Želite li ovaj vikend provesti uistinu posebno posjetite jedan od prekrasnih hrvatskih dvoraca koji će vam omogućiti kratki, ali nezaboravan povratak u prošlost. Hrvatsko je zagorje regija koju krasi najviše dvoraca, čak pedesetak, a mnogi od njih otvoreni su za javnost koja u njima može doživjeti nezaboravnu renesansnu šetnju. Želite li nakratko postati princeza, kralj ili vitez, krenite zaputite se prema „Zagorskim bregima“ i istražite jednu od starih utvrda.

Veliki Tabor - Dvorac - Hrvatska - VikendManijaci (5)
Unutrašnje dvorište utvrde je u potpunosti obnovljeno

U svakom slučaju, nećete pogriješiti ako posjetite dvorac „Veliki tabor“, prvorazredni spomenik najviše kategorije prema UNESCO-u, koji se smjestio na 333 metara viskom brežuljku u zapadnom Zagorju. Njegovi najstariji dijelovi potječu iz 12. stoljeća, a današnji je izgled konačno poprimio u 16. stoljeću. Spoj srednjeg vijeka i renesanse čine ovaj dvorac još posebnijim čuvarem Zagorja. I zaista, dvorac, koji se smjestio u blizini Desinića, budno motri gotovo cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku, ali i šire područje. Pogled se pruža sve od Medvednice na jugu do mađarskih ravnica na istoku.

Iako je potvrđeno da dvorac potječe iz 12. stoljeća, postoji nekoliko legenda vezanih uz njegovu prošlost. Jedna tvrdi da se dvorac smjestio na nekadašnjem otoku Panonskog mora, a druga da je na njegovom mjestu prije stajala mala rimska utvrda. Ipak, potvrđeno je da je današnji izgled dvorcu podarila plemićka obitelj Rattkay tijekom 16. stoljeća, od kada zadivljuje svojom monumentalnošću i ljepotom.

Interijer obiluje stilskim namještajom
Interijer obiluje stilskim namještajom

Dvorac ostavlja nenadmašan dojam na posjetitelje i svojim interijerom i eksterijerom. Pogled na njega, iz daljine, uistinu ostavlja bez daha. „Veliki tabor“ ponosno stoji sam na brežuljku ukrašen kulama koje mu daju dojam još veće snage. Izgleda kao da je Veliki tabor zaustavio vrijeme i da i dalje ponosno obavlja svoju zadaću obrane od neprijatelja. U njegovoj je unutrašnjosti pak uređeno nekoliko galerija, možete vidjeti nekadašnji vinski podrum i velike svečane dvorane. Na prvom se katu nalazi čak i kapela u kojoj je pohranjena lubanja Veronike Desiničke.

Jedna od uređenih soba muzejskog postava
Jedna od uređenih soba muzejskog postava

„Veliki tabor“ jedan je od najočuvanijih dvoraca u hrvatskoj što ga čini vrlo vrijednim predstavnikom fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj. Njegova je ljepota još naglašenija od kada je 2011. godine završena njegova višegodišnja obnova. Dvorac je od tada otvoren javnosti te predstavlja prekrasan muzej i izletište, u vlasništvu Republike Hrvatske.

Pogled iz unutarnjeg dvorišta
Pogled iz unutarnjeg dvorišta

Osim što je nakon obnove otvoren muzej sa stalnim postavama „Veliki tabor u svjetlu otkrića“ i „Vrijeme utvrda – plemićki grad Vrbovec“, u muzeju se može uživati i u brojnim drugim sadržajima i radionicama. Pri dolasku možete izabrati nekoliko tematskih tura tijekom kojih ćete čuti brojne legende i skrivene tajne dvorca. Tako možete saznati nešto više o arhitekturi dvorca, o Veroniki Desiničkoj, Rattkayevima i zagorskim legendama. Naravno, pripremljen je i bogat program za najmlađe kako bi im razgledavanje dvorca bilo što zanimljivije. Lutkarske predstave i radionice poput upoznavanja sa srednjovjekovnim oružjem učinit će im ovaj izlet nezaboravnim. Uostalom, izlet u „Veliki tabor“ bit će zasigurno odlično proveden dan za cijelu obitelj!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here