Posebno je važno stanište za ptice, te rijetki primjer tradicionalnog stočarstva u Europi. Najznačajniji ekološki element Lonjskog polja su poplave koje se mogu dogoditi u bilo koje doba godine, gdje Lonjsko polje služi kao sustav obrane od poplava za okolno stanovništvo.

Otvaranjem Prijamnog centra Repušnica – moslavačkih vrata u Park prirode Lonjsko polje, osigurani su uvjeti za stvaranje nove turističke ponude odnosno integracije iste s postojećom ponudom Kutine i Moslavine. Upoznajte i istražite šetnice, biciklističke staze, uživajte u vožnji čamcem, upoznavanju Lonjskog polja na konjima ili posjetite neke malo dostupne krajolike.

Ponuda za posjetitelje uključuje i promatranje ptica, promatranje i upoznavanje izvornih pasmina (hrvatski posavac, turopoljska svinja, posavska guska), edukativne programe za djecu i odrasle, te razgled parka uz stručno vodstvo ili samostalno.

Prijamni i edukativni centar Repušnica, nalazi se nedaleko grada Kutine u mjestu Repušnica, a otvoren je tijekom cijele godine. Osim suvenira, posjetitelji mogu kupiti turističku kartu, publikacije i različite tiskovine o Parku, stručnu literaturu, digitalne zapise, razglednice, majice i sl., a za sve ljubitelje biciklizma ondje se također može iznajmiti i bicikl.

JU Parka prirode Lonjsko polje nudi slijedeće edukativne programe za grupne posjete:

Ptica kosac – tajnoviti livadni pjevač

Prezentacija Parka prirode u prezentacijskoj dvorani PC Repušnica (kratki promidžbeni film). Nakon kratkog odmora uz posjet suvenirnici kreće se na vođenu šetnju kroz Repušničko polje uz popunjavanje edukativnih listića. Osim ptice kosac obrađuje se i tema tradicijskog stočarenja, izvorne pasmine domaćih životinja kao i vodozemci u Lonjskom polju.

U zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja

Program uključuje uslugu stručnog vodiča i prigodni suvenir, vođenu šetnju Repušničkim poljem, posjet Muzeju Moslavina Kutina, te degustaciju moslavačkih vina. Autohtona moslavačka vina od kojih je „Škrlet“ najpoznatije vino svakako će zadovoljiti vaša nepca.

„Koščeva staza“

Ova kružna pješačka staza kreće iz Prijamnog centra Repušnica, vodi uz sjeverni nasip retencije Lonjsko polje uz poplavne livade košanice i pašnjake, preko odmorišta Vrbačinec i završava u prijamnom centru. Obilazak uz vodiča i provedbu edukativnog programa ili samostalno, moguće promatranje ptica. Ruta je dugačka 5 km i ide po postojećem šumskom i poljskom putu. Posebnu atrakciju na ovoj stazi čine krda izvorne pasmine konja na slobodnoj ispaši.

 

Dobrodošli, uživajte u toplini zagrljaja Lonjskog polja!

 

Logo Croatia SMZ-LOGO1 city_dan_planeta2013_VI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here