Što je luščenje kukuruza?

Kukuruz se nekada brao ručno. Klip kukuruza doslovno se trgao rukama sa stabljike, zajedno s komušinom koja je štitila zrno. Takav klip dopremao se na dvorište gdje su se organizirala ljuštenja te iste komušine prije nego se sam klip pospremio u ‘kurožjak‘. Za tu priliku angažirala se sva rodbina, susjedi i prijatelji, a nerijetko su ‘luščare’ trajale do ranih jutarnjih sati. Ovakve radne akcije bile su idealna prilika za zbližavanje, smijeh ali i širenje tračeva kojima su ondašnja sela obilovala. Komušina dobivena nakon ‘luščenja’ kukuruza kasnije se koristila za pravljenje cekera, papuča i mnogih drugih uporabnih predmeta.

kukuruz
photo by vikendmanijaci.com

Međimurje je poznato kao dio Hrvatske s najraznolikijim govorom. Tako se događa da sela koja su udaljena svega par kilometara za istu stvar koriste različite nazive. Isto je i s ljuštenjem komušine kukuruza. U Svetom Martinu na Muri to se zove ‘lupanje’, dok se u Peklenici, selu udaljenom svega desetak kilometara, taj isti posao zove ‘luščenje‘.

Papuče od komušine?

Da sve ovo nije otpad, jako je dobro poznato u LifeClass Termama Sveti Martin. U sklopu hotela nalazi se dućan udruge Međimurske roke u kojem možete pronaći različite predmete koji predstavljaju međimursku tradiciju. Jedan takav su papuče izrađene upravo od komušine kukuruza.

papuče
Papuče izrađene od komušine / photo by vikendmanijaci.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here