Dogodi se tako tijekom povijesti da u jednom gradu postoji ugostiteljski objekt koji odiše nekom posebnošću. Također, dogodi se katkad da se povijest ponovi. Upravo je to slučaj s Gradskom kavanom Čakovec, kojoj su novi vlasnici vratili stari sjaj. S druge strane, ti isti vlasnici u drugom ugostiteljskom objektu pišu povijest iz samog početka i to već nekoliko godina. Gradska kavana Čakovec i Patrix Bar na sjeveru Hrvatske, samo 100 km udaljeni od Zagreba, lice su i naličje posebnosti.

Znate li da je riječ o prvoj gradskoj kavani u Čakovcu, staroj više od 100 godina?

Zgradu Gradske kavane uredio je 1913. godine odvjetnik Rudolf Wollak, tadašnji joj vlasnik. Ideju za uređenje pronašao je u budimpeštanskoj kavani Otton. Između dva svjetska rata preuzeo ju je bračni par Legenstein, čime kavana Royal postaje centar društvenog, sportskog i kulturnog života.

stara gradska kavana čakovec

Danas, 100 godina kasnije, slava se ponavlja i crpi snagu svoje povijesti. Sadašnji vlasnici Vesna i Patrik Pintarić 2016. su godine vratili Gradskoj kavani Čakovec stari sjaj i pravi kavansko-građanski štih koji se osjeti čim otvorite masivna drvena vrata na ovoj velebnoj zgradi. Poštujući njezine temelje u doslovnom i prenesenom smislu riječi, novi su vlasnici upotpunili ugostiteljsku ponudu bogatim programima.

Jeste li čuli onu staru bečku „Ne kod kuće, a ipak doma!“ ?

Glazbene i književne večeri, predstavljanja autorskih djela, kvizovi, a trenutno i Advent u Gradskoj kavani… Samo su neka od događanja koja ispunjavaju prostranu unutrašnjost kavane kada to ne čine ugodne note lagane jazz, blues ili slične glazbe.

Gradska kavana Čakovec

Velikim je dijelom spomenuta glazba čini omiljenim odredištem svima željnima ugodnog razgovora i druženja s prijateljima ili ljubavnih šaputanja u udobnim foteljama uz blagu svjetlost. Ugodan interijer romantično upotpunjuju klavir i slavna Ivekovićeva slika Petra Zrinskog koji se oprašta s Katarinom Zrinski prije odlaska u Bečko Novo Mjesto. Vlasnik Patrik je bivši aktivni član Zrinske garde Čakovec, pa mu ova slika ima poseban značaj.

„Ne kod kuće, a ipak doma!“ stara je bečka izreka ispisana iznad Muzejske kutije i njezino se značenje utapa u prostor.

U čast i slast

Čim uđete u prostor, sladokuscima pogled bježi u smjeru hladnjaka čija ponuda pršti slasticama koje mogu pojesti uz čaj ili kavu. Tu su ponudu obogatili i tortom osmišljenom u čast obitelji Legenstein. Ova iznimna poslastica ponosna je poveznica Gradske kavane nekad i danas.

Legenstein torta

Iskustvo u ugostiteljstvu stečeno u Patrix Baru, somelijerstvu i putovanjima

Svoje su iskustvo u ugostiteljstvu vlasnici kavane „brusili“ u Patrixu, mjestu koje se u bogatoj konkurenciji drži visoko pozicioniran već nekoliko godina, točnije 7. Taj je bar svoju slavu od temelja izgradio sam, a vlasnici su mu udahnuli život i dušu. Da je u tome uspio svjedoči podosta veliki prostor koji je uvijek pun, a vikendom krcat.

patrix bar

Uz najbolju ponudu vina i piva u gradu, Patrix Bar mjesto je za dobru zabavu. Čim uđete, dočeka vas veseli žamor mnogobrojnih glasova i uvijek dobro raspoloženo osoblje koje će vam nabaciti osmijeh na lice. Večernje svirke ili karaoke hit su ovog bara, a ugodan interijer mnogi odabiru kao mjesto za jutarnju kavu. Kad sjednete kraj kamina na čašu kuhanog vina, osjećate se kao kod kuće.

patrix bar

Gradska kavana Čakovec i Patrix bar lice su i naličje posebnosti. Pronađite na njihovim stranicama neki od događaja u Patrix baru i Gradskoj kavani Čakovec ili se počastite kavom i kolačem i saznajte po čemu su posebni!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here