenskih prostora grada Dubrovnika održavaju se brojne glazbene, dramske i plesne priredbe. Okosnica festivala su djela Marina Držića, Ivana Gundulića, Ive Vojnovića, Williama Shakespearea, Carla Goldonija te brojnih grčkih tragičara. Također, od 2000. godine tradicionalno se održava festival komorne glazbe”Julian Rachlin i prijatelji” na kojemu uz utemeljitelja festivala, poznatog violinista i violista Juliana Rachlina, nastupaju brojni poznati svjetski glazbenici. A, 2005. Godina javila se ideja da se festivalska kulturna ponuda Dubrovnika proširi i filmskom te je osnovan Libertas film festival. Uistinu, gotovo je nemoguće nabrojati sve ono čime Dubrovnik oduševljava.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (10)

Simbol Dubrovnika njegove su prekrasne zidine koje su zaštičene kulama na sve četiri strane svijeta. Kula Minčeta, kula Bokar, Tvrđava Revelin i Tvrđava sveti Ivan krase zidine i svojim posjetiteljima pružaju jedinstven pogled na grad, odnosno na otvoreno more. A, malo izvan zidina smjestila se tvrđava Lovrijenac, poznata i kao Gibraltar Dubrovnika. Ulaz u Dubrovnik pak krase četvora vrata, gradska vrata od  Pila, od Ploča, od Ribarnice te od Ponte. A tek kada se prođe kroz vrata unutar zidina ulazi se u posve novi svijet. Mnoštvo crkvica i samostana građenih od srednjeg vijeka pa sve do danas, prekrasne palače, ljetnikovci i muzeji krase samu jezgru grada. Gotovo je nemoguće nabrojeti sve simbole grada. Knežev dvor, velika i mala Onofrijeva česma koje odavnina opskrbljuju građane pitkom vodom, kip Orlanda s kojeg se ponosno vijori zstava te gradski zvonik koji krasi Stradun. A upravo se u samom srcu grada smjestio Stradun, glavna dubrovačaka ulica. Šećući njome vraćate se u daleku prošlost, vraćete su u vrijeme slavne Dubrovačke Republike, u vrijeme koje nam je u naslijeđe ostavilo jedinstvenu dubrovačku ljepotu.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (7)

Grad Dubrovnik osnovan je najvjerojatnije u 7. Stoljeću, a njegov je postanak, kao i postanci mnogih drugih starih sredozemnih gradića, obavijen legendama. Iako postoje određene indicije da je Dubrovnik osnovan još u vrijeme starih Grka, opće prihvaćena teorija veže osnutak grada s propašću rimskog grada Epidauruma, današnjeg Cavtata. Naime, 614. godine Epidaurum su razorili Avari i Slaveni, a preživjelo se stanovništvo sklonilo na hrid Laus. Od riječi Laus stanovištvo je izvelo riječ Ragusa te tako nazvalo novi gradić. U isto su vrijeme pristigli Slaveni osnovali naselje koje su zbog guste hrastove šume nazvali Dubrava. Tijekom vremena naselja su se sve više povezivala te su se potpuno spojila u grad Dubrovnik u 11. stoljeću, nasuvši zemljom uski kanal što ih je dijelio. Upravo je taj nasipani kanal današnja glavna ulica Dubrovnika, svjetski poznati Stradun, jedan od simbola grada. Grad je desetljećima rastao i širio se. Zbog svoje je lokacije bio predodređen da postane jaka pomorska i trgovačka slia. U 12. stoljeću izvanredno se zaštitio obrambenim zidinama. Danas su dubrovačke zidine jedinstvene u svijetu, duge su 2 kilometra i godišnje njima prošeće oko milijun posjetitelja.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (6)

U to je vrijeme Dubrovnik priznavao vlast Bizanta no imao je vrlo visoku razinu autonimije. Dubrovčani su sami birali svoju vlast. Gradski je život bio izvanredno organiziran unatoč tome što je došlo do diferencijacije dobrovačkog društva na bogatu vlastelu i siromašne pučane. Navedene se podijele Dubrovnik nije uspio riješiti još stoljećima.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (5)

1205. godine Mletačka je Republika, kojoj je Dubrovnik postao opasna konkurencija, koristeći križarski pohod, zavladala Dubrovnikom. Mletačaka vlast uvelike je utjecala na Dubrovnik koji je bio prisilje prekinuti pomorsku trgovinu što je razultiralo razvojem trgovine sa zaleđem, posebice s Bosnom kojom je tada vladao ban Kulin. Upravo se prvi zapisi o imenu Dubrovinik nalaze u dokumentime bana Kulina u kojima je odobrena povlaštena trgovina dubrovčanima. Dubrovnik se spominje i u brojnim engleskim zapisima. Naime, engleski ljetopisci bilježe da se kralj Rikard I. Lavljeg Srca sklonio od oluje u Dubrovnik u jesen 1192. godine nakon povratka iz križarskog rata.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (3)

Iako se Dubrovnik pokušao bunama otarasiti mletačke vlasti, nije uspio. Mletačka se Republika odrekla svih posjeda na istočnoj obali Jadrana u korist Hrvatsko-Ugarske Kraljevine tek 1358. godine Zadarskim mirom. Dubrovnik je, u uspješnom diplomatskom potezu, prihvatio simboličnu vrhovnu vlast hrvatsko – ugarskog kralja, koja nije Hrvatsko-Ugarskoj davala doslovno nikakav utjecaj nad Dubrovnikom. Hrvatsko-Ugarska nije zadirala u unutrašnje uređenje, upravu ni trgovačke i pomorske poslove Dubrovnika, što je urodilo potpunom emancipacijom samostalne i suverene aristokratske Dubrovačke Republike.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (2)

Dubrovača Republika bila je izrazito razvijena i moćna u svoje doba. Dubrovnik je donio uredbu o ukidanju ropstva i zabrani prijevoza robova 27. siječnja 1416. godine, što je prva zabrana ropstva u Europi. Također, Dubrovačka je Republika prva država u svijetu koja je priznala neovisnost SAD-a. O njegovoj tadašnjoj veličini svjedoči činjenica da je  u 15. stoljeću imao oko 40.000 stanovnika, što ga je činilo jednim od većih gradova u Europi, uz London koji je imao oko 50 000 stanovnika i Firencu sa preko 100 000 stanovnika. Također, Dubrovnik je bio izrazito razvijen grad. Dubrovačka Republika napravila je jedan od prvih sustava kanalizacije, a njegovoj kvaliteti svjedoči činjenica da je i danas u upotrebi. A do dan danas, još od 1317. godine, kontinuirano radi i ljekarna u dubrovačkom franjevačkom samostanu što je ćini trećom po starosti u Europi.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (1)

1526. godine Turci su porazili Hrvatsko-Ugrasku, no to nije utjecalo na razvoj Dubrovnika. Dapače,  Dubrovnik je Turskoj plačao danak za slobodu i zaštitu te je 16. stoljeće vrijeme procvata Dubrovačke Republike. Dubrovnik je imao jaku mornaricu, po jačini i veličini treću u svijetu. Dubrovački pomorski zakon o osiguranju iz 1568.godine najstariji je takav zakon na svijetu. Dubrovački su brodovi prevozili robu stranih trgovaca, plovili obalama Sredozemnog mora i stizali sve do Engleske, a postoji i dokaz da je dubrovačka karaka došla do obale Sjeverne Amerike. Također, Dubrovnik je osnovao i malu koloniju u selu Gandaulim, u Indiji. To je jedina hrvatska kolonija, a tamo i danas stoji Crkva sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovačke Republike i Dubrovčana. O bogatstvu Dubrovačke republike svjedoči podatak da su dubrovčani u 16. stoljeću kovali vlastiti srbrni novac Artiluk. Stoga ne čudi da je Dubrovnik bio jedan od središta razvitka hrvatskoj jezika i književnosti te su u njemu stvarali mnogi značajni hrvatski pjesnici, dramatičari, slikari, matematičari, fizičari i drugi učenjaci. Prva karantena , mjesto, gdje se odvajaju osobe koje stižu iz krajeva gdje ima zaraznih bolesti dok se ne pokaže da su zdrave, u svijetu nastala je u Dubrovniku 1377. godine. Također, sirotište koje je osnovano u sklopu samostana sv. Klare jedno je od prvih takvih ustanova u svijetu.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (19)

Nažalost, 1667. godine Dubrovnik je gotovo uništio snažan potres u kojem je stradao velik broj Dubrovčana, dok grad bio gotovo u potpunosti srušen. Potres, a uskoro i požar simbolično su označili opadanje moći Dubrovačke Republike koje je bilo uzrokovano i premještanjem važnih trgovačkih puteva na Atlantik otkrićem Amrike. Dubrovačka se Republika uspjela oporavtiti no nikada više nije vratila staru slavu.

Početkom 19. stoljeća na europskoj se sceni pojavio Napoleon, što je bitno utjecalo i na povijest Dubrovnika. 1806. godine pred Dubrovnik je stigla franscuska vojska koja je okupirala grad,  a 31. siječnja 1808. maršal Marmont ulazi u Dubrovnik te označava konačan kraj nekada velike Dubravačke Republike. Nakon propasti Napoleona, dubrovački diplomati pokušavaju obnoviti Republiku, no ne uspijevaju te je Dubrovnik pripojen Dalmaciji, kojoj je kulturno i povijesno oduvijek pripadao. Od tada, sudbina je Dubrovnika vezana uz Hrvatsku.
Hrvatska je do 1918. bila u sastavu Habsburške Monarhije, odnosno Austro-Ugarske. Zanimljivo je da je do propadanja dubrovačke vlastele došlo tek u međuratnom razdoblju. Nakon Prvog svjetskog rata, raspadom Habsburške Monarhije, Dubrovnik, zajedno sa cijelom Hrvatskom, biva dijelom Države Slovenaca, Hrvata i Srba, koja 1. prosinca 1918. postaje Kraljevina SHS, te 1929., konačno Kraljevina Jugoslavija. Godine 1941., proglašena je fašistička Nezavisna Država Hrvatska. Većina Dubrovčana diže ustanak protiv nove vlasti te se pridružuje ilegalnom antifašističkom pokretu. Nakon pada fašista 1944, završetkom rata i osnivanjem komunističke Demokratske Federativne Jugoslavije, Dubrovnik ulazi u njen sastav, te postaje dijelom Socijalističke Republike Hrvatske.

Dubrovnik - Hrvatska - Vikend Manijaci (27)

Godine 1990. Težnja Hrvata za samostalnom državom bila je na vrhuncu. Održani su višestranački izbori, kojima je srušen komunizam u Hrvatskoj.  1991. održan je referendum na kojem se većina Dubrovčana, kao i većina Hrvata, opredijelila za neovisnu Hrvatsku. Nažalost, u Hrvatskoj je uslijedio Domovinski rat u kojem je tragično stradao i sam Dubrovnik. 1. listopada 1991., pripadnici Jugoslavenske narodne armije započeli su oružani napad na Dubrovnik, s ciljem stvaranja velike Srbije. Mjesecima se temeljito uništavao, pljačkao i palio jedan od najljepših i najpoznatijih hrvatskih gradova. Grad je svakodnevno bombardiran, a od granata je nepovratno stradao velik dio Dubrovnika. Izdržavši najtežu kušnju i preživivši teror Dubrovnik je ostao uznosit i polako se počeo obnavljati u slobodnoj domovini. Također, vrlo brzo je došla pomoć UNESCO-a, te je grad savršeno obnovljen. Danas je Dubrovnik ponos Hrvatske i istinski dragulj Europe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here