Iako sam se tek vratio s putovanja u London, moram odmah s vama podijeliti ono što me se najviše dojmilo. A to je suvenir koji sam donio kući. Ne, ne radi se tu o nekim šalicama, kapama, majicama, snježnim kuglama i sličnim ‘glupostima’ proizvedenim u Kini. Ovaj put radi se o jedinstvenom predmetu koji će mi dobro doći u svakodnevnom životu.

Bogata ponuda na londonskim tržnicama

Svi koji jeste, a i oni koji niste, posjetili London znate da je on prepun tržnica na kojima se može kupiti sve, od igle do konja. Jedna od takvih tržnica je Camden Market, rijetka tržnica u Londonu koja radi svakog dana. Ono po čemu je Camden Market poznata kod turista je mogućnost cjelodnevnog šopingiranja i uživanja u jedinstvenim okusima svih svjetskih kuhinja – ima čak i štand s hrvatskim proizvodima. Među mnogobrojnim štandovima s hranom, odjećom, predmetima od kože i nakitom sakrio se jedan mali štand koji skriva predmete koji se izrađuju od otpalog lišća lotosa, drveta sal (sal tree, sakhua, shala) i od pluta. I dok predmeti od pluta nisu neka novost u svijetu, predmeti od lišća drveća zapravo jesu – posebice u ovom obliku.

Suvenir
Torba od lišća

Ovaj štand u vlasništvu je tvrtke Thamon London, a prodaju rokovnike, bilježnice, novčanike i torbe izrađene od otpalog lišća drveta sal i biljke lotos. Da ne bi bilo zabune, ne radi se papir od otpalog lišća već korice rokovnika koje čuvaju dragocjeni papir za vaše misli. U tvrtki Thamon uspjeli su od otpalog lišća napraviti materijal koji je čvrst, izdržljiv, vodootporan i ekološki prihvatljiv koristeći samo ono što je priroda već ‘odbacila’ – otpalo lišće. Sam postupak dobivanja toga materijala nije mi jasan, ono što mi je prodavač objasnio je da se radi o pravom suhom lišću koje se onda premazuje posebnim, ekološki prihvatljivim premazom, kako bi postalo čvrsto i izdržljivo i kako bi se od njega mogli izrađivati uporabni predmeti. Takav materijal postaje čvrst bez upotrebe kože a na njemu ostaju sačuvani uzorci lišća.

Održivi suvenir u punom smislu te riječi

Sama tvrtka nastala je 2013. godine kao pokušaj uvoza i prodaje organski bojane, ručno vezene tajlandske svile u Velikoj Britaniji. No kao najveći pogodak pokazao se materijal od otpalog lišća drveta sal i lotusa. Kako sami kažu, ideja im je došla kada su istraživali kulturu i religiju Hinduista u sjevernom dijelu Indije gdje su se u vjerskim ceremonijama koristile posebne zdjelice izrađene od lišća drveta sal. Na kraju su primijenili ovaj koncept za izradu uporabnih predmeta i pribora premazivanjem lišća polimernim premazom i izradom nove linije proizvoda, a sve bez opasnih kemikalija. A ima tu svega. Od novčanika, kozmetičkih torbi, etuia za kartice, torbica, bilježnica, rokovnika pa čak i kućnih papuča. Održiva moda u punom smislu te riječi.

Svaki od predmeta koji oni izrade ručno je rađen te jedinstven zbog uzorka lišća koji se na njemu nalaze. Unikatan rad kakav nećete pronaći nigdje drugdje na svijetu. Za mene, to je suvenir zbog kojeg ću se uvijek rado sjećati svog putovanja u London i koji će me, vjerujem, jako dugo služiti.

Zato ako vas put ponese prema Londonu, zaboravite na sve one replike Big Bena, minijaturne Double Deckere, slike kraljice, snježne kugle i ostale predmete koji svoje podrijetlo vuku iz masovnih tvornica u Kini. Radije potražite štandove Thamon London i na njima kupite suvenir za koji ćete sa 100 %-tnom sigurnošću moći reći da ga imate samo vi i nitko drugi na svijetu. Štandove ćete pronaći na četiri lokacije – Camden Stables, Camden Lock, Backyard Market i Sunday Up Market. No ako nećete skoro do Londona njihove proizvode možete naručiti i putem weba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here