Uzgajalište brancina - Fonda

Nitko ozbiljan neće planirati ljetni godišnji u Sloveniji. Ipak je to država koja ima tek 47 kilometara obale, pa nije ni za očekivati da će svi pohrliti baš tamo. Postalo bi pomalo gužvasto. No, kako sam proteklih godinu-dvije često poslom odlazio upravo na slovensku obalu, točnije u Portorož, shvaćam da nisu ni Slovenci baš ludi. Ljudi moji, oni na svojih 47 kilometara obale imaju više iskorištenih atrakcija, nego li mi na našoj strani Istre i to samo na relaciji od Savudrije do Pule koja broji čak više od duplo kilometara, a ako je suditi po Google Kartama – točno 91 kilometar.

DSC_0045
Piran

Da se mene pita koje su mi tri najvažnije stvari na odmoru, odgovor bi bio jasan i kratak! Dobra hrana, zanimljive (različite) aktivnosti destinacije i turistička jednostavnost. Upravo zato što je kombinacija tih stvari na slovenskoj obali u zaista dobrom odnosu – ona se čini kao dobar odabir za zaista veliki spektar turista. Bilo da ste mladi pa vam je potrebna dobra noćna zabava (koje ne fali), ili ste nešto stariji pa vam je omiljena aktivnost razgled zaštićenih krajolika (i tog ima), a ako ste sportaš, rekli bi – “Pogodili ste u sridu”.

Piran
Piran

Slovenska obala ima tek nekoliko mjesta smještenih uz samo more, a to su redom Koper, Izola, Strunjan, Piran , Portorož, Lucija, Seča, Parecag i Sečovlje. Za neke ste čuli, za neke je tek vrijeme da čujete. Od većih turističkih odredišta tu je Izola poznata kao ribarski gradić – idealan za obitelji, Piran poznat po predivnom starom gradu i gradskim zidinama te Portorož kao biser Slovenskoga turizma, poznat po zaista zavidno visokoj kvaliteti usluge i turističkih sadržaja. Iako je Koper, rekli bismo, upravno sjedište obale i prvi “ozbiljan” grad europskih razmjera, on je ipak još malo zapostavljeni, i ako baš putujete na Slovensku obalu na samo jedan dan, nije nužno da ga uključite u svoj itinerar.

 

Pogled sa crkve - Piran
Pogled sa crkve – Piran

Za idealan aktivan odmor na Slovenskoj obali potrebna su barem tri cijela dana, iako je i jedan dan bolji nego ni jedan. To vam pišem temeljem iskustva, jer iako se čini kao destinacija koju obiđete u 2 sata, to nije baš točno.

Kao prva i najveća atrakcija regije svakako su Sečoveljske Soline. Smještene na preko 650 hektara površine, danas više nemaju neku gospodarsku ulogu, no njihova važnost za prirodu i kulturu ovoga kraja, pa i samu turističku ponudu je neupitna. Smještene su u samoj uvali između rta Savudrija i slovenske Istre, te su pravi mamac za turiste željne više informacija o proizvodnji soli na tradicionalni način. Iako će većina turista pojuriti u neki od dućana Piranskih Solina koji se nalaze u Portorožu i Piranu, naš savjet je da posjetite Soline jer se i unutar njih nalazi mala suvenirnica u kojoj možete kupiti pravu Piransku sol, bilo onu krupnu ili onu fine obrade “Solni cvet”.

Uzgajalište brancina - Fonda
Uzgajalište brancina – Fonda

Nakon razgleda Solina, savjet je da nastavite razgled morskih gastro delicija i uputite se do uzgajališta brancina Fonda. Ovo nas je mjesto najviše zaintrigiralo. Nakon što smo po dolasku čuli priču obitelji Fonda, bilo je vrijeme da sjednemo u brod i zaplovimo do uzgajališta, gdje nam zatim Irena – jedna od vlasnica uzgajališta pobliže govori način na koji se riba ovdje zapravo uzgaja.

DSC_0062
Uzgajalište brancina Fonda – Bazeni s brancinom

Cijelo iskustvo je bilo i više nego edukativno jer smo putem tamo i natrag zaista imali prilike čuti neke korisne informacije, primjerice kako prepoznati svježu ribu, na koji način se formira cijena ribe na tržištu i slično. Po povratku u malu lučicu uslijedio je onaj zabavni dio – degustiranje Carpaccia od brancina i domaćih maslinovih ulja, od kojih sam ostao izuzetno iznenađen maslinovim uljem s okusom limuna i naranče.

Irena Fonda
Irena Fonda

Nakon malo aktivnog odmora i boravka na otvorenome, vrijeme je za malo drugačiju vrstu opuštanja, naravno – u zdravom ritmu. Kada govorimo o zdravom načinu življenja, nikako ne smijemo ne spomenuti i predivan hotel u kojem smo smješteni, hotelu Apollu grupacije LifeClass. Hotel je novo renovirani te je u potpunosti posvećen zdravom načinu života. Svaki kat ime je dobio po drugom začinskom bilju, a upravo ono je zamijenilo i cvijeće u okolici i interijeru hotela, što samoj arhitekturi daje jednu posebnu dimenziju.

hotel-apollo-soba-2014
Soba u hotelu Apollo – LifeClass Hotels & Spa

Kako i sam slogan kompanije LifeClass promovira “Svijet zdravih užitaka”, vrijeme je da i mi otkrijemo više o onome što on nudi. Zdrava i lokalna gastronomija (doručak nas je posebice oduševio jer je ponuda isključivo zdrava s naglaskom na lokalno), brojne zdrave aktivnosti u sklopu animacijskog programa vještih animatora i nezaboravno i zdravo pramore, kako ga Slovenci nazivaju. Iako nemaju dugu obalu, ono što se krije ispod kopna je i više nego dobro iskorišteno. Naime, ispod samog područja Portoroža se nalazi ogromni bazen termomineralne vode koji je jedinstven u ovom djelu Europe, a poteče u povijest dužu od 42 tisuće godina. Više o LifeClass “Svijetu zdravih užitaka” potražite na web stranici www.lifeclass.net.

Mi već planiramo naš idući posjet Slovenskoj obali jer nam je ostalo zaista puno za istražiti, a vjerujem kako smo vam dali i više nego dovoljno ideja za vikend provod na susjednoj nam, slovenskoj obali.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here