Svi putevi ovog lipnja vode na jednu od najstarijih karlovačkih turističkih manifestacija s krijesovima, vatrometom i još puno druge vatrene zabave koju jednostavno ne smijete propustiti. Ivanjski krijes poziva sve da se u petak 23.06. nađu na obalama rijeke Kupe – u Karlovcu.

Svake godine uoči Ivanja na obalama rijeke Kupe gore dva velika krijesa u slavu novoga ljeta, a taj nesvakidašnji spoj vatre i vode daje karlovačkim krijesovima osobit i neponovljiv ugođaj i čar. Višestoljetna je to tradicija čiji počeci sežu još od 18. stoljeća, a i ove godine na obje obale rijeke Kupe tisuće posjetitelja željno će iščekivati trenutak paljenja dvaju velikih gorostasa – spektakularnih karlovačkih ivanjskih krijesova.

Ivanjski Krijes - Karlovac - Vikend Manijaci3

Cjelokupni Karlovac danima prije manifestacije živi za taj dan, prati gradnju krijesova i procjenjuje čiji je krijes veći, stabilniji i koji će gorjeti ljepše i duže. Jedinstvena je to prilika za upoznavanje lokalne tradicije i običaja kroz odmjeravanje snaga dviju gradskih četvrti – Gažana i Banijanaca sa suprotstavljenih obala rijeke Kupe, koji se s puno žara, truda i natjecateljskoga duha natječu u građenju i paljenju krijesova, ali i u tradicionalnoj nogometnoj utakmici te povlačenju konopca točno na sredini kupskoga mosta.

Ivanjski Krijes - Karlovac - Vikend Manijaci4

Sve generacije Karlovčana toga dana sliju se na ulice grada, gdje uživaju u ugodnoj ljetnoj promenadi i lokalnoj gastro ponudi. S obje strane rijeke i duž mosta dočekuje ih zabava “za velike i male” – ulični zabavljači te žongleri s vatrom. Ivanjski krijes nikog ne ostavlja ravnodušnim, a za svakog ima ponešto!

Svi, dakako, s nestrpljenjem očekuju vrhunac večeri – uzbudljivi vatreni spektakl u 22 sata kada Gažani i Banijanci pale svoje krijesove, a prati ih veličanstveni vatromet iznad rijeke Kupe. Spektakularni je to prizor noćne igre vatre i vode i pravi vatreni pozdrav ljetu, a slavlje se nastavlja još dugo u noć – sve dok se ne ugasi i posljednja iskra krijesa!

Ivanjski Krijes - Karlovac - Vikend Manijaci7

Pravi je to “festival vatre”, čija se uzavrela atmosfera širi i na druge dijelove grada, kao i u perivoj karlovačkoga Šanca, gdje će posjetitelji besplatno doživjeti večer za pamćenje – svojim vatrenim nastupom pozornicu će “zapaliti” legendarna hrvatska rock grupa PSIHOMODO POP!

 

IVANJSKI_KRIJES_A3_2

Doista, puno je razloga da u petak 23. lipnja posjetite Karlovac. Ne propustite Ivanjski krijes – i pozdravite vatreno prvi dan ljeta!


Logo Croatia
logo

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here