Prvi dah života u Istri dogodio se rano, u starijem paleolitiku. Naime, procjenjuje se da je kameni udarač nađen  u špilji Šandalja kraj Pule star između 2 milijuna i 800 000 godina. Postoje također  nalazi iz neolitika, brončanog i željeznog doba, kada možemo govoriti o velikoj naseljenosti poluotoka, o čemu svjedoči  postojanje oko 400 gradina, specifičnih po tehnici gradnje-suhozidu, tehnici  i danas veoma cijenjenoj i impresivnoj.

Povijest Istre bogata je i turbulentna, razni su vladari gospodarili njome, zbog čega se i danas na mnogim područjima osjećaju utjecaji raznih isprepletenih kulturoloških krugova što još više pridonosi bogatstvu doživljaja – od Histra, koji se smatraju prvim stanovnicima i po kojima je dobila ime, preko Rimljana i Bizantinaca, avarsko-slavenskih upada, Karla Velikog i Venecije iz srednjovjekovnog perioda, Napoleona i nadalje..

Pula / Foto: Vikend Manijaci
Pula / Foto: Vikend Manijaci

Svako je razdoblje dalo svoj pečat ovoj maloj regiji, učinivši je u konačnici snažnijom i osebujnijom. A njeni su stanovnici prepoznali potencijal te osebujnosti, njegujući sve ono što su im prošla vremena ostavila u nasljeđe i pretvorili tako Istru u jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija koja zaista ima što za ponuditi tijekom sva četiri godišnja doba.

Istra je mjesto raznolikosti – čarobno morsko plavetnilo u obilju sunca, bjelina kamena i magičnost mirisnih, zelenih šuma, polja i vinograda čine savršeni sklad. Mnoštvo je uresa kojima je priroda velikodušno obdarila ovaj komadić planete-nacionalni park Brijuni – arhipelag sastavljen od 14 otoka, zanimljiv je dodir  prirode, autohtonih i alohtonih vrsta raskošne flore i faune s povijesnom baštinom – lokaliteti i objekti (od neolitika nadalje) što čine riznicu bogate umjetničke i povijesne vrijednosti. Zatim Limski zaljev, park prirode Učka, Motovunska šuma, Rt Kamenjak, špilja Mramornica tek su neke od brojnih prirodnih atrakcija u kojima možete doživjeti uranjanje u prirodu, plodove i blagodati koje skriva.

Ulaz u Hum - najmanji grad na svjetu / Foto: Vikend Manijaci
Ulaz u Hum – najmanji grad na svjetu / Foto: Vikend Manijaci

Kada govorimo o plodovima prirode, Istra je prvenstveno poznata po maslini i vinovoj lozi, mediteranskim kulturama od iznimne kvalitete u ovom podneblju-stoga su vina i maslinovo ulje simboli Istre. Tu su, naravno, i neizostavni tartufi,  skupocjene gljive sakrivene u njedrima zemlje. Predstavljaju vrhunsku deliciju, a istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu. Riba, školjke, mekušci, divljač, povrće, divlje raslinje u opojnosti aromatičnih začina, vina i ulja dio su raskoši i čarolije istarske kuhinje, stoga doživite Istru i kroz enogastronomsku dimenziju, zasigurno će doživljaj biti nezaboravan!

Istra je predivna i s mora! / Foto: TZ Istra
Istra je predivna i s mora! / Foto: TZ Istra

Gradovi i sela u Istri, kako u priobalju, tako i u unutrašnjosti, također su dio ove regije koji će zaintrigirati vaša osjetila, pobuditi ushit, razigrati maštu. Osvojit će vas svojim šarmom i ljupkošću ili pak velebnim graditeljskim ostvarenjima i spomenicima što evociraju davna vremena i svjedoče burnu povijest. Tu ćete se moći prepustiti bogatoj kulturnoj ponudi u vidu koncerata, izložbi, različitih manifestacija, filmskih festivala i brojnih drugih sadržaja. Obzirom da se u gradovima rodila i stvarala bogata povijesno-kulturna baština Istre, upoznajmo neke od njih.

Rovinj / Foto: Vikend Manijaci
Rovinj / Foto: Vikend Manijaci

Za grad Pulu imamo zapise o trajnom naseljavanju još iz 10. st. prije Krista. U rimskih vremena ona je bila administrativno središte Istre, a danas  predstavlja najveći gospodarski i kulturni centar Istre. Razne povijesne faze i promjene vladavina stvorile su raznovrsno arhitektonsko bogatstvo, od kojih je svakako najznačajnija poznata pulska Arena. Ona je jedna od najsačuvanijih rimskih amfiteatara u svijetu. Danas u njoj možete uživati visoko kvalitetna kulturna događanja, od koncerata do filmskih festivala, a osim sadržaja tih programa, svakako ćete doživjeti i zadivljujuće blizak susret s rimskom poviješću, kojom ova impozantna građevina odiše.

Tek par kilometara dalje od Pule smješteni su gradići Vodnjan i Fažana. Kupajući se možete ugledati otočje Brijuni, jedini nacionalni park u Istri.

Brijuni / Foto: TZ Istra
Brijuni / Foto: TZ Istra

No ako krenete u unutrašnjost Istre naići ćete na gradiće, zapravo srednjovjekovne gradove utvrde; Grožnjan, Motovun ili Buzet koji će vam pružiti spokoj i privatnost odmora, obogaćen vrhunskom gastronomskom i vinarskom turističkom ponudom.  Motovun, gradić na brdu poznat još od prapovijesti, poseban je i po čuvenoj Motovunskoj šumi koja je stanište najboljih tartufa na svijetu. Bogatu kulturnu ponudu nudi Pazin, u čijoj (nekad habsburgofskoj) utvrdi Kaštel danas djeluje Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina.

Nadahnjujuće umjetničko iskustvo svakako možete doživjeti u Labinu, gradu prepunom umjetničkih ateljea. Spustivši se do mora u Rabac, upoznat ćete nekadašnje ribarsko naselje, a danas biser Istre bogate turističke ponude.

Aktivnosti na plaži ne nedostaje / Foto: TZ Istra
Aktivnosti na plaži ne nedostaje / Foto: TZ Istra

Ako pak krenete drugom, zapadnom obalom Istre, nakon Medulina i Pule nezaobilazni grad za posjet svakako je Rovinj. Ovaj gradić i danas ima očuvanu visoku stjenovitu obalu i kuće izgrađene na liticama,dok je prema kopnu okružen čvrstim bedemima. Atmosfera ovog grada neprepričljivo je sentimentalna, a vrhunac takvog doživljaja daje crkva svete Eufemije, barokna građevina venecijanskog stila. Sagrađena na brdašcu do kojeg vode sve uličice ovog grada, i predstavlja najvažniji kulturni spomenik Rovinja.

Vrsar i Funtana, mala ribarska naselja između Poreča i Limskog kanala sa svojim neponovljivim arhipelagom idiličnih otoka, zelenim ugođajem i kristalno čistim morem nude vam savršene uvjete za odmor.

Pulska arena / Foto: Vikend Manijaci
Pulska arena / Foto: Vikend Manijaci

A kulturni spomenik, toliko značajan da je uvršten u popis svjetske kulturne baštine od strane UNESCO-a, jest Eufrazijeva bazilika u Poreču. Sagrađena je u VI. stoljeću, u bizantskom stilu. Mozaici kojima je oslikana predstavljaju jedno od najljepših sačuvanih bizantskih djela  na svijetu. Poreč, osim ljepote svojih ulica i građevina, iz kojih je vidljivo da je ovaj grad nekadašnja rimska kolonija, nudi široku paletu turističkih usluga. Osim prekrasne razvedene obale i tajnovitih otočića, vrhunskih gastronomskih i smještajnih kapaciteta, prepun je i zabavnih i sportskih sadržaja. U zadnje vrijeme poznat je i kao odredište brojnih sportaša iz različitih krajeva svijeta.

Eufrazijeva bazilika u poreču - detalj / Foto: Vikend Manijaci
Eufrazijeva bazilika u poreču – detalj / Foto: Vikend Manijaci

Ipak, centralno mjesto sportskih sadržaja u Istri svakako nudi grad Umag. Ovaj grad osim prekrasnih plaža i hotela nudi i područja specifično uređena za jahanje, šetnju, vožnju biciklom te gotovo stotinjak teniskih terena. Također, Umag je domaćin poznatog ATP turnira koji svako ljeto, uz popratne sadržaje, privuče čak više od 70 000 gostiju.

Gostiju ne nedostaje i u Novigradu, gradiću koji datira još iz antičkog doba. Iako nekad ribarski grad, danas mu turizam predstavlja jednu od najvažnijih gospodarskih grana. Od kulturnih znamenitosti možemo istaknuti Novigradski Lapidarij, muzeološku zbirku 93 kamena spomenika iz antičkog i srednjevjekovnog doba.  Župna crkva Svetog Pelagija i Svetog Maksima, nastala u ranokršćanskom razdoblju, danas je trobrodna bazilika u čijoj je unutrašnjosti duboki kor s baroknim oltarom ispred kojeg se nalazi ranoromanička kripta. Ta kripta jedina je takva u Istri i jedna od rijetkih u Hrvatskoj.

Istra 100 milja utrka - Motovun / Foto: Vikend Manijaci
Istra 100 milja utrka – Motovun / Foto: Vikend Manijaci

Uistinu je teško sažeti doživljaje i mogućnosti koje vam Istra može pružiti. Ona je jedna od najrazvijenijih hrvatskih regija, i njena usmjerenost na očuvanje autentičnog i njegovanje kulturno-povijesno-gastronomske baštine u spoju sa kvalitetnom uslužnom djelatnošću, a sve to smješteno u njene zadivljujuće prirodne ljepote, zapravo je i više od pozivnice da ju posjetite.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here