Ten Belles Paris

Koja ironija, gradovi koji se najviše vežu uz kulturu ispijanja kave često imaju najgoru kavu. Parižani svoju kavu nazivaju jus de chaussette, što bi u nekom doslovnom prijevodu značilo sok od čarapa, dok njujorčani doslovno žive na Starbucksu. No, to bi se ubrzo moglo promijeniti.

Ten Belles Paris
Ten Belles Paris

Stiže nam svojevrsna revolucija kave koja je već zahvatila Melbourne, Kopenhagen, Los Angeles i London, a sada kreće u gradove s dugom tradicijom ispijanja i posluživanja kave. Parižani više ne moraju piti slabu café au lait (kava s mlijekom – velika) kako bi imali prilike sjesti na terasi, već je dovoljno da pohrle do novo otvorenog kafića Telescope, koji čak i sam prži svoju kavu. Kada govorimo o kavi i Parizu, tu su još i Ten Belles i Belleville Brulerie u vlasništvu bariste Thomasa Lehouxa, a posebnost ovih kafića je ta što ovdje možete zaista naučiti sve o kvalitetnom kofeinu.

Belleville Brulerie - Paris
Belleville Brulerie – Paris

S druge strane, dok je njujorška scena kave donedavno postojala samo u West Endu i kafiterijama kao što je Stumptown i Blue Bottle, sada je ponuda grada ipak malo veća. Posjetite Ninth Street Espresso ili Joe, a ako se nalazite u East Villagu, tu je Box Kite koji poslužuje odličnu kavu kroz dan, a izvrsna jela kroz noć.

Ninth Street Espresso
Ninth Street Espresso

Najveća revolucija kave je ipak zahvatila Milano, grad u kojem stanovnicima najduže treba da prihvate nove izazove. Najveći izazov od svih je taj da narod nauči sjesti i uživati. Ovdje jednostavno nema navike sjedenja i uživanja u kavi već je važno što brže srknuti ono malo što ste dobili. To pokušava promijeniti Luca Scanni, suvlasnik novootvorenog kaffe bara Pavè, a zanimljivo je što vam na raspolaganju stoji i – oh mio Dio! – sojino mlijeko!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here