Foto: Joe deSousa

Pariz je jedan od najposjećenijih gradova na svijetu, što i ne čudi. Predivna arhitektura, odlična, tj. izvrsna hrana i lijepe mlade dame. To je samo dio onoga što vas u ovoj francuskoj metropoli očekuje. Danas do Pariza možete doći jeftinije i brže nego ikad, a razlog tome su brojni jeftini letovi iz Hrvatske, ali i susjednih nam zračnih luka. Pa, zašto ne bi proveli jedan vikend u Parizu?

Donosimo vam savjet za razgled najpopularnijih atrakcija Pariza u jednom danu. Pratite rutu koju smo za vas pripremili i slobodno nam pošaljete svoje fotke i doživljaje s putovanja.

Foto: jay8085 on Flickr
Foto: jay8085 on Flickr

Avenue des Champs-Élysées

Dužina avenije je 1910 m dok je njena širina 70 m. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu grada i povezuje Place de la Concorde i Place Charles de Gaulle, na kojem se nalazi Trijumfalna kapija. Ujedno je jedna od najraskošnijih ulica na svijetu.

Pariz

Obiđite Eiffelov toranj

To je najviša građevina u Parizu i jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola. Nazvan po svom dizajneru, inženjeru Alexandreu Gustavu Eiffelu, vrhunska je turistička atrakcija.

Foto: Guillaume Baviere on Flickr
Foto: Guillaume Baviere on Flickr

Istražite most Pont de l’Alma

Ovo je most koji spaja dvije obale rijeke Siene, a nazvan je po bitki za Almu koja se održala 1854. godine. Most je otvorio sam Napoleon III, 2. travnja 1856. godine.

Foto: Dennis Jarvis on Flickr
Foto: Dennis Jarvis on Flickr

Izgubite se u Louvreu

Nalazi se u središtu Pariza, na obali rijeke Seine, u zdanju nekadašnje kraljevske palače. Središnje dvorište zgrade, u kojemu se danas nalazi staklena piramida, leži na osi avenije Champs Élysées i time tvori staru jezgru Pariza (Axe historique). Ovaj muzej sadrži jednu od najbogatijih umjetničkih zbirki na svijetu. U njemu se nalazi više od 35.000 umetničkih djela izloženih na 60.600 m², a procjenjuje se da bi posjetiteljima trebalo oko pet tjedana da na odgovarajući način pregledaju sva djela.

Foto: Grégory Tonon on Flickr
Foto: Grégory Tonon on Flickr

Obiđite najstariji pariški most Pont Neuf

Pont Neuf (bs. Novi most) je najstariji očuvani most na Seini u Parizu. Most je 238 m dug i 20 m širok. Povezuje Quai du Louvre na desnoj obali Seine u 1. arondismanu sa Quai de Conti i Quai des Grands Augustins u 6. arondismanu na lijevoj obali.

notre-dame-13 paul bica Foter CC BY

Potražite zvonara u katedrali Notre-Dame de Paris

Notre Dame de Paris ili samo Notre-Dame je katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji sagrađena u visokogotičkom stilu na otoku Île de la Cité na rijeci Seini u Parizu. Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njezina prostranost, savršena uravnoteženost pročelja, elegancija njenih kontrafora, savršenstvo vitraža, potpuno opravdavaju njezin status “najpopularnije” crkve u Francuskoj.

Foto: Mark Fischer on FLickr
Foto: Mark Fischer on FLickr

Popnite se na Butte Montmartre

Najviši brežuljak u Parizu je Butte Montmartre s visinom od 129 m. Na njemu je izgrađena žičara Funiculaire de Montmartre, a na sjevernim obroncima brežuljka uzgaja se vinova loza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here