Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

Proteklih smo mjeseci mogli primijetiti kako velik broj mladih snaga iz Hrvatske odlazi trbuhom za kruhom u zaista različite destinacije svijeta. Od Kanade, preko Irske pa sve do Austrije i Njemačke. No, među tim državama se nalazi i jedna sjeverna destinacija koja nije omiljena samo za život, već i za jedno sasvim savršeno vikend putovanje. Što je to tako posebno u Švedskoj, što je “puss” i kakvog je okusa smörgås torta otkriva nam Martina Zadravec koja je nedavno posjetila Göteborg, doduše ne u potrazi za poslom, već u potrazi za nezaboravnim odmorom od svakidašnjice!

Ovo je bilo tvoje prvo putovanje u Švedsku. Što si očekivala, a što si na kraju dobila?

Švedska=priroda=ljubaznost! Očekivala sam strašnu hladnoću i niske temperature, što sam i na kraju osjetila, vjetar ulazi do kosti… Prosječna temperatura zimi ovdje je ispod nule, dok se ljeti temperature penju maksimalno do nekih prosječnih 18 stupnjeva.

Ono što me ugodno iznenadilo je ljubaznost Šveđana na svakom koraku koju zaista nisam očekivala.

Znači, Šveđani su ljubazni, a Šveđanke? :)

Haha :) I one također.

Simpatični i ljubazni Šveđani :)
Simpatični i ljubazni Šveđani :)

Koliko dana si bila u Švedskoj? Koji ti je bio plan puta?

U Švedskoj sam provela šest dana, a imala sam sreću što od kolegice Sanje teta živi upravo tamo, pa smo odlučile prespavati kod nje, umjesto u hotelima koji i nisu baš toliko jeftini. Plan puta zaista nismo imale, jedino što nam je bio cilj je doći u Budimpeštu autom i sretno sletjeti u Göteborg, a s obzirom na to da se ja strašno bojim letenja… Bilo je to nezaboravno iskustvo, ali na kraju uspješno.

Iako ne izgleda, bilo je Švedska je zaista hladna.
Iako ne izgleda, bilo je Švedska je zaista hladna.

Kada bi morala izdvojiti jedno jelo po kojemu je Švedska poznata, koje bi to bilo?

Klopa je predobra. Ono što se nikako ne bi smjelo izbjeći kad idete u Švedsku je njihova poznata Švedska slana (smörgås) torta. Ovo je tradicionalna torta koja je poznata po brojnim slojevima u kojima su često baza jaja i majoneza. Unutra se nalaze pašteta od jetre, masline, račići, šunka, kavijar, račica, krastavci, lim i grožđe. Malo diskutabilno i nije baš po mojem ukusu, no svakako vrijedi probati. Mi smo se čak okušale u izradi torte, i bila je ok :P

IMAG0579
Martina u pripremi smörgås torte

Švedska je poznata po ribi. Jesi li probala?

Naravno! Naime, u Göteborgu se nalazi poznata riblja tržnica imena Feskekörka na kojoj možete kupiti sve što poželite. U funkciji još od 1874. godine, ova tržnica sakriva brojne dobre riblje restorane, a preporuka je svakako Restaurant Gabriel na prvom katu. Svježe i ukusno. Nema boljeg.

Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

A cuga, zabava?

Izlazak se nije dogodio jer nismo imale snage, jedno piće košta oko 50tak, tako da ako želite u noćni život, par stotina kn vam ne gine. Vodka i brojna druga destilirana pića su “must”, no Švedska ima i dobra vina koja se uzgajaju u pokrajini Skåne, a upravo je po njima i cijela pokrajina poznata. Za izlazak svakako treba odabrati barove i klubove oko trga Järntorget, a upravo ćete tamo pronaći dobre žive svirke i to svakodnevno. Ako tražite preporuku konkretnog mjesta, svakako je dobar odabir pub imena “The Rover” koji je posebno popularan među lokalnim stanovništvom.

Jesi li naučila koju zanimljivu riječ? Švedski mi malo zvuči kao da je ključ uspjeha kod govora gutanje riječi, pa ima li u tome istine?

Nije gutanje riječi nego je stvar jezika. Jozefina, koja nam je bila vodič je ravnateljica škole za strance te nam je objasnila kako je stvar vježbe i jezika, čak nam je otkrila da si je ona sama namještala jezik kako bi imala pravilan izgovor. S kolegicom smo jedan dan provele u školi u kojoj su nas svi grlili i s oduševljenjem primili i zaista smo naučile mnoge riječi. Ako imate znanje engleskog i njemačkog, švedski nije teško za naučiti. Jedna korisna riječ – Puss ili po hrvatskom Pusa. ;)

Foto: Göran Assner/imagebank.sweden.se
Foto: Göran Assner/imagebank.sweden.se

Što od atrakcija bi preporučila našim manijacima za posjet?

Mi smo u Švedskoj bile u veljači pa je bilo zaista hladno. Unatoč tome, Švedska ima brojne atrakcije koje su na zatvorenome, a svaki turist svakako treba posjetiti Göteborg City Museum (gradski muzej), Göteborg Natural History Museum (prirodoslovni muzej), Göteborg Museum of Art (muzej umjetnosti)i Nostalgicum (izložba posvećena 50tim i 60tim godinama prošlog stoljeća. Sve muzeje Göteborga možete vidjeti ovdje. Također biste trebali posjetiti tvornicu automobila Volvo, što je posebno zanimljivo svim ljubiteljima automobila.

Jesi li uočila nešto posebno, čega primjerice u Hrvatskoj nema?

Ima jedna zanimljiva stvar, a to su električni autobusi koji se napajaju iz obnovljivih izvora energije, a u kojima svaki putnik može besplatno napuniti svoj mobitel. Njihova mreža autobusa i sama infrastruktura su među najmodernijima na svijetu, a mogu slobodno reći kako su upravo autobusi atrakcija za sebe.

Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Što se cijena tiče, što očekivati? Vele da što sjevernije, tim skuplje. Ima u tome istine ili je to puki mit?

Ne bih rekla da je skupo za živjeti, a to ću i argumentirati. Najniža plaća u Švedskoj je cca 20.000,00 kn, ako imate diplomu, odmah ste na 35.000,00 kn (naravno, govorimo bruto). Najskuplji stan je cca 10.000,00 kn za obitelj, kojeg je jako teško dobiti zato što jednostavno nema dosta stanova, a ne žele graditi nove jer imaju velike probleme s pridošlicama. Hrana je skupa, a najskuplje je povrće i voće, čak par puta skuplje nego kod nas. Zanimljivo je to što smo na policama u supermarketu pronašli neke naše proizvode kao što su Kraš napolitanke, a ono što je još interesantnije je činjenica kako nisu ništa skuplje nego kod nas. Šveđani imaju mnogo beneficija kojih nema u Hrvatskoj, npr. oni ne plaćaju vodu. :) Kratko i jasno, s mjesečnim prihodima možete dosta ušparati i lagodno živjeti.

IMAG0439
Naravno da smo pronašle i KRAŠ napolitanke :)

Kad spominjem stan, reći ću da je zanimljivo to kako ljudi nemaju perilice rublja u stanovima već su iste u podrumima u zgradama i da bi iste koristili se morate zapisati kad želite prati veš. Stanovi su građeni u 70-im godinama, a izgledaju kao da su napravljeni prošle godine.

Kava? Ja kao veliki kavopija popijem barem 5 kava dnevno. Koliko bi me to koštalo. Imaš koji savjet za mene?

Ja sam isto kavopija i cijena kave varira od kafića do kafića. Neki prosjek cca 15 kn.

coffee-cup-working-happy

I za kraj…Imaš li neku posebnu anegdotu koja te zadesila na putovanju?

Hm. Kad malo bolje razmislim – imam. Naime, po dolasku u Göteborg napravile smo plan, koji je uključivao kupanje na bazenima. To je bilo fora, no vidjele smo ipak malo previše. Uglavnom, muške i ženske svlačionice su odvojene, no u svlačionicama su svi goli… Naši zalutali pogledi nisu mogli sakriti naše čuđenje jer kod nas je to dosta konzervativno, dok su tamo svi lepršali svojim “ljepoticama” i inim oblinama. :P Oni su jako otvoreni narod.

Hvala ti puno Martina!

Tusen tack – Puno hvala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here