Naše je putovanje u Egipat započelo sasvim slučajno. Jedan pogled na kartu i nasumičan odabir mjesta. Putovati se mora, jer to nam je strast. Egipat je država u sjeveroistočnoj Africi, bogate povijesti, domovina piramida, faraona, ali i jedne od najdužih rijeka na svijetu. Po dolasku u hotel između ostalog odabrali smo i adrenalinsku vožnju Saharom i jahanje deva. U dogovoreno vrijeme džip nas je čekao pred hotelom. Bili smo zadivljeni snalažljivošću vozača jer nakon samo nekoliko minuta vožnje po Sahari sve nam se činilo isto.

Egipat putopis3

Dok smo zadivljeno gledali pješčane dine i razmišljali o nastanku pustinje i životu Beduina, vozač i suvozač su se smješkali i o nečemu razgovarali. Nismo ni slutili da nam pripremaju zaista adrenalinsku vožnju. A onda je započela filmska scena. Osim što smo jurili (a tko će u pustinji mjeriti dozvoljenu brzinu kada vlada zakon snalažljivijeg) u jednom je trenutku naš vozač iskočio iz jurećeg džipa, počeo trčati pored njega dok smo mi bez vozača doslovno preletili preko velike pješčane dine. Nakon toga vozač je uskočio u džip i nastavio voziti kao da se ništa nije dogodilo. Vidno šokirani stigli smo na cilj, no onda smo začuli neko čudno lupanje. Odjednom je s krova džipa skočio snimatelj. On se naime tijekom cijele naše avanture vozio na krovu.

Egipat putopis4

Svakako preporučujem adrenalinsku vožnju quad bike-om po Sahari, no držite se grupe jer ako se izgubite teško ćete se ponovno vratiti u skupinu, odnosno morat će doći po vas što podrazumijeva čekanje u pustinji, dok vjetar po vama raznosi vrući pijesak. Korištenje zaštitne marame je prijeko potrebno. Palestinke možete kupiti na svakome koraku pa je dobro cjenkati se. Vožnju buggyjem ne bih preporučila jer su poprilično stari i spori. U Sahari zaboravite na sve, na Internet, posao, gužvu, probleme. Sahara vas vrati onim pravim stvarima u životu. Vidite male Beduine koji će se rado slikati s vama za neki slatkiš ili novčić a onda s poda podići omot od čokolade u nadi da je ostalo još malo tako željenog slatkiša.

Dovesti će vam devu, popeti vas i spustiti za koji novčić sa osmijehom na licu. Premda su stariji Beduini kao vješti vodiči kroz pustinju naučili zaraditi na sve načine, djeca su još uvijek samo nasmijana, neopterećena djeca koja ni ne slute kako žive u komadiću netaknute prirode i beskrajnog mira.  A zalazak sunca u Sahari je, uz piramide, najljepše što ćete vidjeti. Nema te slike koja može prenijeti ljepotu sunca koje zalazi, boje koje stvara, a onda se prospu zvijezde po nebu kao da ih je naslikao najvještiji slikar. To treba doživjeti. Vjerujte mi na riječ.

Ružica Tokić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here