Foto: Budimpešta / picture by Moyan Brenn on Flickr

Ako volite putovati, imate tjedan dana godišnjeg odmora, nešto sitno budžeta za putovanje i puno volje i želje da upoznate neke od nama bliskih destinacija na malo drugačiji način, tada je ovo putovanje za vas! Puno europskih destinacija lako je dostupno vlakom, no ako do niste posjetili Budimpeštu, Beč, Bratislavu, i Ljubljanu, možda je vrijeme da to i učinite.

kata

Ovo putovanje započinje i završava u Zagrebu, a na vama je da sami odredite koliko dana želite provesti u svakoj od postaja. Naš savjet ćete pronaći ispod, no ukoliko ga želite modificirati prema svojim potrebama, to ćete lako i učiniti.

Zagreb – Budimpšeta

Foto: Frank Schmidt / Flickr
Foto: Frank Schmidt / Flickr

Trenutno postoje tek dvije linije koje svakodnevno povezuju Zagreb i Budimpeštu. Prvi vlak kreće nešto manje iza 10 sati iz Glavnog Zagrebačkog kolodvora, dok onaj posljednji odlazi u 14:30. Objema linijama je potrebno nešto manje od 7 sati vožnje da stigne do Budimpešte, no taj put nećete ni osjetiti obzirom na predivne ljepote pokraj kojih vlak prolazi.

Ako je ljeto i želite se kupati, savjet je da krenete s prvim vlakom ujutro, siđete dolje na jednoj od destinacija pokraj Balatona, okupate se i nastavite svoje putovanje prema Budimpešti. Naravno, čim pređete granicu, lokalnih vlakova prema Budimpešti vozi puno više, tako da razmislite o tome da svoje putovanje započnete u primjerice Nagykanizsi.

Kako bi upoznali sve ono što Budimpešta nudi, uzmite barem 3 dana za razgledavanje! Ako te zanima kako do Besplatnog razgleda grada, klikni ovdje.

Budimpešta – Bratislava

Bratislava

Ovdje je situacija malo drugačija. Vlakovi iz iz Budimpeštanskog kolodvora Ferencvaros prema bratislavskom kolodvoru Petrzalka  voze gotovo svakih sat vremena, a vožnja traje tek nešto manje od 4 sata.

Naša preporuka je da za razgledavanje Bratislave uzmete dva puna dana. Pogledaj naš vodič kroz Bratislavu ovdje.

Bratislava – Beč

Beč - Austrija

Beč je od Bratislave udaljen oko 60 kilometra, što ova dva grada čini među najbližim europskim metropolama. Dnevno ih povezuju zaista jako puno željezničkih linija, a vlak kreće svakih pola sata. Vožnja traje oko 55 minuta.

Naša preporuka je da za razgledavanje Bečka uzmete isto tako 2 cijela dana, a ako vas zanima kakve cijene vas u Beču očekuju, kliknite ovdje.

Beč – Ljubljana

pload-ob-ljubljanici-d.-wedam

Ovdje vam je na raspolaganju čak devet linija dnevno. Prvi vlak iz Beča prema LJubljani kreće u 07:55, dok onaj posljednji Beč napušta u 22:56. Potrebno je od 6 do 10 sati vožnje, ovisno koju liniju ste odabrali.

Za razgled Ljubljane biti će vam dovoljan jedan cijeli dan, no ako poželite skoknuti do Postojne ili možda čak malo do obale, svakako produžite svoj boravak.

Pogledajte naš vodič kroz Ljubljanu ovdje.

Ljubljana – Zagreb

Ljubljana je odlično povezana sa Zagrebom, a dnevno ih spaja čak 7 željezničkih linija. Jedan od drugog su udaljeni nešto manje od 200 kilometara, pa samim time i vožnja vlakom traje tek ugodnih dva sata.

Vozni redovi vlakova

Putujte uz pomoć Inter Rail karte

Za sve one koji ne znaju, Inter Rail je karta za putovanje Europom, a dolazi u dva oblika. Inter Rail globalna karta za putovanje kroz više zemalja Europe, te ona Inter Rail – One Country Pass za putovanje unutar jedne određene države.

InterRail  kartu može kupiti osoba s prebivalištem ili boravištem u bilo kojoj europskoj zemlji (kao i osobe s privremenim prebivalištem – smatra se osoba koja ima dokument kojim dokazuje boravak u  Europi  više od šest mjeseci). Pri kupnji karte potrebni su: datum rođenja, osobna iskaznica, putovnica ili potvrda o prebivalištu (stalno ili privremeno). Karte su registrirane i ne mogu se prenijeti.

Karte ne vrijede u zemlji iz koje dolazi putnik (npr. Hrvatskom državljaninu ne može biti polazna točka Hrvatska nego neki drugi Europski grad- tj. karta počinje vrijediti tek prelaskom Hrvatske granice). InterRail  karte mogu se izdati do tri mjeseca prije prvog dana polaska, a najkasnije 3 dana prije puta.

Pregledajte kartu Inter Rail destinacija

Karta Inter Rail Global Pass vrijedi u sljedećih 30 zemalja: Austrija, Belgija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Crna Gora, Danska, Finska, Francuska, Grčka, (Hrvatska), Italija, Irska, Luksemburg, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska , Švicarska, Švedska, Turska, Velika Britanija i pomorska služba Attica Group , koja vozi na relaciji između Italije i Grčke.

glenfinnan-viaduct,-scotland,-steam-train,-bridge-161057

INTERRAIL GLOBAL PASS FLEXI

Cijene su u Eurima- plaćanje u Kunama (cijene u Kn obračunavaju se po tečaju na dan kupnje)
Djeca ostvaruju popust od 50% na cijenu za odrasle

Mladi 2. razred Odrasli 2. razred Seniori 2.razred
5 dana u roku od  10 dana 192 264 238
10 dana u roku od 22 dana 281 374 338

Više informacija o tome kako do svoje karte možete potražiti na stranici Sta Putovanja.

 

Naslovna fotografija: picture by Moyan Brenn on Flickr

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here