Nakon što je ušminkana i do posljednjeg detalja, tvrđava Barone svake će srijede, zaključno sa 17.08., biti dom putovanjima oko svijeta odnosno festivala simboličnog imena Arround the world Wednesdays (Movie night on Barone fortress). Selekcija odabranih filmova iz Argentine, Belgije, Čilea, Italije, Švicarske, SAD-a i domaće kinematografije osigurat će vam svježinu u pristupu filmskom jeziku.

Od početka srpnja pa do sredine rujna svaki četvrtak je rezerviran za ljubitelje tradicionalne dalmatinske klapske glazbe – Klapa evenings (on Thursdays). Cijeli program odvijat će se na prekrasnom trgu unutar grada okruženom starim kućama, u ambijentu koji će još više naglasiti ljepotu glazbenog izričaja.

Klapske večeri Fortica foto Ivana Grubišić

Za sve zaljubljenike u ples, točnije u strastvenu salsu, tu su dani između 05. i 10.07. kada će se u Solaris Beach Resortu održati 6. po redu Salsa Beach Splash Festival. Čak 6 dana radionica, plesa, koncerata i nezaboravnih zabava na bazenima za sve zaljubljenike u ovaj strastveni koktel latino ritmova. Najzanimljiviji će svakako biti 08.07. kada se ples seli na trg kod katedrale.

Salsa Beach Festival, foto Krzysztof Hudaszek (1)

Legende su svuda oko nas, te ni ovo ljeto neće moći proći bez jedne od njih. Za to će se pobrinuti Legend Fest koji će se održati na području NP Krka. Netaknuta priroda po kojoj se prelijeva ljepotica Krka učiniti će  Legend Fest još atraktivnijom manifestacijom te vam omogućiti da na poseban način doživite kulturnu baštinu Šibensko-kninske županije.

Nakon svijeta mašte i bajke na svoje dolaze ljubitelji jazza i bluesa. U samom središtu stare gradske jezgre, u slikovitom ambijentu kamenitog trga I. G. Kovačića , tik uz zidine samostana sv. Frane, dolaze najbolji domaći i strani jazz i bluess izvođači na OFF jazz & blues festival. Program otvaraju Tamara Obrovac i Mtaija Dedić, dok će točku na i staviti Esma Redžepova.

Tvrđava sv. Mihovil, Arsen, Gabi i Matija Dedic, foto Valentino Dražić Celić

Čak četiri večeri tijekom srpnja i jednu u kolovozu rezervirajte za večeri klasične glazbe – Musica Appasionata (classical music festival). Pet koncerata održat će se u šibenskom kazalištu, samostanu i crkvi svetog Frane, galeriji svetog Krševana, crkvi gospe van grada  i atriju Muzeja grada Šibenika. Festival će otvoriti Zagrebački solisti, a svečano zatvaranje održat će se u atriju Muzeja grada Šibenika s koncertom „Tragovima vokalne lirike“.

Supertoon 2 foto Ante Cvitanović

Srpanj će završiti sa čak tri različita festivala. Supertoon, odnosno međunarodni festival animiranog filma, ove godine poziva sve zaljubljenike na prikazivanje kratkih animiranih filmova domaće i strane proizvodnje. Šibenik dance festival jedini je festival koji nudi plesnu edukaciju za mlade plesače, odmor i cjelovečernji  scenski program  za sve ljubitelje plesne umjetnosti. Srpanj zatvara festival Regius, festival alternativne glazbe, za sve ljubitelje alternativnog zvuka.

Supertoon3 foto Ante Cvitanović (1)

Kolovoz počinje „slatkim zvukovima ljeta“ odnosno festivalom elektronske glazbe. Party promovira mlade šibenske DJ-e. Zašto ove godine trebate posjetiti „sweet sound off summer“? Zbog kvalitetnih DJ-a, specifične lokacije i nadasve veselog društva. Kao potpuna suprotnost festivalu elektronske glazbe, krajem kolovoza održavaju se Večeri dalmatinske šansone. Ovaj festival poznat je po mnogo čemu, a ponajviše po samoj kvaliteti zbog čega je zauzeo mjesto u samom vrhu hrvatskih kulturnih manifestacija. Praktički u isto vrijeme održavaju se dva slična a opet toliko različita festivala. Deboto festival je festival hedonizma koji slavi dobar jazz i elektronsku glazbu na ulicama i utvrdama Šibenika. Miješajući live izvedbe domaćih i stranih DJ-a sa ukusnom lokalnom hranom i vinom. Membrain festival je novi festival bass kulture koji će se prvi puta ovog ljeta održati u Hrvatskoj. Kroz četiri dana festivala nastupit će neka od najpoznatijih imena europske underground bass scene, a festival će obogatiti popratni sadržaj edukacijskih predavanja i glazbenih radionica. Oba festivala održat će se od 18. do 21. kolovoza.

Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku foto Ante Baranić (2)

Za kraj ljeta sprema se, sada već tradicionalni, Srednjevjekovni festival. Ovaj festival prikaz je vremena koji će na trenutak oživjeti likove ljudi čiji portreti krase vijenac na apsidama  katedrale sv. Jakova. I za kraj festivalskog ljeta, potpuno drugačiji od sviju a opet toliko povezan sa svima, održat će se festival Fališ. Festival alternativne ljevice je trodnevna manifestacija koja se krajem rujna održava  u staroj gradskoj jezgri. Ovaj događaj poziva na pobunu, kako intelektualnu tako i građansku a sve zbog socijalne pravde i jednakosti. Na festivalu gostuju mnogi poznati pisci, intelektualci, kritičari i aktivisti.

Tvrđava sv. Mihovil, foto Valentino Dražić Celić, ŠPD Kolo i Orkestar OS RH

Tvrđava sv. Mihovila pretvorena je u jednu od najljepših pozornica u ovom dijelu Europe te je postala izrazita čast nastupati pred njenim auditorijem. Mnoštvo gostovanja, od kojih valja izdvojiti Rade Šerbedžiju i M. Tadića koji će nastupati 13.07., Morcheebu koja dolazi 17.07. , Večeri s Arsenom: u izvedbi Matije, Gabi i prijatelja koje će se održati 28.07, Đanija Stipaničeva – koji će svoj nastup ovdje održati 12.08. ali i mnogi drugi, dovoljni su da pomno pratite raspored događanja kako vam ne bi promaklo ni jedno od planiranih gostovanja.

Sve u svemu bogato ljeto na Šibenskom području.

Više informacija potražite na www.sibenik-tourism.hr
Fotografije: Turistička zajednica grada Šibenika

365_LOGO_01 HR wide ScreenHunter_01 Jun. 15 14.22

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here