Kada razmišljate o Beču što vam prvo padne na pamet? Siguran sam da kultura, umjetnost, Sisi, bečka šnicla, kočije i pokoja kasekreiner wurst. A je su li vam ikada, pri pomisli na Beč, pale na pamet ogromne kornjače, raže, morski psi i majmuni? Ne, ne govorim o zoološkom vrtu kraj dvorca Schönbrunn, dopustite da vam predstavim akvarij u samom središtu grada koji se prostire u vis na deset katova.

izvor: www.haus-des-meeres.at/
izvor: www.haus-des-meeres.at/

Ratna ostavština u društvenoj funkciji

Haus des Meeres je ZOO akvarij s ponešto teraristike. U njemu su svoj dom dobile poneke ptice, nekoliko slatkih majmuna, veliki krokodili i mnoštvo riba. Sam Haus des Meeres smješten je u betonskom čudovištu od 50 metara visine. Zgrada potječe iz II. Svjetskog rata, kada su za obranu od zračnih napada, izgrađeni ogromni betonski ‘stupovi’ s postoljima za protu avionske topove i s 3 metara debelim zidovima – tzv. Flaktürme. Takvi tornjevi bili su građeni diljem Njemačke i Austrije, a ovi u Beču su jedini ‘preživjeli’ do danas. Tornjevi su se uvijek gradili u paru, odnosno dva modela – G i L. Veći toranj uvijek je bio borbeni, a manji toranj bio je zapovjedni. Bečki toranj, odnosno tornjevi, izgrađeni su za samo 10 mjeseci i od onda ponosno stoje na svom mjestu.

Foto: Marko Tarandek
Foto: Marko Tarandek

Prvotno nastao kao potreba u borbi, Bečki toranj danas ima potpuno drugačiju funkciju. Kuća mora, u prijevodu na naški, prostire se na preko 4000 m2 i čini ga zbirka s više od 10 000 životinja. Najveći dio zauzimaju akvariji s životinjskim i biljnim svijetom Sredozemnog mora, ali naići ćete na mnoge primjerke životinja iz drugih slanih i slatkih voda. U svibnju 2007. godine Haus der Meeres opremljen je akvarijem zapremnine 300 000 litara, što ga čini najvećim akvarijem u Austriji. Taj akvarij prostire se na 3 kata a zanimljivo je vidjeti životinje iz tri različite perspektive – odozdo, u ravnini i odozgo. Osim mnogih vodenih vrsta, Haus des Meeres skriva poprilično zavidan broj tropskih ptica i majmuna koji se neprestano šeću prostranim odjeljcima i prolazima za posjetitelje. Pokazao bih vam selfi koji sam snimio s jednim od preslatkih majmuna, ali žalosno je da je on ispao puno ljepši na fotki od mene. Šalu na stranu, opuštenost majmuna i ptica vidljiva je na svakom koraku. Hranjenje i diranje majmuna je zabranjeno, ali kako odoljeti tom porivu kada vam tako slatko stvorenje dođe na svega par centimetara od glave i znatiželjno vas njuška. Ali, pravila su postavljena s razlogom i njih se treba pridržavati, hvala Bogu pa majmuni ne znaju za takva pravila.

Foto: Marko Tarandek
Foto: Marko Tarandek

Impresivan vodeni svijet

Sam ulazak u zgradu je poprilično impresivan. Odmah kako uđete ispred kase, pogled će vam privući strašno stvorenje koje se bezbrižno kupa, ili naslađuje, iznad vaših glava – bez brige, tete na kasi su već navikle na to da ih ne čujete prvih desetak sekundi kako uđete u prostor. Strop lobija je ustvari pod akvarija u kojem se nalaze krokodili i brojne kornjače. Tako imate prilike vidjeti kako izgleda krokodil s donje strane, ali i s gornje strane, odnosno kako dozvoljava da se po njegovim leđima ‘pentra’ dosadna kornjača. Mislio sam da krokodili nisu strpljive životinje, ali su me sad uvjerili u suprotno. Sam prostor u kojem se nalaze krokodili zapravo je manji prikaz staništa u kojem žive majmuni, kornjače, šarene ptice i strašni krokodili. Prostor je poprilično vlažan i s visokom temperaturom, što u pravilu odgovara životinjama ali ne i meni.

Foto: Marko Tarandek
Foto: Marko Tarandek

Na desetom katu smjestio se vrh ogromnog akvarija i tu imate priliku vidjeti raže, morskog psa i mnoštvo drugih, meni nepoznatih riba, kako nesmetano plivaju i zadivljuju posjetitelje. Raže su posebno zanimljive kada se donjim dijelom tijela okrenu prema staklu pa izgleda kao da se smiju posjetiteljima. Deseti kat je rezerviran isto tako i za restoran u kojem možete popiti kavu ili pojesti kolač, a s terase se pruža prekrasan pogled od 360 stupnjeva na cijeli grad.

Bili vi ljubitelj prirode i morskih životinja ili ne, Haus des Meeres svakako je vrijedan vaše pažnje i posjete. Vjerujte mi, izaći ćete van bez riječi i s mnoštvo pitanja na koje ćete tražiti odgovor od dr. Googla.

Cijena ulaznica za odrasle je 16,70 eura, djeca od 6 – 15 godina za ulaznicu će trebati izdvojiti 7,60, a studenti i umirovljenici 12,50 eura. Iste možete kupiti online, moja preporuka, obzirom da je Kuća mora jedna od najposjećenijih atrakcija u Beču redovi za ulaznice su poprilično dugački. Akvarij je otvoren svaki dan, uključujući i blagdane, od 9.00 – 18.00 sati, osim četvrtkom kada je radno vrijeme produženo do 21.00 sat.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here