Libanon (35)

Bejrut je kao glavni grad Libanona zaista nešto posebno. Primjerice, na ovoj fotografiji možete vidjeti spoj islamske, kršćanske i moderne arhitekture. Sve nadomak nekoliko stotina metara.

Libanon (17)

Na fotografiji se nalazi Hamra street u samom srcu Bejruta. Ovdje se svakako zaputite ako želite obaviti shopping ili jednostavno pojesti nešto odlično.

Libanon (37)

Nacionalni simbol Libanona je Cedar. Božji cedrovi u Libanonu su posljednja šuma cedrova koji su nekada prekrivali cijelu planinu Libanon. Oni su poznati kao jedan od najboljih građevinskih materijala drevnog svijeta. Danas se sastoji od 375 stabala od kojih su neka starija od 3000 godina. Nalaze se na UNESCO-vom popis mjesta svjetske baštine kao i na zastavi Libanona.

Libanon (34)

Arhitektura u Bejrutu je zaista posebna. Nemojte se zadržavati samo u modernom središtu grada, odite malo van i upoznajte skrivene uličice koje očaravaju. Mene osbno je ova fasada toliko oduševila. Gle bicikliste!

Libanon (31)

Naravno, ni ogromnih shooping centara ne nedostaje. Ovaj je smješteni u samom središtu grada i odličan je odabir ako ze zaželite malo klimatiziranog shoppinga.

Libanon (29)

Jbeil – Biblos. Ovaj grad me je najviše oduševio. Veliki trag u povijesti grada ostavili su Templari koji su u dugotrajnim ratovima izgradili brojne utvrde, luke i naselja. Danas je za njima ostala bogata arhitekturna baština kao što je ova bazilika.

Libanon (14)

Ako putujete u Libanon, svakako isprobajte falafel. Falafel su zapravo kuglice od boba ili slanutka, raznih biljaka i začina. Rade se u veličinama promjera oko 2 cm i serviraju se obično sa tahinijem, umakom od sezama, zelenom lisnatom salatom i lepinjom.

Libanon (8)

U Bejrutu nikako nemojte izostaviti posjet kvartu Rouche. To je mjesto gdje ćete pronaći najljepši prirodni fenomen Bejruta, Rouche litice.

Libanon (10)

Downtown je novi dio grada koji vrvi shopping-centrima te novim stambenim jedinicama. Ovaj dio grada više podsjeća na neki europski grad, nego li na metropolu Levanta.

Libanon (6)

Kilometarske pješčane plaže, visoke palme i nove velebne građevine s jedne bi vas strane mogle na čas podsjetiti na Miami, dok, s druge strane, stare predivne crkve i džamije, uske zabačene ulice i mnogobrojni arab fast-foodovi ostavljaju dojam prave arapske destinacije.

Libanon (36)

Na cestama se voze skupi automobili, po čemu se može zaključiti da stanovništvo dobro živi, barem oni povlašteni. U Bejrutu nema srednjeg sloja. Oni koji nemaju, jedva preživljavaju, dok oni koji imaju, svoje bogatstvo iskazuju raskošnim vilama s bazenima te skupim automobilima. Na fotografiji možemo vidjeti samo turiste.

Libanon (1)

Iako vas u glavi možda asocira na pustinju, Libanon je sve samo ne pustinja. Jedini ravni teritorij je onaj priobalni, a čim malo skrenete dalje od mora, dolazite na brdovito područje. Mount Liban je najpoznatija planina Libanona na kojoj s nalaze brojni arheološki ostaci iz daleke povijesti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here