Lipik je jedan od pet gradova na području Požeško-slavonske županije kojeg se često naziva kontinentalnom Opatijom. Pitate se zašto? Zbog njegovih termalnih izvora i razvitka zdravstvenog turizma. Lječilište i Toplice Lipik su brend grada i s pravom se za Lipik može reći kako je to „kralj kontinentalnog zdravstvenog turizma“. Taj grad odlikuje blaga nizinska klima i prirodno bogatstvo termomineralne vode čiji su izvori poznati još iz rimskog doba. Na temeljima lječilišta koje postoji više od 200 godina, izgrađeni su objekti i perivoj koji okružuju današnje Toplice Lipik.

Lipik je raj za opuštanje i liječenje

Voda ima ljekovita svojstva i stalnu temperaturu izvorišta od 60 stupnjeva Celzijevih. U samim toplicama rade medicinski stručnjaci i fizioterapeuti koji koriste neke od najsuvremenijih oblika fizioterapeutskog tretmana. S obzirom da je u životu najvažnija preventiva u obrani od raznih bolesti, svakako je preporuka odlazak u Toplice Lipik. Odmor i uživanje u zatvorenom bazenu s gejzirima i slapovima, podvodnim masažama te bisernoj kupki u mramornim kadama izvrstan su način opuštanja.

Lipik

Kako ne bi sve ostalo samo na priči o zdravstvenom turizmu, toplice nude mogućnosti organizacije kongresnog turizma. Dvorana „Quella“ koja se nalazi unutar objekta toplica opremljena je svom tehnologijom za organizaciju simpozija i seminara. U neposrednoj blizini Toplica Lipik nalaze se i suvremeno uređeni apartmani „Ankin dvor“, kategorije četiri zvjezdice.

Lipicanci – simbol grada Lipika   

Osim ponude lječilišta i toplica, Lipik je poznat i po prekrasnoj kulturno-prirodnoj baštini, ali ono što ga izdvaja od ostalih gradova je Državna ergela lipicanaca. Tu je ergelu osnovao grof Izidor pl. Janković 1843., a danas se u njoj nalaze veličanstveni lipicanci. Upravo je lipicanac jedan od simbola u grbu Grada Lipika, pa su i lipicanci svojevrsna turistička atrakcija.

Lipik

Državna ergela Lipik bavi se uzgojem i selekcijom te obukom konja lipicanske pasmine. Posjetitelji uz stručno vodstvo mogu obići ergelu te saznati sve informacije o tim prekrasnim životinjama. Onima odvažnijima na raspolaganju je škola jahanja, a onima manje odvažnima vožnja fijakerom kroz grad.

Lipik

U netaknutoj prirodi u naselju Šeovica, u blizini Lipika smještena je i Ergela kasačkog kluba „Diamant“, poznata po obučavanju kasačkih konja i njihovom pripremanju za utrke. Osim škole jahanja i turističkog jahanja, u ponudi je usluga pansiona za konje i njihovog prijevoza.

Jeste li znali?

Jeste li znali da palme na splitskoj rivi potječu iz lipičkog stoljetnog perivoja? Radi se o zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture koji se smatra jednim od najljepših u sjevernoj Hrvatskoj. Ovo savršeno mjesto odmora i relaksacije skriva atraktivne povijesne znamenitosti među kojima je Jelkin brijeg i klupa grofice Jelke, mlade žene iz obitelji Janković. Krenete li u istraživanje perivoja Jelkinom stazom uz kostimiranog vodiča – grofice Jelke, doznat ćete gdje je izgubljen njezin prsten koji do danas nije pronađen, gdje su plemići gubili imanja na kocki i što je to fenster aleja.

Lipik

Sigurno niste znali da je jedna od prvih bušotina termomineralne vode ovog dijela Europe, poznata kao Antunovo vrelo, ručno izbušena u Lipiku 1870. A pet godina nakon tog događaja mineralna voda punila se u bocama. Lipički studenac je do 1993. bio jedina prirodna mineralna voda domaće proizvodnje na hrvatskom tržištu.

I još jedna zanimljivost stiže iz ovog grada! Bentley, Lamborghini, McLaren i Aston Martin DB10, koji se vozio u filmu o James Bondu, opremljeni su visoko kvalitetnim staklom s posebnim svojstvima iz tvornice Lipik Glas. Zanimljivo je da i Apple trgovine po cijelom svijetu imaju staklene stepenice od stakla izgrađenog u toj tvornici.

Što još posjetiti?

Na Stazama lipicanaca i kune, ukupne duljine 98 kilometara, doživjet ćete prirodu u svim njezinim oblicima! Uputite se biciklom uređenim putovima označenim putokazima, info-tablama i kartama koje povezuju različita odredišta za šetače, bicikliste i jahače.

Osvježenje i razonodu potražite na gradskim bazenima, a ljubitelje prirode oduševit će izvor Točak te jezera Raminac i Pjeskara. Restoran Nada u srcu Lipika raj je za gurmane, a OPG Pintarić poznat je po ljekovitom i začinskom bilju. Za potpuni odmor i relaksaciju posjetite šarmantni OPG Božić, razgledajte Muzej materijalne baštine sa starim alatima, kućnim drvenim pomagalima i namještajem iz 19. i 20. stoljeća, a nikako ne propustite promatranje ptica u Marinom Selu-selo roda i voda, smješteno u području Natura 2000.

Autor fotografija i teksta: PR, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, sponzorirano

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here