Najveće središte Moslavine je Kutina, koja će ugodno iznenaditi svakog gosta. Ime Kutina spominje se prvi put 10. studenog 1258. godine u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV pod imenom KOTYNNAM. Ovo naselje se razvija na obroncima moslavačkih brežuljaka s kojih se dolinom rijeke Kutinice spušta prema jugu.

Tijekom 19. stoljeća grad postaje značajno trgovačko-obrtničko središte. Tradicija održavanja sajma za Petrovo se održala sve do danas. Ovogodišnja manifestacija Petrovo –slavlje kutinsko održati će se 29. i 30 lipnja kada će prostor i vrijeme ispuniti ljepote narodnog veza i pjesme, mnoštvo uličnih zabavljača, predstavljanje obrtnika i udruga, a za zdravi ugođaj neće manjkati ni domaćih specijaliteta i moslavačkih vina. Ove godine obilježava se 180 godina sajmovanja u Kutini jer je 03.03.1873. Kutina dobila status trgovišta, a uz blagdan sv. Petra i Pavla (29. lipnja) pravo sajmovanja.

DSC_2696

Uz suvremenu razglednicu  Kutina  priča i priču i davnina: od antičkih nalaza u predjelu Lipa, tradicijskog graditeljstva Crkvene i Radićeve ulice,  izložaka u Muzeju Moslavine i galeriji,  sa nezaobilaznim biserom sakralne arhitekture – crkvom Sv. Marije Snježne iz 18. stoljeća. Ne treba zaboraviti ni gastronomsku ponudu u kojoj se posebno ističe specijalitet „šaran na rašljama“ i izvorno moslavačko vino „Škrlet“.

Brda iznad Kutine zasađena su vinogradima. Vinske ceste između Kutine i Popovače nude u brojnim kletima degustaciju i prodaju svojih vina. Osim uživanja u vinima, ponosni vlasnici nude i domaće gastronomske specijalitete, te uslugu smještaja u seoskom domaćinstvu i kletima.

stara Kutina -Crkvena ulica

Kutina gotovo ulazi u Lonjsko polje, zaštićeni park prirode, veliki ornitološki rezervat i najveće močvarno područje u ovom dijelu Europe. Prijamni centar Repušnica – moslavačka vrata u park prirode, službeni je ulaz u Lonjsko polje sa kutinske strane. Uz brojne označene staze (za bicikle, pješačenje, čamce i konjičke), ponuda za posjetitelje uključuje i promatranje ptica, edukativne programe za djecu i odrasle, te razgled parka uz stručno vodstvo ili samostalno.

Krajobraz u Lonjskom polju / Izvor: www.pp-lonjsko-polje.hr
Krajobraz u Lonjskom polju / Izvor: www.pp-lonjsko-polje.hr

Raznolika kulturna ponuda, tradicionalni specijaliteti, vrhunska vina, blizina najvažnijih prometnica, te glavnog grada Zagreba, sve to jamči dobar provod u Moslavini, destinaciji koju posjetitelji iz zemlje i svijeta tek otkrivaju i gostu predstavljaju, potpuno iznenađenje!

Logo Croatia SMZ-LOGO1 city_dan_planeta2013_VI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here