Smješteni na jednoj od najboljih geografskih pozicija na svijetu, Istanbul je jedini grad koji se prostire na čak dva kontinenta – Europi i Aziji. S preko 14 milijuna stanovnika ovo je najveći grad u Turskoj, a ujedno i jedan od najvećih na svijetu.

Istanbul je zaista poseban, ne samo zbog povijesti koja seže još u doba prije Krista, već i zbog raznolikosti i multikulturalnosti koja vlada ovim gradom. Ako volite povijest, arhitekturu i umjesnost tada je Istanbul definitivno grad koji morate posjetiti, no valja naglasiti kako ovdje ima mnogo više od Aya Sofie, Sultanahmetove đamije ili Topkapi palače. Istanbul je grad koji je u punom smislu riječi živući muzej.

Grad mačaka, dobrog kebaba i ponekad bezobraznih uličnih prodavača očarati će vas i razočarati u isto vrijeme. Razočarati će vas pogled na siromaštvo koje je još uvijek vidljivo u pojedinim dijelovima grada, dok ćete s druge strane vidjeti stvari koje vjerojatno nikada u životu niste vidjeli.

Zbog svog strateškog položaja Istanbul je imao važno mjesto u povijesti u posljednjih 2000 godina. On je mjesto miješanja raznih kultura i religija, te u gradu možemo vidjeti mnoštvo povijesnih džamija, crkava, sinagoga i palača. Zbog toga je povijesno središte Istanbula 1985. godine upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.

Gradom dominiraju neboderi, shopping centri i moda svoje vrste. Naš najbolji savjet je da u Istanbulu probate čim više vremena provesti u gradu među ljudima, jer ipak, to je najbolji način za doživjeti ovu metropolu.

Valuta: Turska Lira (TL) / TL= 2,7kn

Službeni jezik: Turski


 

Dolazak do Istanbula

Pojavom Low Budget avionskih kompanija do Istanbula možete stići za manje od 2 sata i jeftinije od 500 kuna po osobi (za povratni let s uključenim taksama). Naša preporuka je da letove tražite iz Budimpešte jer od tamo vozi Wozz Air, a ako inzistirate na direktnom letu iz Zagreba tada vam je najbolja opcija Turkish Airlines koji povremeno izbaci neku akciju (obično su cijene letova dosta visoke, iznad 2000kn po osobi).

Istanbul ima dvije zračne luke. Prva i najveća Međunarodna zračna luka Atatürk u Yeşilköyu, udaljena svega 24 km od gradskog centra u europskom dijelu grada. Druga, nešto modernija, je Međunarodna zračna luka Sabiha Gökçen koja se nalazi na azijskoj strani grada, udaljena 20 km od grada, te 45 km istočno od europskog centra grada.

Obje zračne luke su dobro povezane s centrom, a u nastavku vam donosimo više informacija o cijenama karata i voznim redovima.

Atatürk  – Taksim

Najbrži način za dolazak/odlazak je taksi koji će vas koštati do 30 do 35 turskih lira (i više ako se unaprijed ne dogovorite), što vam je oko 130-150 kuna. Iako je udaljenost od grada svega 20 kilometara, ovaj put može potrajati i nekoliko sati, no ako imate sreće i na cestama nema previše prometa do njega (ili do centra) ćete stići za pola sata.

Druga opcija vam je da odaberete Shuttle bus (postoje mnoge tvrtke koje voze), a predlažemo vam da po dolasku u hotel upitate na recepciji za više informacija, jer svaki hotel ima svojeg prijevoznika. Ovo je sigurna opcija iako na prvu ne zvuči baš tako, a koštati će vas oko 11 turskih lira.  Ako tražite autobusni prijevoz, predlažemo vam da odaberete Havatas kompaniju koja vozi na Atatürk i na Sabiha Gökçen zračnu luku.

Tu je i željeznica kojom isto možete stići do aerodroma ali ona vozi samo po europskom dijelu grada i trebat će Vam oko 30 – 35 minuta. Cijena je oko  0, 75 Eura u jednom smjeru.

Sabiha Gökçen – Taksim

Zračna luka Sabiha Gökçen se nalazi oko 45 kilometara istočno od centra grada na Azijskoj strani Istanbula. Iako vam je najbrža opcija taxi (ujedno i najskuplja opcija), naša preporuka je da ispred zračne luke potražite Havatas autobus koji će vas najbrže i najjeftinije (sigurno i klimatizirano) dovesti do Taksima ili do Sultanahmeta.

Ako vam se žuri i želite stići čim prije do centra predlažemo vam da idete direktno do Taksima (13 turiskih lira), a ako želite vidjeti nešto od grada (put traje možda 30 minuta više), predlažemo da uhvatite bus do Kadikoya i tamo sjednete na trajekt do Eminönü Gezi İskelesi luke koja se nalazi tik do Galata mosta (7 turiskih lira za bus do Kadikoya i 3 lire za trajekt). Više informacija potražite na www.havatas.com

Javni prijevoz u Istanbulu

Iako će vam na prvi pogled Istanbul djelovati kao grad u kojem je javni prijevoz muka za sebe, to i nije baš istina. Mi vam savjetujemo da čim više stvari koje možete prođete pješke, a ako trebate do neke četvrti koja je udaljena od centra imate na raspolaganju autobus, uspinjaču, podzemnu željeznicu, laku željeznicu, tramvaj, prigradsku željeznicu trajekt, morski autobus, žičaru i Marmaray!

Karta željeznice i Metrobusa


 

Četvrti Istanbula

Istanbul Četvrti

Povijesni poluotok na kojem se nalazi stari Carigrad sastoji se od dva okruga: Eminönü i Fatih. Ovo područje koje se naziva Stambul u kasnijem osmanskom razdoblju nalazi se na južnim obalama Zlatnog roga, koji odvaja stari grad od sjevernog dijela na europskoj strani koje se nazivalo Pera (što znači „druga strana”) u srednjovjekovnom razdoblju, a danas nosi naziv Beyoğlu. Povijesni poluotok završava s Teodezijevim zidinama na zapadu, gdje se nalaze Zlatna vrata, zajedno s tvrđavom Yedikule. Poluotok opasuje Mramorno more na jugu i Bospor na istoku.

Sjeverno od Zlatnog roga povijesni je Beyoğlu (srednjevjekovna tvrđava Galata) i okrug Beşiktaş gdje se nalazi Ciragan Kempinski Palace i Dolmabahçe palača, uz koju su brojna bivša sela, kao Ortaköy (ovdje se nalazi predivna đamija s pogledom na most koji prelazi preko Bospora) i Bebek na obalama Bospora. I na europskoj i na azijskoj strani Bospora nalaze se ljetnikovci (Yalı) koje su gradili bogati stanovnici.

Četvrti Üsküdar (bivši Chrysopolis, kasnije Scutari) i Kadıköy (bivši Chalcedon) nalaze se na azijskoj strani, te su prije bili odvojeni gradovi, kao i Pera. Danas se u njima nalaze stambene i poslovne zone, te u njima živi oko trećina istanbulskog stanovništva.

Poslovni i stambeni neboderi većinom se nalaze u sjevernim područjima europske strane grada, pogotovo u poslovnim okruzima, kao Levent, Maslak i Etiler, koji se nalaze između Bosporskog mosta i Fatih Sultan Mehmet mosta.


TOP atrakcije u Istanbulu

Kroz povijest Istanbul je bio pod rukama brojnih vladara koji su iza sebe ostavili zaista bogatu ostavštinu koja i dan danas ponosno stoji kao simbol na neka davna vremena kada je Istanbul bio jedno od najvećih središta na svijetu.

Aja Sofija


Aja Sofija je jedan od najpoznatijih muzeja Istanbula, smještena u samom centru grada u jednoj od najstarijih četvrti Sultanahmetu. Iako je izgrađena  kao kršćanska crkva, kasnije je pretvorena u đamiju, a potom u muzej.  Aja Sofija je izgrađena u doba vladavine cara Justinijana. Jedno od najvećih graditeljskih dostignuća u povijesti čovječanstva izgrađeno je za samo pet godina: od 532. do 537. Crkva je bila posvećena Kristu kao utjelovljenju Svete Mudrosti. Izgrađena je od kamena i opeke, visoka 55 metara, a promjer kupole je 31 metar.

Lokakcija: Aya Sofya Medanı, Sultanahmet

www.ayasofyamuzesi.gov.tr

Topkapi palača (Topkapi Sarayi)


Ako ste gledali seriju Sulejman Veličanstveni tada znate i više o ovoj palači i kako se u njoj živjelo nego li si mislite. Nalazi se u Sultanahmetu, tik do Aja Sofije i Sultanahmetove đamije, a zanimljivo je to što je upravo ova palača skoro 400 godina bila glavna rezidencija osmanskih sultana.  Palača je tada bila mjesto održavanje mnogih povijesnih državnih događaja i kraljevskih zabav, a danas je muzej koji ima veliku i vrijednu kolekciju spomenika i umjetnina (poput ogrtača i mača proroka Muhameda, ali i Hrvojevog misala), ali i jedno od glavnih turističkih atrakcija Istanbula.God. 1985., Topkapi Saraj je, zajedno s ostalim spomenicima “Povijesne jezgre Istanbula”, upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao “najbolji primjer kompleksa palače iz osmanskog razdoblja”.

Lokacija: Babıhümayun Caddesi, Gülhane Park

www.topkapisarayi.gov.tr

Plava đamija


Po mnogima puno ljepša od Aja Sofije, Plava đamija je smještena u samom srcu Istanbula, a izgrađena je kao poklon Sultana Ahmeta I svojim sugrađanima. Izgrađena od 1609. do 1616. godine, a ima ukupno 6 minerata (jedino đamija u Meki ima 6 minerata).

Lokacija: At meydanı, Sultanahmet

Cisterna Bazilike


U prošlosti Istanbula izgrađeno je mnogo podzemnih cisterni koje su opskrbljivale stanovnike grada, a Cisterna bazilike (Yerebatan Sarayı) je najveća od svih. Nalazi se 150 metara jugozapadno od Aja Sofije, ispod negdašnje antičke bazilike (po kojoj je dobila ime), a izgrađena je u 6. stoljeću, za vladavine bizantskog cara Justinijana I. Velikog.

Lokacija: Yerebatan Caddesi, Sultanahmet

www.yerebatan.com

Hipodrom


Hipodrom se nalazi tik do Plave đamije, a izgradio ga je Septimus Severus 203. godine. Hipodrom je davnih dana služio kao centralno mjesto društvenih zbivanja u Istanbulu, a danas je ovo mjesto samo prolaz, trg i mjesto okupljanja mladih umjetnika.

Location: At Meydanı, Sultanahmet

Arheološki muzej Istanbula


Želite li saznati više informacija o povijesti Istanbula, skoknite do Arheološkog muzeja koji  se nalazi udaljen svega nekoliko metara od Topkapi palače. Sastoji se od tri dijela: Arheološkog muzeja, Muzeja starih istočnjačkih zanata i muzeja Enameled Kiosk, a sva tri dijela ukupno sadrže preko milijun izložaka koji predstavljaju skoro svaku eru i civilizaciju u svjetskoj povijesti.

Lokacija: Gülhane Park, Sultanahmet

www.istanbularkeoloji.gov.tr

Veliki Bazar (Kapalı Çarşı)


Dobrodošli na najveću zatvorenu tržnicu na svijetu. Mjesto koje svakog dana posjeti nekoliko tisuća ljudi u potrazi za raznim dobrima, od hrane, preko tekstila do kože i stakla. U ovaj bazar možete ući na ukupno 11 ulaza a sadrži preko 4000 dućana raspoređenih u čak 60 ulica. U kompleksu se nalaze dvije džamije, mjenjačnice, policijska stanica, kafići i info-pult. Cjenkanje je obavezno na većini štandova, a ima i onih kod kojih su cijene fiksne te ne dozvoljavaju cjenjaknje. Bazar je otvoren svakog dana od 7:00 do 19:00.

Location: Beyazıt Meydanı, Beyazıt

http://www.kapalicarsi.org.tr/

Süleymaniye Mosque


Ova đamija je jedan od najprepoznatljivijih simbola Istanbula, izgrađena između 1549. i 1575. godine. Tik do đamije nalazi se predivno i zanimljivo Ottomansko groblje gdje su sahranjeni i SUltan Suleyman i njegova žena Haseki Hurrem Sultan (poznata kao i Rocelana)

Lokacija: Süleymaniye Caddesi, Beyazıt

Egipatski bazar, bazar začina


Iako je daleko najpopularniji Istanbulski bazar veliki natkriveni bazar, ovaj, iako nudi manje, ima malo bolju atmosferu. Smješteni je nasuprot Galata Mosta (Sultanahmet), a nudi začine kakve niste ni znali da postoje. Naš savjet je da ovu tržnicu posjetite prije 11 ujutro ili iza 4 popodne.

Dolmabahçe Palace


Ova palača nalazi se u četvrti Beşiktaş, a smještena je uz samu obalu Bospora. Palača je služila kao  dom brojnih sultana, a izgradio ju je Sultan Abdul Mecid I 1854. godine. Od njene izgradnje Topkapi palača više nije služila kao kuća Sultana, a zadnja osoba koje je u njoj živjela je bio poznati Turski predsjednik Ataturk. Nije ni upitno ako u njoj imate nešto za vidjeti, no moramo vas upozoriti kako ćete za ulaz u ovu palaču platiti čak 30 turskih lira, što je oko 80 kuna, a vaš posjet će trajati svega 30 minuta. Uz to, savjetujemo vam da svoju kartu kupite unaprijed jer su redovi čekanja veliki (čekati ćete i do 1 sat za kartu). Sve u svemu ovo mjesto vrijedi vidjeti.

  • ako ste odlučili posjetiti Dolmabahçe Palaču, savjetujemo vam da uzmete pola sata i popijete kavu u kafiću koji se nalazi nekoliko metara prije palače (kada siđete iz tramvajske stanice i hodate prema palači, kafić će se nalaziti iza parkirališta s desne strane).

Crkva Hora


Crkva Hora se smatra jednom od najljepših primjera bizantskih crkvi, najviše zbog prelijepih freski i mozaika u njezinoj unutrašnjosti. Smještena je na zapadnom djelu četvrti Edirnekapi (Fatih) svega 10 minuta pješaćenja od Sultanahmeta.  Ovo je jedna od atrakcija u Istanbulu, a iako nije velika poput drugih slavnih bizantskih crkava u Istanbulu (tek 742.5 m²), ona zasjenjuje ostale ljepotom svojih dekoracija.

Muzej Turske i Islamske umjetnosti


Muzej je smješten u palači Ibrahim Paše, a ako volite Ottomansku umjetnost, jednostavno ga morate posjetiti. U muzeju su izloženi brojni tepisi, tekstilni predmeti, keramika, kalifgrafija i izrezbareni predmeti od drva.

Mala Aja Sofija


Prije nego li je vladar Justantin izgradio pravu Aja Sofiju, morao je testirati znanja i vještine koja su potrebna za gradnju ovakve građevine te je tim povodom najprije izgradio minijaturnu verziju Aja Sofije. Iako nije grandiozna kao ona prava, svakako vam preporučujemo posjet.

Teodozijeve zidine


Teodozijeve zidine  su vanjske gradske Istanbula, izgrađene za vrijeme vladavine Teodozija II., vladara Istočnog Rimskog Carstva od 408.-450. godine. One su posljednji veliki fortifikacijski kompleks antike i jedan od najkompliciranijih i najraskošnijih obrambenih sustava koji je ikad izgrađen.

Toranj Galata


Ovaj toranj vidjeti ćete sa većine uzvišenih područja uz priobalni dio četvrti Sultanahmet, a to je zapravo visoki, stožastim krovom pokriven kameni cilindar koji dominira vizurom i nudi panoramski pogled na stari dio Istanbula i njegovu okolicu. S visinom od 66,9 metara, bio je najviša gradska struktura kada je sagrađen.

Valensov akvadukt


Služio je kao glavni izvor pitke vode za istočnorimsku prijestolnicu Konstantinopol, a ime je dobio po rimskom caru Valensu koji ga je dovršio u drugoj polovici 4. vijeka; iako je tijekom vremena bio oštećivan i izvan upotrebe, obnovljen je od strane otomanskih sultana i danas predstavlja jedno od najvećih istambulskih znamenitosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here