Budimpešta je idealno polazište za putovanja Low Budget avio kompanijama jer gotovo uvijek nudi jeftine avio karte za sve važnije europske destinacije. No, iako izgleda blizu, Budimpešta je od Zagreba udaljena čak 345 kilometara!

Ja sam imao prilike iz Budimpešte putovati nekoliko puta, a moram priznati da ni jedno moje putovanje koje je bilo planirano iz ove metropole nije prošlo onako kako sam planirao. Razlog? Zatucanost mađarskog naroda koji jednostavno ne želi govoriti strani jezik, i sustav javnog prijevoza koji nimalo nije jednostavan i prilagođen turistima.

Iako povratna karta do Budimpešte iz Zagreba košta cca 200 kuna, uzmite u obzir da ako putujete do Zračne luke, to i nije tako jednostavno. Kada stignete u Budimpeštu, postoji opcija da shuttle busom odete do aerodroma, a tu je naravno i javni prijevoz koji je vrlo vjerojatno noćna mora svakog turista. Kada stignete na željezničku postaju morat ćete pronaći stanicu podzemne željeznice. Nakon kratke vožnje podzemnom presjedat ćete natrag na vlak koji će vas iskrcati cca dva kilometara od zračne luke. Tada je na vama da uhvatite bus do aerodroma. Komplikacija koliko želiš.

bud3.jpg-1024x768

Iako vlak izgleda kao najjeftinija opcija, ona nužno i nije najbrža. Jednom mi je od Budimpešte do Nagykanizse (blizu graničnog prijelaza Goričan) trebalo čak 16 sati, dok sam tu istu trasu pri odlasku za Budimpeštu prošao za manje od 8 sati. Ne ću ni spominjati da je bio kolovoz, +40 stupnjeva, a ja sam ostao bez kapi vode i prije ulaska u vlak (ne ponavljaj moje greške i kupi vodu iako je imaš!).

Jednostavniji, brži i u nekim slučajevima (ako vas putuje troje ili četvero) jeftiniji prijevoz do Budimpešte je autom. Autom će vam iz Zagreba trebati oko 3 sata, a ako imate navigaciju ne bi trebali imati većih problema. Za gorivo ćete potrošiti cca 500 kuna (ako imate auto na plin i manje), dok ćete vinjetu za tjedan dana platiti 10 eura).

Uglavnom, Budimpešta nije na kraj svijeta, a opet ako nikad niste bili mogli bi izgubiti zaista puno živaca sa Mađarima koji nimalo ne idu na ruku turistima. Ljubaznost je za njih samo riječ na papiru te se nemojte čuditi da ako upitate stranca na cesti za savjet (kamo/kako) da će se u istom trenu pretvoriti u Speedy Gonzalesa i od vas doslovno potrčati.

Korisni linkovi:

HŽ putnički međunarodni i domaći prijevoz (brošura)

MAV – Mađarske željeznice

Budapest airport 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here