Tajland je vjerojatno jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija Azije, a to i ne čudi jer osim što je jedna od najljepših država na svijetu, Tajland je i jedna od najjeftinijih za život. Danas biti freelancer i nije neka mudrost, a ako imate barem malo sposobnosti, znati čete odabrati pravi posao za vas. Slijedite naše savjete i postanite pravi putujući nomad.

Cijela ideja iza Freelancinga je ta da nemate fiksno radno vrijeme, nemate nadređenu osobu koja vam cijelo vrijeme stoji nad vratom i nemate obvezu biti na jednoj lokaciji duže vrijeme. Drugim riječima, freelancer imaju slobodu sami kreirati svoj posao i sve uvjete koji idu uz to.

Legalni aspekti rada Freelancera u Tajlandu

U Tajlandu možete raditi kao Freelancer, no za to vam je potrebna važeća viza. Ako ste stranac i želite raditi u Tajlandu morate zatražiti radnu dozvolu u Ministarstvu rada (ne Hrvatskom), to nalaže Alien Employment Act.

Druga stvar koju morate znati je ta da se Freelanceri ne vode kao zaposlene osobe, a za vas je najbolje da pronađete poslodavca koji će vam osigurati radnu dozvolu. S tim ćete si osigurati dugoročnu vizu (1 godina). Na taj način uvijek možete kombinirati stalni posao i Freelancing, ili se s poslodavcem dogovoriti da radite manje, kako bi se mogli posvetiti Freelancingu. Drugi način je da zatražite Tajlandsku dozvolu za rad, koja vam omogućuje da u Tajlandu radite kao poslodavac.

Smještaj za Freelancere koji traže posao

Jednom kad ste sredili papirologiju, vrijeme je da pronađete smještaj. Tu imate zaista mnogo opcija na raspolaganju, a jedna od njih je da se obratiti agenciji za nekretnine. Preporuka je da se obratite više agencija jer bi se moglo dogoditi da od prve naiđete na najgoru (čitaj najskuplju). Morate biti spremi na to da se većina malih stanova u Bangkoku sastoji od jedne sobe i kupaone, no bez kuhinje! Nikako nemojte stan platiti više od 5000 Bahta mjesečno (oko 160 USD)

Internet – nužno zlo za rad na Tajlandu

Jedna stvar koja bi vas mogla ometati u vašem radu kao Freelancera je ta što nemate pristup internetu. Nemojte si dozvoliti da se dovedete u situaciju da morate raditi po internet caffeima, jer to zaista nema smisla.

Troškovi života na Tajlandu

Prilikom planiranja vašeg odlaska u Tajland, svakako dobro ukalkulirajte troškove života, tj. hrane. Tajland je puno jeftinija država od Hrvatske, no može biti i skupa, pogotovo ako ste navikli na namirnice koje su teško dostupne u toj državi. Tako ćete litru mlijeka platiti 84 bahta, 10 jaja 45 bahta, kruha 32 bahta, red bulla 10 bahta i 14 komada banana 91 baht.

Troškovi transporta

Ako se odlučite na život negdje u mirnom djelu Phuketa, javni prijevoz vam i neće biti potreban. No ako se odlučite na Bangkok, javni prijevoz će biti nužno zlo. Računajte na to da ćete barem dva sata provesti u javnom prijevozu, a postoji mogućnost i rentanja automobila, pa čak i kupnja vlastitog. Cijene za najam automobila variraju, a kreću se od 1,500 -15,000 Bahta na dan ili 9,000 – 20,000 Bahta na tjedan. Taxi je dosta skup. Prva dva kilometra ćete platiti 35 Bahta, a zatim računajte na to da ćete platiti još oko 5 Bahta (ovisno kamo idete).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here