London je grad koji u svakom pogledu pruža nezaboravne doživljaje, bilo da ga posjećujete kao turist ili u njemu živite. Kraljevska obitelj, bezbroj impozantnih kraljevskih palača, mnoštvo predivne arhitekture i parkova, ukusna gastronomija i brojni muzeji samo su dio onoga po čemu je ova metropola poznata. London je zaista centar Europe, ako i ne šire.

Sa svojih preko 8 milijuna stanovnika ovo je ujedno i jedan od najvećih gradova na svijetu, čiji teritorij se prostire na oko 1600km kvadratnih kroz 32 okruga. Grad se nalazi na rijeci Temzi koja presijeca grad u smjeru jugozapad-istok, a čija obala je u samom središtu kroz godine postala centar okupljanja brojnih umjetnika i romantika.

Što se tiče religije, u Londonu nema čega nema. Sve religije su prisutne i donekle aktivne dok je najrasprostranjenija religija kršćanstvo (58,2%) te muslimani (8,5%).

Valuta: Britanska funta (GBP) / 1GBP = 9,61kn

Službeni jezik: Engleski

Javni prijevoz u Londonu

bud2.jpg-1050x787

Ako postoji grad sa savršenim javnim prijevozom onda je to zasigurno London. Nema tog mjesta gdje vas javni prijevoz neće odvesti, a tu je čak nekoliko tipova prijevoznih sredstava od kojih je najbrži “The Tube” – popularna podzemna željeznica koja će vas odvesti na svaki kutak ovoga grada.

Podzemna željeznica

London ima jednu od najstarijih, najdužih i najraširenijih metro sustava u svijetu, s prvim linijama otvorenim davne 1863. godine. Tu je čak 275 stanica podzemne željeznice, a dnevno se njome proveze čak tri milijuna osoba!

Na pojedinim mjestima podzemna željeznica izlazi iz podzemlja no sustav je isti. Ovo je atrakcija sama za sebe tako da nikako ne bi smjeli posjetiti London, a zaobići ovaj legendarni način prijevoza.  Područje Londona je u smislu javnog prijevoza podijeljeno u šest zona. Sve linije podzemne osim East London linije u nekom trenutku ulaze u prvu zonu – odnosno najuži centar Londona.

Vlak

U samom Londonu vlak nećete koristiti, no poželite li otputovati izvan grada, primjerice do Pariza ili do nekog od aerodroma kao što su Luton ili Stansted, vlak vam je jedna od opcija. Želite li rezervirati jeftine željezničke karte svakako posjetite stranicu VirginTrains.Co.Uk kao i stranicu First Great Westerna.

Autobus

Londonska mreža autobusnih linija jedna je od najvećih na svijetu, s 24-satnim prometom, 8000 autobusa, 700 ruta, i preko 6 milijuna putnika svakog radnog dana. Simbol londonskog transporta je istaknuti crveni autobusi na kat, prepoznatiljivi svugdje u svijetu. Svoju kartu za autobus morate kupiti unaprijed jer vam je šofer na autobusu neće moći prodati, a cijena karte u jednom smjeru košta od 2.20 – 7.9 funti, ovisno o zoni u kojoj putujete.

Ako poželite otputovati izvan Londona, predlažem vam da posjetite stranicu autobusne kompanije MegaBus koja nudi karte diljem Velike Britanije i Europe već od 1 funte po smjeru!

Zračni prijevoz

London ima ukupno pet zračnih luka, od kojih je jedna među najvećima na svijetu i to zračna luka Heathrow. Tu je i Gatwick, Stansted, Luton i London City, a ako putujete nekom od low budget kompanija vrlo vjerojatno idete prema Lutonu ili Stanstedu. Budite na oprezu jer ove se zračne luke nalaze izvan grada te će vam biti potrebno oko sat i pol do dva sata da stignete do centra ili od centra natrag.

Podzemnom željeznicom je gradom povezana jedino zračna luka Heathrow do koje vozi Picadilly line. Dobra stvar je što do zračnih luka voze i low buget autobusne kompanije poput EasyBus ili TerraVision. Zračne luke su povezane i vlakovima, tako da svakako pogledajte stranicu Stansted Expressa ili Gatwick Expressa.

Cijene od Zračnih luka do centra Londona (i natrag)

Način prijevoza / Zračna luka Podzemna željeznica Vlak Autobus Taksi
Heathrow (LHR) 45 min
£3-£5.50
15-25 min
£7-£20+
30-60 min
£40-£70
Gatwick (LGW) 30 min
£17
70 min
£2+, £10-£15
65 min
£77-£98
Stansted (STN) 45 min
£18
90 min
£2+
80 min
£78-£99
Luton (LTN) 30 min
£17
80 min
£2+, £10-£15
60-75 min
£78-£80
City (LCY) 20-30 min
£4 (DLR)
30 min
£25-£30

TOP atrakcije u Londonu

London je grad koji nudi ponešto za svakoga, a brojne turističke atrakcije će zadovoljiti znatiželju i potrebni raznih tipova karaktera. Mi smo za vas odabrali najbolje turističke atrakcije koje nikako ne bi smjeli preskočiti prilikom vašeg posjeta Londonu!

1. Zgrada Parlamenta

Ovo je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Londonu poznata još i pod nazivom “The Palace of Westminster”. Nalazi se tik uz rijeku Temzu i to je zapravo sjedište Britanske vlade.

Adresa: St. Stephen’s Entrance, St. Margaret St., Westminster, London
Telefon: +44 20/7219-4272
Ulaznica: 15GBP
Web: www.parliament.uk/visiting
Najbliža stanica pod

2. Buchingham Palace

Ako želite znati kako izgleda kućica mega popularne kraljice Elizabete tada je ova atrakcija prva koju morate posjetiti. Iako je stambeni dio zatvoren za javnost, jedan dio palače (Queen Galerry) možete nesmetano posjetiti.

Adresa: Buckingham Palace Rd., St. James’s, London
Telefon: +44 20/7766-7300
Ulaznica: 19GBP
Web: www.royalcollection.org.uk/visit
Najbliža stanica podzemne: Victoria, St. James’s Park, Green Park

3. Westminster Abbey


Ova crkva je jedno od najsvetijih mjesta Londona, u vlasništvu Kraljevske obitelji. Nalazi se tik do zgrade Parlamenta, a njena izgradnja je započela davne 616. godine. To je tradicionalno mjesto krunidbe i pokopa vladara Ujedinjenog kraljevstva.

Adresa: Broad Sanctuary, Westminster, London
Telefon: +44 20/7222-5152
Ulaznica: Odrasli – 19GBP, djeca – 8GBP
Web: www.westminster-abbey.org
Najbliža stanica podzemne: Westminster, St James’s Park

4. St. Paul’s Chatedral (Kadedrala sv. Pavla)


Ovu popularnu katedralu je projektirao popularni arhitekt Christopher Wren, a izgradnja je trajala punih 36 godina te je završena davne 1711. godine. Ovo je zaista predivna građevina koju svakako preporučujemo da posjetite.

Adresa: St. Paul’s Churchyard, The City, London
Telefon: +44 20 7236-4128
Ulaznica: Odrasli – 16GBP, djeca – 7GBP

5. British Museum


Ovo je jedan od najvećih i najbogatijih svjetskih muzeja posjećenih povijesti čovječanstva. Njegove kolekcije broje 7 milijuna kataloških jedinica, i po tim parametrima je jedan od najvećih i najbogatijih svjetskih muzeja. Svakako posjetite jedne od najvrjednijih izložbenih primjeraka kao što je Rosetta Stone, Kristalna lubanja ili dio posvećen egipatskim mumijama.

Adresa: 18 Great Russell St., Bloomsbury, London
Telefon: +44 20 7323-8299
Ulaznica: BESPLATNO
Web: www.britishmuseum.org
Najbliža stanica podzemne: Russell Sq., Holborn, Tottenham Court Rd.

6. London Eye


Ako volite visine i želite vidjeti kako London izgleda iz zraka tada je London Eye vaše odredište. Ovaj kotač će vas prvo impresionirati svojom veličinom, a zatim će vam pružiti pogled koji ćete dugo pamtiti. Mi za sad nismo bili na njemu jer smatramo kako ima i drugih zgrada s kojih se pruža slični pogled.

Adresa: Millennium Jubilee Gardens, SE1, South Bankn
Telefon: +44 870/5000-600
Ulaznica: odrasli 18 GBP, umirovljenici i studenti 14 GPB, djeca od 4-15 9.5 GBP
Web: www.britishmuseum.org
Najbliža stanica podzemne: Waterloo, Westiminster

7. Hyde Park


Ovaj park je zaista atrakcija sama po sebi. Ovo je najveći javni park u Londonu koji je otvoren davne 1637. godine.

Adresa: Hyde Park, London
Najbliža stanica podzemne: Hyde Park

8. National Gallery


Ovaj muzej sakriva brojne umjetnine koje sežu sve do 13. stoljeća. Otvoren je 1824. godine, a valja ga posjetiti samo ako zaista uživate u slikama. U suprotnome vam je bolje napraviti par selfija na Trafalgar Squareu ispred muzeja.

Adresa: Trafalgar Sq., WC2, West End
Telefon: +44 20/7747-2885
Ulaznica: BESPLATNO
Web: www.nationalgallery.org.uk
Najbliža stanica podzemne: Charing Cross, Leicester Sq

9. Natural History Museum


Ovo je jedan od najboljih muzeja koji smo ikada posjetili u svojem životu, a vjerujte nam – bilo ih je zaista puno. U njemu ćete vidjeti brojne životinjske vrste za koje niste ni znali da postoje, kao i veliku repliku kostura dinosaura. Upoznajte život svih živih bića na svijetu kroz izložbe koje su interaktivne.

Adresa: Cromwell Rd., SW7, Southwest London
Telefon: +44 20/7942-5000
Ulaznica: BESPLATNO
Web: www.nhm.ac.uk
Najbliža stanica podzemne: South Kensington

10. Tower of London


Londonski toranj je do sredine 20. stoljeća služio u vojne svrhe i kao zatvor za pojedine važne zatvorenike. Zanimljivost je da je jedan od posljednjih zatvorenika Londonskog tornja bio i nacistički dužnosnik Rudolf Hess koji je u svibnju 1941. ovdje bio zatvoren četiri dana. Danas se u Tornju čuva kruna kraljice Elizabete II. te kraljevski dragulji. Toranj osigurava elitna grupa čuvara (osnovanih 1485.) tzv. Yeomen Wardera ili Beefeatera (koji su svoj drugi i popularniji naziv dobili po tome što su tijekom prošlosti, u doba kada je to bila rijetkost, bili hranjeni kvalitetnim (goveđim) mesom). Danas ti čuvari, osim poslova čuvanja samog zdanja obavljaju i poslove turističkih vodiča.

Adresa: Tower Hill, The City, London
Telefon: +44 844 482-7777
Ulaznica: odrasli: 19.5 GBP, djeca 9.75 GBP
Web: www.hrp.org.uk
Najbliža stanica podzemne: Tower Hill

11. Tower Bridge


Ovaj most smješteni je odmah uz Tower of London utvrde, a to je jedan od posljednjih mostova koji su premostili Temzu u Londonu potkraj 19. stoljeća. Iako izgleda puno stariji, ovaj most je zapravo podosta nov, ali izgrađen u gotičkom stilu koji zavarava. Konstrukcija mosta je čelična, a iz vana popločen kamenim pločama da izgleda kameno.

Adresa: Tower Bridge Rd., The City, London
Telefon: +44 20 7403-3761
Ulaznica: 8 GBP
Web: www.towerbridge.org.uk
Najbliža stanica podzemne: Tower Hill

12. Covent Garden


Ovaj šarmantni dio Londona se po samom imenu dugo povezivao uz kupovinu i restorane, a razlog tome je što je ovo mjesto poznato kao najstarija tržnica u Londonu. Danas su ovdje brojni dućani, restorani, kazališta kao i otvoreni trg na kojem možete vidjeti nastupe brojnih uličnih izvođača.

Adresa: The Piazza, London
Telefon: +44 20/7836-9136
Ulaznica: Besplatno
Web: www.coventgardenlondonuk.com
Najbliža stanica podzemne: Covent Garden

13. Victoria and Albert Museum


Victoria and Albert Museum (često zvan samo po kratici V&A) u Londonu je najveći muzej primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu. On posjeduje stalnu zbirku od 4,5 milijuna izložaka. Utemeljen je 1852., i nazvan je po britanskom kraljevskom paru, princu Albertu i kraljici Victoriji.

V&A ima najveću zbirku neoklasične skulpture na svijetu, kao i najveću kolekciju izložaka talijanske renesanse izvan Italije. Njegova dalekoistočna kolekcija (Južna Azija, Kina, Japan, Koreja je najbolja u Europi, a zbirka islamske umjetnosti ide u rang onoj iz pariškog Louvra i Metropolitan Museum of Art, iz New Yorka.

Adresa: Cromwell Rd., South Kensington, London
Telefon: +44 20 7942-2000
Ulaznica: Besplatno
Web: www.vam.ac.uk
Najbliža stanica podzemne: South Kensington

14. Tate Modern


Tate Modern je najpoznatiji muzej na svijetu koji je u potpunosti posvećen modernoj umjetnosti. Nalazi se u nekadašnjoj tvornici Bankside Power Station odmah na obali rijeke Temze. Uz muzej se nalazi poznati londonski most “The Millennium bridge”.

Adresa: Bankside, London
Telefon: +44 20 7887-8888
Ulaznica: Besplatno
Web: www.tate.org.uk/modern
Najbliža stanica podzemne: Southwark, Mansion House, St. Paul’s

15. Windsor Castle


Ovaj dvorac je najveći dvorac na svijetu koji je u privatnom vlasništvu i služi kao privatna stambena rezidencija. Kraljevska obitelj u njemu živi već više od 900 godina, a iako se nalazi podosta izvan grada Londona, ovo je jedna od Top atrakcija za koju si jednostavno morate uzeti vremena.

Adresa: Castle Hill, Windsor
Telefon: +44 20/7766-7304
Ulaznica: pdrasli – 17.75 GBP, djeca 10.60 GBP
Web: www.royalcollection.org.uk
Najbliža stanica podzemne: do Windsora ćete morati uzeti vlak. Vidi iznad više informacija o željezničkom prijevozu.

16. Hampton Court Palace


Ovo je jedna od najljepših palača u Londonu. Smještena je svega 18 kilometara od centra grada, a jedno je vrijeme služila kao kraljevska rezidencija. U njoj je rođen Edvard VI, a popularna Kraljica Marija je u njoj provela svoje bračno putovanje. Kasnije je ova palača bila dom i Kraljici Elizabeti I.

Adresa: Hampton Court Rd., East Molesley, Surrey
Telefon: +44 844/482-7799
Ulaznica: pdrasli – 16 GBP, djeca 8 GBP
Web: www.hrp.org.uk/hamptoncourtpalace
Najbliža stanica podzemne: Hampton Court

17. Imperial War Museum


Ovaj muzej prikazuje ratnu povijest Velike Britanije, a ako volite zrakoplove i oružje – ovo je mjesto koje morate posjetiti.

Adresa: Lambeth Rd., South Bank, London
Telefon: +44 20/7416-5000
Ulaznica: BESPLATNO
Web: www.iwm.org.uk
Najbliža stanica podzemne: Lambeth North

18. Science Museum


Muzej znanosti (engl. Science Museum) je veliki muzej prirodnih znanosti i tehnike na Exhibition Roadu u South Kensingtonu u Londonu. Ovaj muzej je dio National Museum of Science and Industry, kojeg je projektirao Sir Richard Allison. Muzej sadrži više od 300.000 eksponata u svojim zbirkama. U najpoznatije eksponate ubrajaju se Stephenson Rocket, Puffing Billy, prvi mlazni motor, rekonstrukcija Crickovog i Watsonovog modela DNK, nekoliko najstarijih očuvanih parnih strojeva, rekonstrukcija Babbageovog diferencijalnog stroja kao i prvi prototip Clock of the Long Now. Tu je izloženo i nekoliko stotina interaktivnih eksponata i jedno 3D IMAX-kino.

Adresa: Exhibition Rd., South Kensington, London
Telefon: +44 870 870-4868
Ulaznica: BESPLATNO
Web:  www.sciencemuseum.org.uk
Najbliža stanica podzemne: South KensingtonTržnice u Londonu

London bi bio nezamisliv da u njemu nema nekih od najpopularnijih uličnih tržnica na svijetu. One su dio grada, a atmosfera koja vlada na njima je nezamjenjiva. Na uličnim tržnicama možete kupiti gotovo sve od igle do lokomotive. U nastavku vam donosimo neke od tržnica koje jednostavno morate posjetiti. Nemojte žaliti ako na nekoj provedete cijeli dan, jer ipak – ovo je iskustvo o kojem ćete dugo pričati.

1. Alfies Antique Market

cheuk wan chi,卓韻芝--london fun
Ovo je najveća zatvorena tržnica u Londonu koja je svojevrsna riznica antikne odjeće i predmeta iz početka 20. stoljeća. Vintage ljubitelji će na njoj provesti i nekoliko sati ne bi li pronašli nešto što im je zanimljivo. Istražite preko 600 štandova čija ponuda je zaista jedinstvena.

Adresa: 13-25 Church Street, St John’s Wood, London, NW8 8DT

2. Borough Market

Stallholder cooking, Borough Market
Ova tržnica je raj za gastronome. Ovdje ćete pronaći svježe povrće i voće, sve vrste mesa, začinsko bilje kao i pekarske proizvode i delicije spremljene s puno pažnje. Ovdje ćete se dobro najesti, a pri tome i kupiti pokoju sitnicu za kasnije.

Najbliža stanica podzemne željeznice: Southwark

3. Brick Lane Market

Brick Lane Market
Ova se tržnica nalazi rasprostiranje kroz nekoliko ulica u području Brick Lanea. Tu ćete pronaći zaista različita sranja, a ako dobre gledate možete pronaći i pokoju vrijednost. Ima svega, od second hand shopova, dućana s kožom, cipelama i ostalim stvarima. Nedjelja je najbolji dan za posjet ovom sajmu.

Najbliža stanica podzemne željeznice: Aldgate East

4. Broadway Market

broadway markets
Ova tržnica okuplja proizvođače domaćih delicija i prodaje ih modernim i urbanim ljudima kojima je izvor i način proizvodnje hrane važan. Uz hranu, na ovoj ćete tržnici pronaći namještaj, odjeću, poklone i cijeli drugi asortiman nepotrebnim stvari.

Najbliža stanica željezničke postaje: Cambridge Heath, London Fields

5. Camden Lock Market

Camden Lock Market 2
Ova tržnica sadrži preko stotinjak dućana i štandova. Ovdje ćete pronaći sve od dizajnerske odjeće do Lacoste majica koje su na crno uvezene iz Kine. Dobro otvorite oči jer bi među hrpom stvari mogli pronaći i pokoju skupocjenu starinu.

Najbliža stanica podzemne željeznice: Camden Town (podzemna) ili autobusom linijama 168, 24, 27, 31, N28, N31, N5.

6.  Greenwich Market

Greenwich_market_03
Želite li kupiti dizajnersku odjeću, nakit, fotografije, unikatne ručne radove i slično, Greenwich market je tržnica koju morate posjetiti. Tu je i dio posvećen ljubiteljima dobre klope gdje možete zasladiti svoje nepce brojnim delicijama.

Najbliža stanica željezničke postaje: Greenwich

7. Portabello Road Market

Portabello Road Market
Portabello Road Market postoji već više od 200 godina, a svoju popularnost je stekla 1950-tih godina kada su se na ovoj tržnici počele prodavati brojne vrijedne starine. Danas se na njoj može kupiti gotovo sve, od igle do slona. Nećemo nabrajati što sve možete kupiti jer lakše će biti nabrojiti ono što ne možete kupiti! Svakako posjetite ovu tržnicu!

Najbliža stanica podzemne željeznice: Ladbroke Grove

Shopping u Londonu

London Shopping

London je raj za obavljanje shoppinga. Ovdje možete kupiti gotovo sve i to po svim mogućim cijenama. Ima dućana koji nude kvalitetnu i jeftinu robu kao što je Primark na Oxford Streetu ili Hammersmithu (uzmite barem tri sata jer samo na garderobu ćete čekati više od pola sata), a s druge strane ima dućana kao što je Harrods u kojem možete kupiti svu moguću brendiranu robu koja vam padne na pamet. Tu su i poznate robne marke kao što je i Marks and Spencer, Zara, H&M, Adidas, Dolce & Gabbana.

Najpoznatije shopping odredište je svakako Oxford Street koji nudi dućane svih vrsta, a ako ogladnite tu su i brojni restorani i kafići (iako nisu na glavnoj cesti, dovoljno je da samo uđete u bilo koju od ulica koje vode prema Oxford streetu i pronaći ćete restorane s pristojnim cijenama i odličnom ponudom).

Tu je i kultni Trocadero centar u kojem možete kupiti razne stvari, a nudi i brojne restorane i barove kao i atrakcije za djecu. Nalazi se na samom Piccadilly Circusu u središtu Londona.

Najveći i najnoviji shopping centar je Westfield Stratford City Centar otvoren 2011. godine u Stratfordu, a nudi preko 300 dućana na preko 175 tisuća metara kvadratnih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here