Guinness je suho „stout“ pivo tamne boje i izvorno se proizvodi u Dublinu još od davne 1759. godine. Nastalo je u pivovari Arthura Guinnessa po kojem dobiva i naziv. Još dan danas njezina lokacija je St. James Gate Brewery u Dublinu. Pivo se radi od vode, ječma, ekstrakta pečenog slada, hmelja i pivskog kvasca, a tamna boja i specifičan, danas već prepoznatljiv okus dobivaju se dodavanjem prženog ječma. Zanimljivo je što sadrži samo 198 kcal.

dublin-guniess-storehouse3

Kad se odlučite posjetiti ovu predivnu zemlju, dovoljno je samo ući u pub, koračati prema šanku i držati prst u znaku. Svaki malo bolji konobar znat će da ste naručili pintu Guinnessa. Naravno, ako će vas uspjeti uočiti, jer irski pubovi uvijek su krcati dobroćudnim i ljubaznim gostima.

Ovo pivo zahtijeva posebnu tehniku ispijanja, a posebice točenja. To čete najbolje naučiti u Guinness Store House, jednoj od najpoznatijih irskih turističkih atrakcija koju svaki ljubitelj piva mora barem jednom u životu posjetiti. Na čak 7 katova ispričana je cijela povijest, a očekuju vas interaktivni video paneli, drvene bačve, hmelj, voda od koje se radi pivo, sve dosadašnje reklame, transparenti, pakiranja, a možete sresti čak i Arthura kako vam se obraća s ekrana. Kako se približavate vrhu, o pivu znate sve više i više, a posjetiteljima je omogućen čak i tečaj točenja piva. Iz vlastitog iskustva znamo da su redovi za čekanje uvijek veliki.

dublin-guniess-storehouse2

Da bi pinta bila savršena, za točenje je potrebno 119,5 sekundi pod kutom od 45 stupnjeva. Zanimljivo je da pivo ne možete ispijati odmah nakon točenja jer je potrebno da se slegne. Većina Iraca će vas trknuti po glavi ako odmah krenete uživati u ovoj pivskoj poslastici. Stanka za odležavanje traje tako dugo dok pivo ne postane boje crvenog rubina. Ne, nije crno već boje crvenog rubina.

Obavezno posjetite tasting corner  gdje će vas upoznati s načinom kako se piva ispija, dati vam čašicu Guinnessa i ispričati vam da ovo radite upravo onako kako to rade i oni koji su u pivovari zaduženi za kušanje i isprobavanje kvalitete proizvedenog piva. Postavljeni su čak i stupovi iz kojih se u obliku dima šire arome piva. Čin čin na zvono kako je to nekad i Arthur radio, i ispijanje može početi. Samo pazite, slušajte pod kojim kutom morate držati čašu. Ispravno ste je popili ako vam u čaši ostane pjene.

dublin-guniess-storehouse1

Na samom vrhu nalazi se Gravity bar s kojeg se pruža izvanredan pogled na irsku prijestolnicu. Kupnjom ulaznice dobivate pintu Guinnessa, a ako prije niste shvatili kako je morate popiti, osoblje će vam to rado još jednom objasniti. Sláinte! (živjeli).

dublin-guniess-storehouse6

Poželite li posjetiti Guinness Storehouse savjetujemo vam da svoju ulaznicu rezervirate online i osigurate si 30% popusta. Više informacija potražite na www.guinness-storehouse.com

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here